Pierś z kurczaka w marynacie cytrynowo-szałwiowej z grillowanym pomidorem
Pierś z kurczaka w marynacie cytrynowo-szałwiowej, grillowana metodą odwróconą – będzie soczysta i pełna smaku. Rozpoczynamy od grillowania w niskiej temperaturze, a na koniec dopiekamy mięso w wysokiej temperaturze. Na rozgrzanym ruszcie możesz także zrobić dodatki – grillowana pierś z kurczaka świetnie komponuje się z opiekanymi pomidorami.
W dzisiejszym przepisie poznasz sposób na grillowanie piersi z kurczaka metodą odwróconą. Polega ona na tym, że najpierw pieczemy środek mięsa w niskiej temperaturze, a następnie karmelizujemy mięso w wysokiej. Ta metoda grillowania świetnie sprawdzi się na ceramicznych grillach węglowych – w naszym przepisie pierś z kurczaka w marynacie była pieczona na grillu Kamado Joe.
Przeczytaj też: Grill kamado – poznaj azjatycką sztukę grillowania!
Metoda odwrócona świetnie sprawdza się w przypadku steków, ale nie tylko – pierś z kurczaka grillowana w ten sposób będzie idealnie wypieczona i niezwykle soczysta. Warto kontrolować temperaturę mięsa w środku, aby mieć pewność, że efekt będzie doskonały – termometr do grillowania powinien osiągnąć wartość 70 stopni Celsjusza. Temperatura na grillu na początku powinna wynosić około 120 stopni, a na koniec należy grillować pierś z kurczaka w temperaturze 250 stopni Celsjusza. Rozgrzany ruszt można także wykorzystać do przygotowywania dodatków do mięsa – w tym przepisie będą to pomidory.
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- Marynata
- 1 cytryna (sórka oraz sok)
- 60 ml oliwy
- 1 łyżka posiekanej szałwi
- 1 szalotka - posiekana drobno
- 2 łyżki czarnej gorczycy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka pieprzu
- Pomidor
- 2 duże pomidory
- 6 łyżek bułki tartej
- 1,5 łyżki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżki pieprzu
- 1/2 łyżki suszonego majeranku
- 1/2 łyżki suszonego rozmarynu
- szczypta soli
- oliwa
Przygotowanie:
- Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do przygotowania piersi z kurczaka w marynacie, a następie zajmij się rozpalaniem grilla.
- Do miski z kawałkami kurczaka wlej oliwę.
- Następnie utrzyj na tarce skórkę cytryny i wyciśnij z niej sok.
- Wyciśnij na prasce dwa ząbki czosnku.
- Dodaj przyprawy, szałwię oraz drobno posiekaną cebulę szalotkę.
- Dokładnie obtocz w marynacie piersi z kurczaka.
- Jeśli korzystasz z grilla węglowego Kamado Joe, zamontuj deflektor, a ruszt umieść na najwyższej pozycji. Wyloty powietrza otwórz na 2/3, a wloty do połowy. Przygotowane mięso ułóż na ruszcie rozgrzanym do 120 stopni Celsjusza.
- Grilluj pierś z kurczaka w marynacie przez około 30-40 minut.
- W czasie, gdy piersi z kurczaka pieką się na ruszcie, przejdź do przygotowania pomidora. Zacznij od wymieszania przypraw z bułką tartą.
- Następnie odetnij górę pomidora, polej oliwą i posyp mieszanką przypraw z bułką tartą.
- Gdy pierś z kurczaka w marynacie będzie całkowicie upieczona, usuń deflektor, a ruszt opuść do najniższej pozycji. Temperatura mięsa w środku powinna wynosić 70 stopni Celsjusza.
- Połóż pomidory na ruszcie, obok grillowanych kawałków kurczaka. Jeśli grillujesz na grillu węglowym – otwórz całkowicie wloty i wyloty powietrza.
- Grilluj kurczaka i pomidora w temperaturze 250 stopni Celsjusza jeszcze 2-3 minuty z każdej strony.
- Pierś z kurczaka w marynacie gotowa. Smacznego!