Stek z grilla elektrycznego: Porterhouse
15 min 2 osoby <120 zł

Stek z grilla elektrycznego: Porterhouse

Porterhouse lub T-bone to ci─Öcie wo┼éowiny, kt├│re wygl─ůda naprawd─Ö spektakularnie! Ko┼Ť─ç w kszta┼écie litery T i dwa wspania┼ée mi─Ö┼Ťnie krowy ÔÇô pol─Ödwica i rostbef. Ten stek jest te┼╝ bardzo efektowny smakowo ÔÇô oba ci─Öcia smakuj─ů skrajnie odmiennie, a przede wszystkim maj─ů zupe┼énie inn─ů struktur─Ö. Ci─Öcie idealne na romantyczn─ů randk─Ö przy grillu.

ÔÇ×Porterhouse jest pi─Ökny ÔÇô no wiem. Ale, ale ÔÇô wiecie jak si─Ö do takiego steka zabra─ç? To naprawd─Ö trudna sztuka, ┼╝eby grillowa─ç oba te mi─Ö┼Ťnie w tym samym stopniu. Pami─Ötajcie o tym, ┼╝e nawet przy takiej samej grubo┼Ťci stek├│w, oba mi─Ö┼Ťnie zrobi─ů si─Ö w zupe┼énie innym czasie ÔÇô pol─Ödwica dochodzi o wiele szybciej ni┼╝ rostbef! Czytajcie uwa┼╝nie, jak to ogarn─ů─ç, tym razem na grillu elektrycznym.ÔÇŁ Kacper Salzman

Dwie zupe┼énie r├│┼╝ne nazwy dw├│ch bardzo podobnych stek├│w, czyli T-bone i porterhouse. Oba steki s─ů doceniane przez mi┼éo┼Ťnik├│w grilla na ca┼éym ┼Ťwiecie stanowi─ů klasyk─Ö mi─Ös serwowanych z rusztu. Najwa┼╝niejsz─ů r├│┼╝nic─ů mi─Ödzy tymi dwoma stekami jest zawarto┼Ť─ç pol─Ödwicy i rostbefu. Porterhouse ma wi─Öksz─ů cz─Ö┼Ť─ç pol─Ödwicy ni┼╝ T-bone. Poniewa┼╝ w obu stekach wyst─Öpuj─Ö dwa r├│┼╝ne mi─Ö┼Ťnie, musimy bardzo uwa┼╝a─ç podczas ich grillowania. Aby u┼éatwi─ç to zadanie, prezentujemy przepis na idealny stek z grilla elektrycznego!

Sprawd┼║ tak┼╝e: Steki porterhouse a T-bone ÔÇô poznaj r├│┼╝nice!

Na grillu elektrycznym Weber Pulse najpierw odkr─Ö─ç oba palniki na maximum. Termometr poka┼╝e 300-315 stopni. Kiedy spieczesz steka w wysokiej temperaturze, skr─Ö─ç lewy palnik na 1/3, a prawy wy┼é─ůcz zupe┼énie. Je┼╝eli grillujesz na gaz├│wce ÔÇô odkr─Ö─ç palniki prawy, ┼Ťrodkowy i sear station (je┼Ťli masz) na maximum, a lewy wy┼é─ůcz. Je┼╝eli grillujesz na grillu w─Öglowym ÔÇô rozpal ca┼éy komin brykietu, przesyp do koszy char-basket i zsu┼ä je na jedn─ů stron─Ö.

W przepisie u┼╝yli┼Ťmy steka Porterhouse z Zak┼éadu Przetw├│rstwa Mi─Ösnego Tomaszny, kt├│ry w ofercie posiada najwy┼╝szej jako┼Ťci mi─Ösa. Sprawd┼║!

Składniki

  •  stek porterhouse
  •  Olej
  •  S├│l, pieprz

Przygotowanie:

  1. Na grillu elektrycznym Weber Pulse najpierw odkr─Ö─ç oba palniki na maximum. Termometr poka┼╝e 300-315 stopni. Kiedy spieczesz steka w wysokiej temperaturze, skr─Ö─ç lewy palnik na 1/3, a prawy wy┼é─ůcz zupe┼énie. Je┼╝eli grillujesz na gaz├│wce, odkr─Ö─ç palniki prawy, ┼Ťrodkowy i sear station (je┼Ťli masz) na maximum, a lewy wy┼é─ůcz. Je┼╝eli grillujesz na w─Öglowym grillu ÔÇô rozpal ca┼éy komin brykietu, przesyp do koszy char-basket i zsu┼ä je na jedn─ů stron─Ö.
  2. Nagrzej grill na maximum.
  3. Mi─Öso (polecamy steki od Tomasznego) posmaruj olejem i przypraw sol─ů i pieprzem.
  4. Najpierw postaw stek na ko┼Ťci. Zostaw go tak na kilka minut ÔÇô ko┼Ť─ç si─Ö nagrzeje i mi─Öso zrobi si─Ö r├│wnomiernie ÔÇô r├│wnie┼╝ przy samej ko┼Ťci.
  5. Grilluj mi─Öso bezpo┼Ťrednio na ruszcie. Mo┼╝esz LEKKO przycisn─ů─ç stek do rusztu, je┼╝eli ko┼Ť─ç utrudnia spieczenie. Grilluj stek z obu stron przez 1-2 minuty. Najpierw u┼éo┼╝ony na g.11, a potem na g. 13. Dzi─Öki temu uzyskamy efekt ┼éadnej kratki.
  6. Zdejmij stek z grilla, wy┼é─ůcz oba palniki, wystud┼║ grill przez 5 minut. To jest bardzo wa┼╝ny patent ÔÇô je┼╝eli stek si─Ö lekko ostudzi po uderzeniu wysokiej temperatury, zrobi si─Ö w ┼Ťrodku bardziej r├│wnomiernie ÔÇô pasek czerwonego, lub r├│┼╝owego mi─Ösa b─Ödzie r├│wny i pi─Ökny.
  7. Wbij dwie sondy w oba steki. Odkr─Ö─ç lewy palnik na 1/3, a prawy wy┼é─ůcz ca┼ékowicie.
  8. Po┼é├│┼╝ stek na ruszt ÔÇô rostbef nad w┼é─ůczonym palnikiem, a pol─Ödwic─Ö nad wy┼é─ůczonym. Obserwuj temperatur─Ö i staraj si─Ö tak przesuwa─ç stek po ruszcie, ┼╝eby ros┼éa r├│wnomiernie.
  9. My zrobili┼Ťmy oba steki w stopniu rare ÔÇô 52 stopnie. T─ů metod─ů mo┼╝esz dowolnie sterowa─ç stopniami wysma┼╝enia obu stek├│w. Baw si─Ö dobrze!
  10. Przed pokrojeniem, pozw├│l stekowi chwilk─Ö odpocz─ů─ç, oko┼éo 5-7 minut.
  11. Stek z grilla elektrycznego jest gotowy!

Zobacz r├│wnie┼╝:

Stek Tomahawk z mas┼éem cytrynowym i mi─Öt─ů 15 min 2 osoby Wideo Stek Tomahawk z mas┼éem cytrynowym i mi─Öt─ů
Stek Ribeye podany z sosem chimichurri z dodatkiem ananasa 60 min 2 osoby Wideo Stek Ribeye podany z sosem chimichurri z dodatkiem ananasa
Stek Porterhouse z fermentowanym pieprzem i w─Ödzon─ů sol─ů 30 min 2 osoby Wideo Stek Porterhouse z fermentowanym pieprzem i w─Ödzon─ů sol─ů

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *