Stek z truflami
15 min 1 osoba < 300 zł

Stek z truflami

Przygotowanie tego steku jest właściwie bardzo proste, bo każdy, kto umie grillować lub smażyć stek, może to zrobić. Przepis składa się tylko z trzech składników, które tworzą niepowtarzalną kompozycję smaków. Pyszne trufle, doskonałej jakości rostbef oraz tajemniczy składnik fleur de sel (sól morska) to sekrety tego wspaniałego dania.

Stek przygotowaliśmy na grillu gazowym Enders Monroe Pro 3 SIK Turbo. Grill ten posiada strefę Turbo, która zapewnia temperaturę do 400°C na ruszcie, dlatego idealnie nadaje się do grillowania steków. Do sprawdzenia dokładnej temperatury mięsa możesz użyć termometru z wyświetlaczem LED.

Trufle są grzybami rosnącymi pod ziemią na głębokości około 10-15 cm. Na całym świecie uważane są za towar luksusowy, przez niektórych stawiane nawet na równi z kawiorem. Ich wyjątkowy smak ma zwolenników, którzy określają go jako ziemisty, cierpki, czy piżmowy. Grzyby te są niskokaloryczne i wyróżniają się dużą zawartością białka. Mają wiele właściwości prozdrowotnych, gdyż działają przeciwzapalnie, antybakteryjnie czy hepatoprotekcyjnie (ochronnie na wątrobę). Najczęściej stosuje się je jako dodatek do potraw w postaci świeżo pokrojonych lub suszonych grzybów.

Sprawdź także: Jakie są rodzaje steków i jak je grillować?

Składniki

  • 1 stek z rostbefu
  • 10 g trufli (tu trufla letnia)
  • 1 szczypta soli morskiej (fleur de sel)

Przygotowanie:

  1. Przygotuj składniki do wykonania steku z truflami.
  2. Grill rozgrzewamy przez około 10 minut, a gdy ruszt stanie się naprawdę gorący, kładziemy na nim stek.
  3. Mięso pieczemy przez około 2-3 minuty na stronę, aż poczujemy przyjemny aromat pieczeni.
  4. Następnie umieszczamy stek w obszarze pośrednim lub na gorącym ruszcie grilla i zmniejszamy temperaturę do około 120°C.
  5. W obszarze pośrednim stek doprowadzamy do pożądanej temperatury w stopniu pośrednim, czyli około 55°C.
  6. Aby sprawdzić temperaturę wewnątrz mięsa, warto użyć termometru.
  7. Kiedy temperatura zostanie osiągnięta, zdejmujemy stek z grilla i pozwalamy mu odpocząć przez 3-4 minuty przed pokrojeniem.
  8. Po pokrojeniu mięsa, ścieramy truflę lub kroimy w plasterki.
  9. Stek podajemy z dużą ilością trufli i odrobiną soli morskiej (fleur de sel).

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Stek wołowy z grilla gazowego 15 min 2 osoby Stek wołowy z grilla gazowego
Stek z polędwicy wołowej metodą reverse 60 min 2 osoby Stek z polędwicy wołowej metodą reverse
Stek z grilla z sosem pieprzowym 15 min 2 osoby Wideo Stek z grilla z sosem pieprzowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *