Szpinakowy Cheeseburger z konfitur─ů z czerwonej cebuli
45 min 4 osoby <60 zł Wideo

Szpinakowy Cheeseburger z konfitur─ů z czerwonej cebuli

Pierwszego cheeseburgera stworzy┼é w 1924 r. Lionel Sternberger, kt├│ry wrzuci┼é plasterek sera na rozgrzanego na grillu hamburgera. Dzi┼Ť jest to jedno z kultowych da┼ä przyrz─ůdzanych na ruszcie. Cheeseburgera mo┼╝na przygotowa─ç na wiele sposob├│w ÔÇô nasza urozmaicona wersja to ta z konfitur─ů z cebuli, z dodatkiem ┼Ťwie┼╝ego szpinaku oraz ketchupem domowej roboty. Zobaczcie koniecznie, jak przygotowa─ç danie, kt├│remu nie oprze si─Ö ┼╝aden fan burger├│w!

ÔÇ×Pami─Ötajcie, ┼╝eby w Waszej wo┼éowinie na burgery by┼éo minimum 20% t┼éuszczu lub ┼éoju wo┼éowego. Mi─Öso ma wtedy doskona┼éy smak!ÔÇŁ Micha┼é Dobosz

Jednym z najwa┼╝niejszych sk┼éadnik├│w cheeseburgera jest oczywi┼Ťcie ser. Do topienia najlepsze b─Öd─ů twarde sery takie jak ementaler lub gouda. Tym razem zamiast po┼éo┼╝y─ç cienki plasterek sera bezpo┼Ťrednio na mi─Öso, roztopimy go w aluminiowej brytfance na ruszcie, a nast─Öpnie dos┼éownie wylejemy go na gotowego burgera. Nie ma lepszego widoku ni┼╝ taka ilo┼Ť─ç ci─ůgn─ůcego si─Ö pysznego sera ­čśë

Składniki

  •  Mi─Öso na burgery
  •  Ser
  •  Ketchup
  •  ┼Üwie┼╝y szpinak
  •  Bu┼éki
  •  Mas┼éo
  •  Czerwona cebula
  •  Ocet winny lub czerwone wino
  •  Cukier lub mi├│d
  •  Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Cheeseburger z grilla

  1. Podstaw─ů dobrego burgera jest wysokiej jako┼Ťci mi─Öso. Najwa┼╝niejsz─ů kwesti─ů jest, aby posiada┼éo ono co najmniej 20% t┼éuszczu, poniewa┼╝ wtedy jest bogate w smak i aromat. Grillowanie rozpoczynamy w┼éa┼Ťnie od uformowania idealnych burger├│w. Uformowane burgery powinny mie─ç mniej wi─Öcej tak─ů sam─ů wielko┼Ť─ç jak bu┼éka w kt├│rej b─Ödziemy je podawa─ç. Nie zapomnijmy o zrobieniu niewielkiego zag┼é─Öbienia na ┼Ťrodku burgera, dzi─Öki temu podczas grillowania nie straci on na swojej obj─Öto┼Ťci. Burgery mo┼╝emy formowa─ç tak┼╝e za pomoc─ů prasy do burger├│w.
  2. Uformowane burgery smarujemy oliw─ů z oliwek i ┬áodk┼éadamy na 15 minut, by zyska┼éy temperatur─Ö powietrza. W takiej formie b─Ödziemy wrzuca─ç je na ruszt.
  3. Kiedy burgery le┼╝akuj─ů my zabieramy si─Ö za przygotowanie wyj─ůtkowego dodatku – konfitury z czerwonej cebuli. Dodatek niezwykle prosty, kt├│ry jednak niesamowicie urozmaica smak tego klasycznego dania. ┬áNa patelni─Ö wrzucamy posiekan─ů w pi├│ra czerwon─ů cebul─Ö, zalewamy j─ů octem winnym lub czerwonym winem, zasypujemy cukrem lub┬á dodajemy odrobin─Ö miodu, ca┼éo┼Ť─ç podsma┼╝amy.
  4. Przyszed┼é czas na grillowanie burger├│w oraz przygotowanie bu┼éek. Burgery tradycyjnie wrzucamy na ruszt, bu┼éki smarujemy roztopionym mas┼éem i uk┼éadamy na grillu. Je┼Ťli chcecie si─Ö dowiedzie─ç wi─Öcej na temat tego jak przyrz─ůdzi─ç idealne burgery, zach─Öcamy do zapoznania si─Ö z praktycznymi poradami, o kt├│rych pisali┼Ťmy w jednym z naszych artyku┼é├│w.
  5. Pozosta┼éo nam ju┼╝ tylko z┼éo┼╝y─ç naszego cheeseburgera. Na bu┼ék─Ö nak┼éadamy solidn─ů porcj─Ö konfitury z czerwonej cebuli, nast─Öpnie mi─Öso, a na nie wylewamy ser. Dla podbicia smaku dodajemy domowej roboty ketchup ( je┼Ťli chcesz wiedzie─ç jak przygotowa─ç domowej roboty ketchup zapoznaj si─Ö z naszym artyku┼éem). Zielonego akcentu doda nam ┼Ťwie┼╝y szpinak. Tym oto sposobem cheeseburger z grilla, godny najlepszego Grill Mastera jest gotowy do podania!

Smacznego!

Przepis wideo:

play

Zobacz r├│wnie┼╝:

Grill burger z dwoma serami 15 min 1 osoba Grill burger z dwoma serami
Grillowane burgery z indyka 45 min 2 osoby Grillowane burgery z indyka
Burger zapiekany i podw─Ödzany w pierogu a la chinkali 90 min 4 osoby Burger zapiekany i podw─Ödzany w pierogu a la chinkali