Żytnie bułki z wieprzowiną iberyjską i szarpaną wołowiną
Pyszne i niezwykle smaczne danie, które możesz przygotować na każdą okazję. Wypróbuj nasz przepis na żytnie bułki z wieprzowiną iberyjską i szarpaną wołowiną i odkryj nowe smaki. Twoi goście z pewnością będą zachwyceni!
Do wykonania tego dania potrzebujemy dwóch rodzajów mięsa: wołowiny amerykańskiej – docenianej przez koneserów mięsa za delikatność, smak i kruchość oraz iberyjskiej wieprzowiny – charakteryzującej się soczystością i niezwykłym aromatem dzięki bogatemu przerostowi śródmięśniowej tkanki tłuszczowej. Mięso zamkniemy w przepysznych bułeczkach żytnich, które możesz wykonać według własnego przepisu lub kupić gotowe.
Nie zapomnij również o sznurku rzeźniczym – mięso będziemy wiązać i wędzić w wędzarni marki Borniak na specjalnych hakach. Dzięki temu nasze specjały będą otulone aromatem dymu mieszanki wiórków buku i wiśni. Brzmi fantastycznie prawda? To perfekcyjne połączenie smaków i aromatów z pewnością Was zachwyci.
Sprawdź także: Jakie drewno do wędzenia wybrać?
Składniki
- 4 bułki żytnie
- 300 g wołowiny amerykańskiej / antrykot (rib-eye)
- 500 g iberyjskiej wieprzowiny Duroc / Presa
- 2 łyżki ulubionej przyprawy do steków
- chimichurri
- gałązki tymianku
- płatki soli
- pieprz
- 4 liście sałaty
- 1 cukinia
- 1 czosnek
- 1 koper włoski
- 8 pieczarek
Przygotowanie:
- Wędzarnię rozgrzewamy do około 120°C.
- Na perforowanej blaszce układamy pokrojone składniki: cukinię, pieczarki, czosnek i koper włoski.
- Całość wkładamy do wędzarni Borniak i pieczemy do miękkości. Jeżeli chcesz mieć ciepłe bułeczki, również ułóż je na blaszce i pozostaw na około 20 minut lub mniej w zależności od uznania.
- Wieprzowinę i wołowinę doprawiamy solą, pieprzem oraz ulubioną przyprawą do steków. Mięso wiążemy za pomocą sznurka i wieszamy na hakach. Dla uzyskania precyzyjnego pomiaru temperatury wewnątrz, możesz umieścić sondy.
- Wołowina będzie gotowa, jeżeli termometr w najgrubszej części wskaże 57ºC. Możesz wyjąć ją wcześniej i zwiększyć temperaturę wędzarni do około 150ºC, by wieprzowina mogła jeszcze chwilę pozostać w wyższej temperaturze z wyłączonym generatorem dymu.
- Gdy wszystkie składniki będą gotowe, przekrój bułkę, ułóż liść sałaty i plastry mięsa. Warzywa możesz zjeść oddzielnie lub przygotować z nich drobno pokrojoną pastę.
- Dla jeszcze lepszego smaku wykonaj sos chimichurri – przepis znajdziesz tutaj.