Wędzona whisky
45 min 2 osoby <60 zł

Wędzona whisky

Przepis dla koneserów whisky i nie tylko! Tym razem pokażemy Wam, jak wygląda wędzenie whisky w wędzarni marki Borniak. Ciekawi efektów? Zapraszamy do wypróbowania przepisu!

Dziś pokażemy Wam, jak dzięki wędzarni marki Borniak przygotować własną, wędzoną whisky, łączącą tradycję z nowoczesnością. Wędzarnia Borniak staje się areną dla unikalnych aromatów, gdzie delikatne nuty buku lub wiśni – wybór zależy od indywidualnych preferencji – łączą się z doskonałym smakiem tego alkoholu.

Do wykonania przepisu niezbędna jest przystawka do zimnego wędzenia Borniak. Dzięki niej zyskujesz możliwość obniżenia temperatury wewnątrz urządzenia, a tym samym wędzenia w temperaturze poniżej 30°C.

Sprawdź także: Jaka jest różnica między BBQ a polską szkołą wędzenia na zimno?

Składniki

  • 1 butelka whisky

Przygotowanie:

  1. Załóż adapter do zimnego wędzenia i uruchom wędzarnię Borniak.
  2.   Whisky wlej do brytfanny i wędź na zimno w dymie bukowym lub wiśniowym przez 10-40 minut w zależności od tego, jaki smak chcesz uzyskać. Temperatura powinna wynosić około 13°C.
  3.   Whisky serwuj z lodem.

 

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Koktajl na rumie z wędzoną cytryną i syropem z czarnego bzu 90 min 2 osoby Koktajl na rumie z wędzoną cytryną i syropem z czarnego bzu
Żeberka w miodzie i whisky z grilla 90 min 2 osoby Wideo Żeberka w miodzie i whisky z grilla
T-bone steak wyserwowany z zmrożonym podwędzonym masłem whisky 30 min 4 osoby T-bone steak wyserwowany z zmrożonym podwędzonym masłem whisky

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *