Wędzone chili w proszku
8h 2 osoby <60 zł

Wędzone chili w proszku

Przygotuj samodzielnie wędzone chili w proszku i zyskaj pyszną przyprawę doskonałą do różnych dań. Zapraszamy do wypróbowania przepisu.

Wędzona papryczka chili to składnik, który nadaje potrawom wyjątkowego smaku i ostrości. Możesz użyć jej podczas gotowania gulaszu, smażenia karkówki, pieczenia kurczaka i wykonania smakowitych dań z różnych składników. Tym razem przygotujemy ją samodzielnie w wędzarni marki Borniak. Wystarczy tylko kilka składników i troszkę wolnego czasu.

Do wędzenia użyjemy drewna bukowego, które doskonale komponuje się ze smakiem warzyw. Pamiętaj, aby pozostawić warzywa w wędzarni do momentu, aż będą całkowicie suche. Dzięki temu uzyskasz idealną konsystencję proszku. Ostrość chili zależy od temperatury – u nas było to 60°C. Jeżeli preferujesz ostrzejsze smaki, ustaw niższą temperaturę, ale pamiętaj, że czas wędzenia będzie dłuższy.

Sprawdź także: Marynaty – jakich ziół i przypraw powinniśmy używać?

Składniki

  • 2 papryczki chili
  • 1 długa papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 2 dymki
  • 1 ząbek czosnku
  •  Dodatkowo:
  •  tymianek i rozmaryn według uznania

Przygotowanie:

  1.   Przygotowujemy wszystkie składniki.
  2.   Paprykę, cebulę, chili, czosnek kroimy na mniejsze części i wraz z pozostałymi składnikami układamy w brytfannie perforowanej Borniak.
  3. Uruchamiamy wędzarnię i ustawiamy temperaturę 60°C. Warzywa wędzimy w dymie bukowym jedynie przez 1 godzinę.
  4. Następnie pozostawiamy je do momentu całkowitego wyschnięcia – czas suszenia może wynosić nawet 8 godzin lub więcej.  
  5. Gotowe warzywa wyjmujemy z wędzarni, a następnie mielimy w młynku lub moździerzu do uzyskania konsystencji proszku. 
  6. Tak wykonaną przyprawę przechowujemy w szczelnym słoiku.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Grillowana ryba w sosie paprykowym 45 min 3 osoby Grillowana ryba w sosie paprykowym
Burger z grilla z serem mimolette i papryką chipotle 30 min 3 osoby Burger z grilla z serem mimolette i papryką chipotle
Chili Con Carne – Pomysł na danie z grilla Weber 90 min 4 osoby Chili Con Carne – Pomysł na danie z grilla Weber

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *