Stek z antrykotu z grilla: rib eye z sosem holenderskim
30 min 4 osoby <120 zł

Stek z antrykotu z grilla: rib eye z sosem holenderskim

Sos holenderski to absolutna klasyka przede wszystkim kuchni francuskiej, ale jest to te┼╝ nieod┼é─ůczny dodatek do wo┼éowiny w menu wielu steakhouseÔÇÖ├│w na ┼Ťwiecie. Niegdy┼Ť uchodzi┼é za dzie┼éo niemal┼╝e na granicy magii kulinarnej. Dzi┼Ť, kiedy ju┼╝ troch─Ö wi─Öcej rozumiemy z tego, co si─Ö dzieje z jedzeniem od chemicznej strony, jest to danie, kt├│re mo┼╝e przygotowa─ç ka┼╝dy. Trzeba tylko rozumie─ç, co chce si─Ö osi─ůgn─ů─ç z produktem w czasie obr├│bki i zadba─ç o detale. A jak si─Ö ju┼╝ nauczycie podstaw ÔÇô sosy bearnaise, paloise i kilka innych wariacji na ten temat, czekaj─ů w kolejce.

ÔÇ×Kucharze lubi─ů przygotowywa─ç r├│┼╝ne sk┼éadniki da┼ä ÔÇ×na zapasÔÇŁ. W swoim d─ů┼╝eniu do u┼éatwiania sobie ┼╝ycia, znale┼║li r├│wnie┼╝ kilka sposob├│w na przechowywanie tak nietrwa┼éego sosu jak ÔÇ×holenderÔÇŁ. Jednak┼╝e ja uwa┼╝am, ┼╝e ten sos zawsze najlepiej b─Ödzie smakowa┼é zrobiony ÔÇ×a la minuteÔÇŁ, czyli na chwil─Ö przed podaniem. Czas przygotowania jest bardzo podobny do czasu grillowania steka, wi─Öc odpalajcie sear station jednocze┼Ťnie z bocznym palnikiem i jedziemy!ÔÇŁ Kacper Salzman

Stek z antrykotu z grilla z dodatkiem sosu holenderskiego to idealny spos├│b na szybki i wykwintny obiad. W przepisie u┼╝yli┼Ťmy steku rib eye, a sam sos holenderski przygotujesz b┼éyskawicznie. Warto tylko pami─Öta─ç o tym, aby miska, w kt├│rej mieszasz sos, nie styka┼éa si─Ö bezpo┼Ťrednio z gotuj─ůcym si─Ö wrz─ůtkiem. Temperatura nie mo┼╝e by─ç za wysoka, poniewa┼╝ wtedy ┼╝├│┼étka mog┼éyby si─Ö ca┼ékowicie ┼Ťci─ů─ç, a chcemy uzyska─ç z nich g┼éadk─ů emulsj─Ö.

Sos holenderski ze wzgl─Ödu na bardzo du┼╝─ů zawarto┼Ť─ç mas┼éa i odrobin─Ö cytryny, doskonale pasuje do steka z grilla. Jest ciekawym urozmaiceniem soczystej wo┼éowiny. Ten przepis na d┼éugo zago┼Ťci w Twoim grillowym menu!

Sprawd┼║ tak┼╝e: Jakie s─ů rodzaje stek├│w i jak je grillowa─ç?

Składniki

  • 3-4 steki Rib Eye (oko┼éo 250 g ka┼╝dy)
  • 0,5 szklanki wina bia┼éego wytrawnego
  • 3 ┼╝├│┼étka
  • 0,5 cytryny (sok)
  • 175 g mas┼éa
  •  s├│l, pieprz

Przygotowanie:

  1. Na grillu gazowym odkr─Ö─ç palniki: prawy, ┼Ťrodkowy i sear station (je┼Ťli masz) na maximum, a lewy wy┼é─ůcz. Sos przygotowujesz na bocznym palniku, na K─äPIELI WODNEJ.
  2. Wino wlej do rondelka, w┼é─ůcz palnik i gotuj na wolnym ogniu, tak, ┼╝eby zredukowa─ç p┼éyn o po┼éow─Ö. Przelej do innego naczynia. Wystud┼║.
  3. Przygotuj r├│zg─Ö oraz k─ůpiel wodn─ů na bocznym palniku: na palniku ustaw garnek z wod─ů, a na nim mniejszy garnek lub misk─Ö nierdzewn─ů, w kt├│rej b─Ödziemy przygotowywali sos.
  4. Rozgrzej grill do temperatury 250 stopni i zagotuj wod─Ö w rondelku. Mo┼╝esz zacz─ů─ç grillowa─ç steka z antrykotu ÔÇô mi─Öso umie┼Ť─ç na rozgrzanym ruszcie i grilluj w temperaturze bezpo┼Ťredniej (nad ┼║r├│d┼éem p┼éomienia) po 1-2 minuty z ka┼╝dej strony. Nast─Öpnie przesu┼ä w stref─Ö temperatury po┼Ťredniej, a┼╝ osi─ůgnie preferowany stopie┼ä wysma┼╝enia: 52-54 rare; 54-57 medium rare; 57-60 medium; 60-65 medium well; powy┼╝ej 65 well done. Je┼Ťli nie masz termometru:┬á 1-2 minuty spiekania w wysokiej temperaturze bezpo┼Ťredniej, 8-10 minut w po┼Ťredniej, 5 minut odpoczywania na desce.
  5. Do miski ustawionej nad wrz─ůc─ů wod─ů, wbij ┼╝├│┼étka i dodaj cytryn─Ö. W misce postawionej na rondelku za pomoc─ů r├│zgi kuchennej zacznij ubija─ç ┼╝├│┼étka z sokiem z cytryny. Uwa┼╝aj, aby miska nie by┼éa zanurzona we wrz─ůtku. ┼╗├│┼étka mog┼éyby wtedy si─Ö ca┼ékowicie ┼Ťci─ů─ç, a tego nie chcemy.
  6. Kiedy ┼╝├│┼étka zrobi─ů si─Ö g─Öste, wrzu─ç po┼éow─Ö zimnego, pokrojonego w ma┼ée kawa┼éki mas┼éa i ci─ůgle mieszaj r├│zg─ů.
  7. Kiedy mas┼éo zamieni si─Ö w g┼éadk─ů emulsj─Ö, dodaj drug─ů po┼éow─Ö mas┼éa i mieszaj bez przerwy.
  8. Powoli zacznij dodawa─ç zredukowane wino. Nie panikuj, je┼╝eli sos zrobi si─Ö troch─Ö rzadszy na chwil─Ö. Walcz dalej r├│zg─ů ÔÇô zaraz ┼╝├│┼étka odrobin─Ö si─Ö zetn─ů i sos zg─Östnieje.
  9. Przypraw sol─ů i pieprzem do smaku. Jak chcesz mie─ç jasny, g┼éadki sos, mo┼╝esz u┼╝y─ç bia┼éego pieprzu.
  10. Od razu podawaj. Sos mo┼╝esz poda─ç w misce na rondelku z gor─ůc─ů wod─ů ÔÇô b─Ödzie ciep┼éy troch─Ö d┼éu┼╝ej.
  11. Gotowy stek z antrykotu z grilla powinien jeszcze odpoczywa─ç 5-8 minut po zdj─Öciu z rusztu. Nast─Öpnie polewamy go sosem holenderskim.
  12. Smacznego!

Zobacz r├│wnie┼╝:

Stek Tomahawk z mas┼éem cytrynowym i mi─Öt─ů 15 min 2 osoby Wideo Stek Tomahawk z mas┼éem cytrynowym i mi─Öt─ů
Stek Ribeye podany z sosem chimichurri z dodatkiem ananasa 60 min 2 osoby Wideo Stek Ribeye podany z sosem chimichurri z dodatkiem ananasa
Stek z sosem ┼Ťliwkowym 30 min 2 osoby Wideo Stek z sosem ┼Ťliwkowym

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *