Wędzony filet wieprzowy
18h 4 osoby <60 zł

Wędzony filet wieprzowy

Zobacz przepis na wędzony filet wieprzowy, wykonany w wędzarni marki Borniak. Przetestuj recepturę i podziel się nią ze znajomymi. To pyszne połączenie mięsa wieprzowego, aromatycznych przypraw i dymu bukowego. Spróbuj!

Wędzenie mięsa to sztuka, a wędzarnia Borniak to narzędzie, które pozwoli nam osiągnąć perfekcję w każdym kęsie. Dzięki niej uzyskamy idealne połączenie soczystości i intensywnego aromatu, które sprawi, że nasz wędzony filet wieprzowy stanie się gwiazdą każdego przyjęcia.

W tym przepisie wykorzystamy również przystawkę do wędzenia na zimno marki Borniak. To element, dzięki któremu możemy osiągnąć bardzo niskie temperatury – do 30°C. Mięso zostanie otulone aromatem specjalnie skomponowanej mieszanki przypraw oraz dymem bukowym. Ważny jest również czas. Proces wędzenia podzielony jest na trzy 6-godzinne tury z 12-godzinnymi przerwami na odpoczynek. Gotowi? Zaczynamy!

Sprawdź także: Wędzenie szynki krok po kroku

Składniki

  • 1 kg filetu wieprzowego
  • 20 g soli peklowej
  • 5 g pieprzu mielonego
  • 5 g papryki ostrej różanej
  • 2 g płatków chili

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy mięso – z filetu wieprzowego usuwamy ścięgna i skórę.
  2. Łączymy wszystkie przyprawy i tak przygotowaną mieszanką posypujemy filet z każdej strony.
  3. Pozostałe przyprawy i filet wkładamy do worka próżniowego i trzymamy w lodówce przez 10 dni.
  4. Po tym czasie wyjmujemy filet i myjemy.
  5. Mięso pozostawiamy do wyschnięcia w przewiewnym miejscu, aż jego powierzchnia stanie się skórzasta.
  6. Uruchamiamy wędzarnie Borniak z przystawką do wędzenia na zimno i ustawiamy temperaturę 30°C.
  7. Gdy filet będzie już suchy, wkładamy go do Borniaka i włączamy wędzenie na około 6 godzin w dymie bukowym.
  8. Ten proces wykonujemy 3 razy, z co najmniej 12-godzinną przerwą pomiędzy nimi.

Wskazówka: Filet wieprzowy można również wędzić na gorąco. Aby to zrobić, użyj tej samej ilości soli kuchennej zamiast peklowej. Wędź nieprzerwanie przez ok. 60 minut w temperaturze 120°C do temperatury 60°C.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Wędzone chili w proszku 8h 2 osoby Wędzone chili w proszku
Amerykańskie mięso z karkówki z lodami z wędzonego banana 90 min 2 osoby Amerykańskie mięso z karkówki z lodami z wędzonego banana
Stek wieprzowy Tomahawk sezonowany na sucho 30 min 2 osoby Stek wieprzowy Tomahawk sezonowany na sucho

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *