Stek z grilla elektrycznego: Porterhouse
15 min 2 osoby <120 zł

Stek z grilla elektrycznego: Porterhouse

Porterhouse lub T-bone to cięcie wołowiny, które wygląda naprawdę spektakularnie! Kość w kształcie litery T i dwa wspaniałe mięśnie krowy – polędwica i rostbef. Ten stek jest też bardzo efektowny smakowo – oba cięcia smakują skrajnie odmiennie, a przede wszystkim mają zupełnie inną strukturę. Cięcie idealne na romantyczną randkę przy grillu.

„Porterhouse jest piękny – no wiem. Ale, ale – wiecie jak się do takiego steka zabrać? To naprawdę trudna sztuka, żeby grillować oba te mięśnie w tym samym stopniu. Pamiętajcie o tym, że nawet przy takiej samej grubości steków, oba mięśnie zrobią się w zupełnie innym czasie – polędwica dochodzi o wiele szybciej niż rostbef! Czytajcie uważnie, jak to ogarnąć, tym razem na grillu elektrycznym.” Kacper Salzman

Dwie zupełnie różne nazwy dwóch bardzo podobnych steków, czyli T-bone i porterhouse. Oba steki są doceniane przez miłośników grilla na całym świecie stanowią klasykę mięs serwowanych z rusztu. Najważniejszą różnicą między tymi dwoma stekami jest zawartość polędwicy i rostbefu. Porterhouse ma większą część polędwicy niż T-bone. Ponieważ w obu stekach występuję dwa różne mięśnie, musimy bardzo uważać podczas ich grillowania. Aby ułatwić to zadanie, prezentujemy przepis na idealny stek z grilla elektrycznego!

Sprawdź także: Steki porterhouse a T-bone – poznaj różnice!

Na grillu elektrycznym Weber Pulse najpierw odkręć oba palniki na maximum. Termometr pokaże 300-315 stopni. Kiedy spieczesz steka w wysokiej temperaturze, skręć lewy palnik na 1/3, a prawy wyłącz zupełnie. Jeżeli grillujesz na gazówce – odkręć palniki prawy, środkowy i sear station (jeśli masz) na maximum, a lewy wyłącz. Jeżeli grillujesz na grillu węglowym – rozpal cały komin brykietu, przesyp do koszy char-basket i zsuń je na jedną stronę.

W przepisie użyliśmy steka Porterhouse z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Tomaszny, który w ofercie posiada najwyższej jakości mięsa. Sprawdź!

Składniki

  •  stek porterhouse
  •  Olej
  •  Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Na grillu elektrycznym Weber Pulse najpierw odkręć oba palniki na maximum. Termometr pokaże 300-315 stopni. Kiedy spieczesz steka w wysokiej temperaturze, skręć lewy palnik na 1/3, a prawy wyłącz zupełnie. Jeżeli grillujesz na gazówce, odkręć palniki prawy, środkowy i sear station (jeśli masz) na maximum, a lewy wyłącz. Jeżeli grillujesz na węglowym grillu – rozpal cały komin brykietu, przesyp do koszy char-basket i zsuń je na jedną stronę.
  2. Nagrzej grill na maximum.
  3. Mięso (polecamy steki od Tomasznego) posmaruj olejem i przypraw solą i pieprzem.
  4. Najpierw postaw stek na kości. Zostaw go tak na kilka minut – kość się nagrzeje i mięso zrobi się równomiernie – również przy samej kości.
  5. Grilluj mięso bezpośrednio na ruszcie. Możesz LEKKO przycisnąć stek do rusztu, jeżeli kość utrudnia spieczenie. Grilluj stek z obu stron przez 1-2 minuty. Najpierw ułożony na g.11, a potem na g. 13. Dzięki temu uzyskamy efekt ładnej kratki.
  6. Zdejmij stek z grilla, wyłącz oba palniki, wystudź grill przez 5 minut. To jest bardzo ważny patent – jeżeli stek się lekko ostudzi po uderzeniu wysokiej temperatury, zrobi się w środku bardziej równomiernie – pasek czerwonego, lub różowego mięsa będzie równy i piękny.
  7. Wbij dwie sondy w oba steki. Odkręć lewy palnik na 1/3, a prawy wyłącz całkowicie.
  8. Połóż stek na ruszt – rostbef nad włączonym palnikiem, a polędwicę nad wyłączonym. Obserwuj temperaturę i staraj się tak przesuwać stek po ruszcie, żeby rosła równomiernie.
  9. My zrobiliśmy oba steki w stopniu rare – 52 stopnie. Tą metodą możesz dowolnie sterować stopniami wysmażenia obu steków. Baw się dobrze!
  10. Przed pokrojeniem, pozwól stekowi chwilkę odpocząć, około 5-7 minut.
  11. Stek z grilla elektrycznego jest gotowy!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Stek Tomahawk z masłem cytrynowym i miętą 15 min 2 osoby Wideo Stek Tomahawk z masłem cytrynowym i miętą
Stek Ribeye podany z sosem chimichurri z dodatkiem ananasa 60 min 2 osoby Wideo Stek Ribeye podany z sosem chimichurri z dodatkiem ananasa
Stek Porterhouse z fermentowanym pieprzem i wędzoną solą 30 min 2 osoby Wideo Stek Porterhouse z fermentowanym pieprzem i wędzoną solą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *