Pierś z kurczaka w marynacie cytrynowo-szałwiowej z grillowanym pomidorem
90 min 2 osoby <60 zł

Pierś z kurczaka w marynacie cytrynowo-szałwiowej z grillowanym pomidorem

Pierś z kurczaka w marynacie cytrynowo-szałwiowej, grillowana metodą odwróconą – będzie soczysta i pełna smaku. Rozpoczynamy od grillowania w niskiej temperaturze, a na koniec dopiekamy mięso w wysokiej temperaturze.  Na rozgrzanym ruszcie możesz także zrobić dodatki – grillowana pierś z kurczaka świetnie komponuje się z opiekanymi pomidorami.

„Wybór sprzętu do metody odwróconej? ZAWSZE grill ceramiczny - tym razem Kamado Joe. Ma genialne możliwości zarówno w pieczeniu w niskiej temperaturze, ale też bez problemu można z tego grilla zrobić piekielną maszynę. ” Kacper Salzman

W dzisiejszym przepisie poznasz sposób na grillowanie piersi z kurczaka metodą odwróconą. Polega ona na tym, że najpierw pieczemy środek mięsa w niskiej temperaturze, a następnie karmelizujemy mięso w wysokiej. Ta metoda grillowania świetnie sprawdzi się na ceramicznych grillach węglowych – w naszym przepisie pierś z kurczaka w marynacie była pieczona na grillu Kamado Joe.

Przeczytaj też: Grill kamado – poznaj azjatycką sztukę grillowania!

Metoda odwrócona świetnie sprawdza się w przypadku steków, ale nie tylko – pierś z kurczaka grillowana w ten sposób będzie idealnie wypieczona i  niezwykle soczysta. Warto kontrolować temperaturę mięsa w środku, aby mieć pewność, że efekt będzie doskonały – termometr do grillowania powinien osiągnąć wartość 70 stopni Celsjusza. Temperatura na grillu na początku powinna wynosić około 120 stopni, a na koniec należy grillować pierś z kurczaka w temperaturze 250 stopni Celsjusza. Rozgrzany ruszt można także wykorzystać do przygotowywania dodatków do mięsa – w tym przepisie będą to pomidory.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  •  
  •  Marynata
  • 1 cytryna (sórka oraz sok)
  • 60 ml oliwy
  • 1 łyżka posiekanej szałwi
  • 1 szalotka - posiekana drobno
  • 2  łyżki czarnej gorczycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pieprzu
  •  
  •  Pomidor
  • 2 duże pomidory
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 1,5 łyżki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżki pieprzu
  • 1/2 łyżki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżki suszonego rozmarynu
  •  szczypta soli
  •  oliwa

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do przygotowania piersi z kurczaka w marynacie, a następie zajmij się rozpalaniem grilla.
  2. Do miski z kawałkami kurczaka wlej oliwę.
  3. Następnie utrzyj na tarce skórkę cytryny i wyciśnij z niej sok.
  4. Wyciśnij na prasce dwa ząbki czosnku.
  5. Dodaj przyprawy, szałwię oraz drobno posiekaną cebulę szalotkę.
  6. Dokładnie obtocz w marynacie piersi z kurczaka.
  7. Jeśli korzystasz z grilla węglowego Kamado Joe, zamontuj deflektor, a ruszt umieść na najwyższej pozycji. Wyloty powietrza otwórz na 2/3, a wloty do połowy. Przygotowane mięso ułóż na ruszcie rozgrzanym do 120 stopni Celsjusza.
  8. Grilluj pierś z kurczaka w marynacie przez około 30-40 minut.
  9. W czasie, gdy piersi z kurczaka pieką się na ruszcie, przejdź do przygotowania pomidora. Zacznij od wymieszania przypraw z bułką tartą.
  10. Następnie odetnij górę pomidora, polej oliwą i posyp mieszanką przypraw z bułką tartą.
  11. Gdy pierś z kurczaka w marynacie będzie całkowicie upieczona, usuń deflektor, a ruszt opuść do najniższej pozycji. Temperatura mięsa w środku powinna wynosić 70 stopni Celsjusza.
  12. Połóż pomidory na ruszcie, obok grillowanych kawałków kurczaka. Jeśli grillujesz na grillu węglowym – otwórz całkowicie wloty i wyloty powietrza.
  13. Grilluj kurczaka i pomidora w temperaturze 250 stopni Celsjusza jeszcze 2-3 minuty z każdej strony.
  14. Pierś z kurczaka w marynacie gotowa. Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Skrzydełka w glazurze pomarańczowo-musztardowej 90 min 2 osoby Skrzydełka w glazurze pomarańczowo-musztardowej
Hinduskie szaszłyki z kurczaka 4h >5 osób Hinduskie szaszłyki z kurczaka
Kurczak z grilla Tikka Masala 4h 4 osoby Kurczak z grilla Tikka Masala

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *