Wędzona whisky
Przepis dla koneserów whisky i nie tylko! Tym razem pokażemy Wam, jak wygląda wędzenie whisky w wędzarni marki Borniak. Ciekawi efektów? Zapraszamy do wypróbowania przepisu!
Dziś pokażemy Wam, jak dzięki wędzarni marki Borniak przygotować własną, wędzoną whisky, łączącą tradycję z nowoczesnością. Wędzarnia Borniak staje się areną dla unikalnych aromatów, gdzie delikatne nuty buku lub wiśni – wybór zależy od indywidualnych preferencji – łączą się z doskonałym smakiem tego alkoholu.
Do wykonania przepisu niezbędna jest przystawka do zimnego wędzenia Borniak. Dzięki niej zyskujesz możliwość obniżenia temperatury wewnątrz urządzenia, a tym samym wędzenia w temperaturze poniżej 30°C.
Sprawdź także: Jaka jest różnica między BBQ a polską szkołą wędzenia na zimno?
Składniki
- 1 butelka whisky
Przygotowanie:
- Załóż adapter do zimnego wędzenia i uruchom wędzarnię Borniak.
- Whisky wlej do brytfanny i wędź na zimno w dymie bukowym lub wiśniowym przez 10-40 minut w zależności od tego, jaki smak chcesz uzyskać. Temperatura powinna wynosić około 13°C.
- Whisky serwuj z lodem.