Szynka szwarcwaldzka
42h 4 osoby <60 zł

Szynka szwarcwaldzka

Przygotuj pyszną szynkę szwarcwaldzką w wędzarni marki Borniak i wyrusz w podróż pełną smaków po malowniczym Szwarcwaldzie. Prosta receptura, doskonały smak i ogromna satysfakcja z działania. Zapraszamy do wypróbowania przepisu!

Przygotowanie tej wyjątkowej wędliny zaczyna się od starannie dobranego kawałka udźca wieprzowego, który poddawany jest procesowi marynowania w ziołach i przyprawach. Następnie, dzięki wędzarni marki Borniak i przystawce do wędzenia na zimno, mięso nabiera intensywnego aromatu dymu, który nadaje mu charakterystycznego smaku.

Szynka szwarcwaldzka przygotowana w wędzarni Borniak staje się nie tylko wyśmienitym składnikiem kanapek czy przekąsek, ale również prawdziwą ucztą dla podniebienia. Jeśli pragniesz wprowadzić do swojej kuchni niepowtarzalny smak, wyrusz z nami w podróż po malowniczej, niemieckiej krainie Szwarcwald. Zaczynajmy!

Sprawdź także: Wartości odżywcze mięsa, witaminy z grupy B i ich rola w organizmie

Składniki

  • 1 kg udźca wieprzowego ze skórką
  • 35 g soli peklowej
  • 6 rozdrobnionych jagód jałowca
  • 4 g pieprzu czarnego rozdrobnionego
  • 3 g curku
  • 2 g kolendry rozgniecionej
  • 2 g sproszkowanego czosnku
  • 1 liść laurowy rozgnieciony

Przygotowanie:

  1. W miseczce łączymy wszystkie przyprawy. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy mięso z każdej strony.
  2. Następnie wkładamy je do worka próżniowego i przechowujemy w lodówce w temperaturze 5°C przez co najmniej 14 dni.
  3. Po tym czasie, rozcinamy szczelnie zamknięty worek, wyjmujemy mięso i zmywamy przyprawy.
  4. Wieprzowinę wieszamy w chłodnym, dobrze wentylowanym pomieszczeniu – można też skorzystać z suszarki Borniak.
  5. Wędzenie rozpoczynamy dopiero, gdy powierzchnia mięsa stanie się skórzasta i sucha.
  6. Nogę umieszczamy w wędzarni Borniak na 6 godzin w temperaturze 20°C – aby mięso miało tę samą temperaturę co dym, należy zastosować przystawkę do wędzenia na zimno Borniak. Do wędzenia używamy zrębków bukowych lub jabłkowych.
  7. Cały proces wędzenia podzielony jest na tury – wędzenie trwa 6 razy po 6 godzin.
  8. Uwaga: szynka musi odparowywać przez co najmniej 12 godzin pomiędzy sesjami wędzenia, aby nie stała się kwaśna.
  9. Po wykonaniu całej procedury szynka szwarcwaldzka jest gotowa.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Żytnie bułki z wieprzowiną iberyjską i szarpaną wołowiną 4h 4 osoby Żytnie bułki z wieprzowiną iberyjską i szarpaną wołowiną
Schäufele – łopatka wieprzowa z rożna 4h 2 osoby Schäufele – łopatka wieprzowa z rożna
Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i serkiem śmietankowym 60 min 3 osoby Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i serkiem śmietankowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *