Żytnie bułki z wieprzowiną iberyjską i szarpaną wołowiną
4h 4 osoby < 300 zł

Żytnie bułki z wieprzowiną iberyjską i szarpaną wołowiną

Pyszne i niezwykle smaczne danie, które możesz przygotować na każdą okazję. Wypróbuj nasz przepis na żytnie bułki z wieprzowiną iberyjską i szarpaną wołowiną i odkryj nowe smaki. Twoi goście z pewnością będą zachwyceni!

Do wykonania tego dania potrzebujemy dwóch rodzajów mięsa: wołowiny amerykańskiej – docenianej przez koneserów mięsa za delikatność, smak i kruchość oraz iberyjskiej wieprzowiny – charakteryzującej się soczystością i niezwykłym aromatem dzięki bogatemu przerostowi śródmięśniowej tkanki tłuszczowej. Mięso zamkniemy w przepysznych bułeczkach żytnich, które możesz wykonać według własnego przepisu lub kupić gotowe.

Nie zapomnij również o sznurku rzeźniczym – mięso będziemy wiązać i wędzić w wędzarni marki Borniak na specjalnych hakach. Dzięki temu nasze specjały będą otulone aromatem dymu mieszanki wiórków buku i wiśni. Brzmi fantastycznie prawda? To perfekcyjne połączenie smaków i aromatów z pewnością Was zachwyci.

Sprawdź także: Jakie drewno do wędzenia wybrać?

Składniki

  • 4 bułki żytnie
  • 300 g  wołowiny amerykańskiej / antrykot (rib-eye)
  • 500 g iberyjskiej wieprzowiny Duroc / Presa
  • 2 łyżki ulubionej przyprawy do steków
  •  chimichurri
  •  gałązki tymianku
  •  płatki soli
  •  pieprz
  • 4 liście sałaty
  • 1 cukinia
  • 1 czosnek
  • 1 koper włoski
  • 8 pieczarek

Przygotowanie:

  1. Wędzarnię rozgrzewamy do około 120°C.
  2. Na perforowanej blaszce układamy pokrojone składniki: cukinię, pieczarki, czosnek i koper włoski.
  3. Całość wkładamy do wędzarni Borniak i pieczemy do miękkości. Jeżeli chcesz mieć ciepłe bułeczki, również ułóż je na blaszce i pozostaw na około 20 minut lub mniej w zależności od uznania.
  4. Wieprzowinę i wołowinę doprawiamy solą, pieprzem oraz ulubioną przyprawą do steków. Mięso wiążemy za pomocą sznurka i wieszamy na hakach. Dla uzyskania precyzyjnego pomiaru temperatury wewnątrz, możesz umieścić sondy.
  5. Wołowina będzie gotowa, jeżeli termometr w najgrubszej części wskaże 57ºC. Możesz wyjąć ją wcześniej i zwiększyć temperaturę wędzarni do około 150ºC, by wieprzowina mogła jeszcze chwilę pozostać w wyższej temperaturze z wyłączonym generatorem dymu.
  6. Gdy wszystkie składniki będą gotowe, przekrój bułkę, ułóż liść sałaty i plastry mięsa. Warzywa możesz zjeść oddzielnie lub przygotować z nich drobno pokrojoną pastę.
  7. Dla jeszcze lepszego smaku wykonaj sos chimichurri – przepis znajdziesz tutaj.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Puree z wędzonego groszku z szaszłykami z boczku 2h 2 osoby Puree z wędzonego groszku z szaszłykami z boczku
Empanady z szarpaną wieprzowiną 60 min 4 osoby Empanady z szarpaną wieprzowiną
Stek Rib Eye z grilla 30 min 2 osoby Wideo Stek Rib Eye z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *