Wędzony filet wieprzowy
Zobacz przepis na wędzony filet wieprzowy, wykonany w wędzarni marki Borniak. Przetestuj recepturę i podziel się nią ze znajomymi. To pyszne połączenie mięsa wieprzowego, aromatycznych przypraw i dymu bukowego. Spróbuj!
Wędzenie mięsa to sztuka, a wędzarnia Borniak to narzędzie, które pozwoli nam osiągnąć perfekcję w każdym kęsie. Dzięki niej uzyskamy idealne połączenie soczystości i intensywnego aromatu, które sprawi, że nasz wędzony filet wieprzowy stanie się gwiazdą każdego przyjęcia.
W tym przepisie wykorzystamy również przystawkę do wędzenia na zimno marki Borniak. To element, dzięki któremu możemy osiągnąć bardzo niskie temperatury – do 30°C. Mięso zostanie otulone aromatem specjalnie skomponowanej mieszanki przypraw oraz dymem bukowym. Ważny jest również czas. Proces wędzenia podzielony jest na trzy 6-godzinne tury z 12-godzinnymi przerwami na odpoczynek. Gotowi? Zaczynamy!
Sprawdź także: Wędzenie szynki krok po kroku
Składniki
- 1 kg filetu wieprzowego
- 20 g soli peklowej
- 5 g pieprzu mielonego
- 5 g papryki ostrej różanej
- 2 g płatków chili
Przygotowanie:
- Przygotowujemy mięso – z filetu wieprzowego usuwamy ścięgna i skórę.
- Łączymy wszystkie przyprawy i tak przygotowaną mieszanką posypujemy filet z każdej strony.
- Pozostałe przyprawy i filet wkładamy do worka próżniowego i trzymamy w lodówce przez 10 dni.
- Po tym czasie wyjmujemy filet i myjemy.
- Mięso pozostawiamy do wyschnięcia w przewiewnym miejscu, aż jego powierzchnia stanie się skórzasta.
- Uruchamiamy wędzarnie Borniak z przystawką do wędzenia na zimno i ustawiamy temperaturę 30°C.
- Gdy filet będzie już suchy, wkładamy go do Borniaka i włączamy wędzenie na około 6 godzin w dymie bukowym.
- Ten proces wykonujemy 3 razy, z co najmniej 12-godzinną przerwą pomiędzy nimi.
Wskazówka: Filet wieprzowy można również wędzić na gorąco. Aby to zrobić, użyj tej samej ilości soli kuchennej zamiast peklowej. Wędź nieprzerwanie przez ok. 60 minut w temperaturze 120°C do temperatury 60°C.