Stek z antrykotu z grilla: ribeye z sosem holenderskim
30 min 4 osoby <120 zł

Stek z antrykotu z grilla: ribeye z sosem holenderskim

Sos holenderski to absolutna klasyka przede wszystkim kuchni francuskiej, ale jest to też nieodłączny dodatek do wołowiny w menu wielu steakhouse’ów na świecie. Niegdyś uchodził za dzieło niemalże na granicy magii kulinarnej. Dziś, kiedy już trochę więcej rozumiemy z tego, co się dzieje z jedzeniem od chemicznej strony, jest to danie, które może przygotować każdy. Trzeba tylko rozumieć, co chce się osiągnąć z produktem w czasie obróbki i zadbać o detale. A jak się już nauczycie podstaw – sosy bearnaise, paloise i kilka innych wariacji na ten temat, czekają w kolejce.

„Kucharze lubią przygotowywać różne składniki dań „na zapas”. W swoim dążeniu do ułatwiania sobie życia, znaleźli również kilka sposobów na przechowywanie tak nietrwałego sosu jak „holender”. Jednakże ja uważam, że ten sos zawsze najlepiej będzie smakował zrobiony „a la minute”, czyli na chwilę przed podaniem. Czas przygotowania jest bardzo podobny do czasu grillowania steka, więc odpalajcie sear station jednocześnie z bocznym palnikiem i jedziemy!” Kacper Salzman

Stek z antrykotu z grilla z dodatkiem sosu holenderskiego to idealny sposób na szybki i wykwintny obiad. W przepisie użyliśmy steku ribeye, a sam sos holenderski przygotujesz błyskawicznie. Warto tylko pamiętać o tym, aby miska, w której mieszasz sos, nie stykała się bezpośrednio z gotującym się wrzątkiem. Temperatura nie może być za wysoka, ponieważ wtedy żółtka mogłyby się całkowicie ściąć, a chcemy uzyskać z nich gładką emulsję.

Sos holenderski ze względu na bardzo dużą zawartość masła i odrobinę cytryny, doskonale pasuje do steka z grilla. Jest ciekawym urozmaiceniem soczystej wołowiny. Ten przepis na długo zagości w Twoim grillowym menu!

Sprawdź także: Jakie są rodzaje steków i jak je grillować?

Składniki

  • 3-4 steki Rib Eye (około 250 g każdy)
  • 0,5 szklanki wina białego wytrawnego
  • 3 żółtka
  • 0,5 cytryny (sok)
  • 175 g masła
  •  sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Na grillu gazowym odkręć palniki: prawy, środkowy i sear station (jeśli masz) na maximum, a lewy wyłącz. Sos przygotowujesz na bocznym palniku, na KĄPIELI WODNEJ.
  2. Wino wlej do rondelka, włącz palnik i gotuj na wolnym ogniu, tak, żeby zredukować płyn o połowę. Przelej do innego naczynia. Wystudź.
  3. Przygotuj rózgę oraz kąpiel wodną na bocznym palniku: na palniku ustaw garnek z wodą, a na nim mniejszy garnek lub miskę nierdzewną, w której będziemy przygotowywali sos.
  4. Rozgrzej grill do temperatury 250 stopni i zagotuj wodę w rondelku. Możesz zacząć grillować steka z antrykotu – mięso umieść na rozgrzanym ruszcie i grilluj w temperaturze bezpośredniej (nad źródłem płomienia) po 1-2 minuty z każdej strony. Następnie przesuń w strefę temperatury pośredniej, aż osiągnie preferowany stopień wysmażenia: 52-54 rare; 54-57 medium rare; 57-60 medium; 60-65 medium well; powyżej 65 well done. Jeśli nie masz termometru:  1-2 minuty spiekania w wysokiej temperaturze bezpośredniej, 8-10 minut w pośredniej, 5 minut odpoczywania na desce.
  5. Do miski ustawionej nad wrzącą wodą, wbij żółtka i dodaj cytrynę. W misce postawionej na rondelku za pomocą rózgi kuchennej zacznij ubijać żółtka z sokiem z cytryny. Uważaj, aby miska nie była zanurzona we wrzątku. Żółtka mogłyby wtedy się całkowicie ściąć, a tego nie chcemy.
  6. Kiedy żółtka zrobią się gęste, wrzuć połowę zimnego, pokrojonego w małe kawałki masła i ciągle mieszaj rózgą.
  7. Kiedy masło zamieni się w gładką emulsję, dodaj drugą połowę masła i mieszaj bez przerwy.
  8. Powoli zacznij dodawać zredukowane wino. Nie panikuj, jeżeli sos zrobi się trochę rzadszy na chwilę. Walcz dalej rózgą – zaraz żółtka odrobinę się zetną i sos zgęstnieje.
  9. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Jak chcesz mieć jasny, gładki sos, możesz użyć białego pieprzu.
  10. Od razu podawaj. Sos możesz podać w misce na rondelku z gorącą wodą – będzie ciepły trochę dłużej.
  11. Gotowy stek z antrykotu z grilla powinien jeszcze odpoczywać 5-8 minut po zdjęciu z rusztu. Następnie polewamy go sosem holenderskim.
  12. Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Stek Tomahawk z masłem cytrynowym i miętą 15 min 2 osoby Wideo Stek Tomahawk z masłem cytrynowym i miętą
Stek Ribeye podany z sosem chimichurri z dodatkiem ananasa 60 min 2 osoby Wideo Stek Ribeye podany z sosem chimichurri z dodatkiem ananasa
Stek z sosem śliwkowym 30 min 2 osoby Wideo Stek z sosem śliwkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *