Podudzia z kurczaka
Podudzia z kurczaka z tego przepisu mają fenomenalny smak! Kremowe mleczko kokosowe, wyrazisty imbir, bogactwo smaku sosu sojowego, a do tego wszystkiego – słodycz miodu. Ten przepis na pewno jeszcze nieraz zagości na Twoim grillu!
Podudzia z kurczaka z imbirem
Podudzia z kurczaka są często wykorzystywane do grillowania, pieczenia, smażenia lub gotowania, a ze względu na swoją soczystość i różnorodność sposobów przyrządzania, są popularne na całym świecie. W naszym przepisie podudzia z kurczaka grillujemy w bardzo ciekawej marynacie.
W skład marynaty wchodzi mleczko kokosowe, które jest powszechnie stosowane w kuchni azjatyckiej i kuchniach innych regionów. Ma ono delikatny kokosowy smak i jest bogate w tłuszcze, co nadaje potrawom bardzo przyjemny aromat. Mleczko kokosowe jest stosowane w wielu różnych potrawach, takich jak zupy, curry, desery, napoje oraz sosy. Do marynaty dodaliśmy też imbir – zawiera związki o działaniu przeciwzapalnym, które mogą pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie. Dodatkowo spożywanie imbiru wspiera trawienie i wzmacnia układ odpornościowy, pomagając w zwalczaniu infekcji. Marynatę przełamuje słodycz miodu, który zapewnia przyjemnie skarmelizowaną skórkę. Palce lizać!
Podudzia z kurczaka z grilla przygotowaliśmy na standzie na podudzia lub skrzydełka z kurczaka. To akcesorium sprawi, że mięso będzie równomiernie wypieczone i nie przypali się na ruszcie.
Do przygotowania przepisu użyj też termometru. Dzięki niemu sprawdzisz, kiedy kurczak będzie miał odpowiednią temperaturę w środku.
Podudzia z kurczaka przygotowaliśmy na grillu węglowym Masterbuilt Gravity Series 1050.
Przepis pochodzi z książki Webera: Przysmaki z kurczaka.
Składniki
- 12 podudzi z kurczaka
- 400 ml niesłodzonego mleczka kokosowego
- 10 ząbków czosnku
- 10 cm świeżego imbiru
- 185 ml jasnego sosu sojowego
- 4 łyżki miodu
- sól
- pieprz
- świeża kolendra do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Ząbki czosnku obieramy z łupin.
- Korzeń imbiru obieramy (najwygodniej to zrobić za pomocą łyżeczki), a następnie szatkujemy. Poszatkowany imbir umieszczamy w moździerzu i ucieramy.
- Podudzia z kurczaka przekładamy do miski. Doprawiamy jasnym sosem sojowym, dodajemy imbir, mleczko kokosowe i miód. Tak zamarynowane mięso najlepiej umieścić na kilka godzin w lodówce, aby przeszło aromatami marynaty.
- Po tym czasie, podudzia z kurczaka wyjmujemy z lodówki. Czekamy, aż nabiorą temperatury pokojowej i umieszczamy je na standzie.
- Grill ustawiamy na temperaturę 200 stopni Celsjusza. Do środka wkładamy stand z kurczakami. Zamykamy pokrywę i grillujemy metodą pośrednią (czyli nie bezpośrednio nad źródłem ognia) około 50 minut pod zamkniętą pokrywą.
- Po tym czasie, sprawdzamy za pomocą termometru temperaturę. Jeżeli podudzia z kurczaka mają temperaturę 75 stopni Celsjusza, możemy wyjąć je z grilla.
- Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie można posypać posiekaną kolendrą.
- Podudzia z kurczaka gotowe! Smacznego!