Podudzia z kurczaka
90 min 3 osoby <60 zł Wideo

Podudzia z kurczaka

Podudzia z kurczaka z tego przepisu mają fenomenalny smak! Kremowe mleczko kokosowe, wyrazisty imbir, bogactwo smaku sosu sojowego, a do tego wszystkiego – słodycz miodu. Ten przepis na pewno jeszcze nieraz zagości na Twoim grillu!

„Imbir najłatwiej jest obierać łyżeczką i zawsze należy go troszkę poszatkować. Dużego kawałka nie rozbijemy w moździerzu – włókna będą go za mocno trzymać. Dlatego najpierw korzeń powinniśmy posiekać na mniejsze kawałki.” Łukasz Podleś

Podudzia z kurczaka z imbirem

Podudzia z kurczaka są często wykorzystywane do grillowania, pieczenia, smażenia lub gotowania, a ze względu na swoją soczystość i różnorodność sposobów przyrządzania, są popularne na całym świecie. W naszym przepisie podudzia z kurczaka grillujemy w bardzo ciekawej marynacie.

W skład marynaty wchodzi mleczko kokosowe, które jest powszechnie stosowane w kuchni azjatyckiej i kuchniach innych regionów. Ma ono delikatny kokosowy smak i jest bogate w tłuszcze, co nadaje potrawom bardzo przyjemny aromat. Mleczko kokosowe jest stosowane w wielu różnych potrawach, takich jak zupy, curry, desery, napoje oraz sosy. Do marynaty dodaliśmy też imbir – zawiera związki o działaniu przeciwzapalnym, które mogą pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie. Dodatkowo spożywanie imbiru wspiera trawienie i wzmacnia układ odpornościowy, pomagając w zwalczaniu infekcji. Marynatę przełamuje słodycz miodu, który zapewnia przyjemnie skarmelizowaną skórkę. Palce lizać!

Podudzia z kurczaka z grilla przygotowaliśmy na standzie na podudzia lub skrzydełka z kurczaka. To akcesorium sprawi, że mięso będzie równomiernie wypieczone i nie przypali się na ruszcie.

Do przygotowania przepisu użyj też termometru. Dzięki niemu sprawdzisz, kiedy kurczak będzie miał odpowiednią temperaturę w środku.

Podudzia z kurczaka przygotowaliśmy na grillu węglowym Masterbuilt Gravity Series 1050.

Przepis pochodzi z książki Webera: Przysmaki z kurczaka. 

Składniki

  • 12 podudzi z kurczaka
  • 400 ml niesłodzonego mleczka kokosowego
  • 10 ząbków czosnku
  • 10 cm świeżego imbiru
  • 185 ml jasnego sosu sojowego
  • 4 łyżki miodu
  •  sól
  •  pieprz
  •  świeża kolendra do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Ząbki czosnku obieramy z łupin.
  2. Korzeń imbiru obieramy (najwygodniej to zrobić za pomocą łyżeczki), a następnie szatkujemy. Poszatkowany imbir umieszczamy w moździerzu i ucieramy.
  3. Podudzia z kurczaka przekładamy do miski. Doprawiamy jasnym sosem sojowym, dodajemy imbir, mleczko kokosowe i miód. Tak zamarynowane mięso najlepiej umieścić na kilka godzin w lodówce, aby przeszło aromatami marynaty.
  4. Po tym czasie, podudzia z kurczaka wyjmujemy z lodówki. Czekamy, aż nabiorą temperatury pokojowej i umieszczamy je na standzie.
  5. Grill ustawiamy na temperaturę 200 stopni Celsjusza. Do środka wkładamy stand z kurczakami. Zamykamy pokrywę i grillujemy metodą pośrednią (czyli nie bezpośrednio nad źródłem ognia) około 50 minut pod zamkniętą pokrywą.
  6. Po tym czasie, sprawdzamy za pomocą termometru temperaturę. Jeżeli podudzia z kurczaka mają temperaturę 75 stopni Celsjusza, możemy wyjąć je z grilla.
  7. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie można posypać posiekaną kolendrą.
  8. Podudzia z kurczaka gotowe! Smacznego! 

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Podudzia z kurczaka z grilla 45 min 3 osoby Podudzia z kurczaka z grilla
Glazurowany kurczak „Earl Grey” w całości z grilla 60 min 5 osób Wideo Glazurowany kurczak „Earl Grey” w całości z grilla
Jak zrobić pałki z kurczaka jerk? 60 min 2 osoby Wideo Jak zrobić pałki z kurczaka jerk?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *