Wędzone chili w proszku
Przygotuj samodzielnie wędzone chili w proszku i zyskaj pyszną przyprawę doskonałą do różnych dań. Zapraszamy do wypróbowania przepisu.
Wędzona papryczka chili to składnik, który nadaje potrawom wyjątkowego smaku i ostrości. Możesz użyć jej podczas gotowania gulaszu, smażenia karkówki, pieczenia kurczaka i wykonania smakowitych dań z różnych składników. Tym razem przygotujemy ją samodzielnie w wędzarni marki Borniak. Wystarczy tylko kilka składników i troszkę wolnego czasu.
Do wędzenia użyjemy drewna bukowego, które doskonale komponuje się ze smakiem warzyw. Pamiętaj, aby pozostawić warzywa w wędzarni do momentu, aż będą całkowicie suche. Dzięki temu uzyskasz idealną konsystencję proszku. Ostrość chili zależy od temperatury – u nas było to 60°C. Jeżeli preferujesz ostrzejsze smaki, ustaw niższą temperaturę, ale pamiętaj, że czas wędzenia będzie dłuższy.
Sprawdź także: Marynaty – jakich ziół i przypraw powinniśmy używać?
Składniki
- 2 papryczki chili
- 1 długa papryka czerwona
- 1 cebula
- 2 dymki
- 1 ząbek czosnku
- Dodatkowo:
- tymianek i rozmaryn według uznania
Przygotowanie:
- Przygotowujemy wszystkie składniki.
- Paprykę, cebulę, chili, czosnek kroimy na mniejsze części i wraz z pozostałymi składnikami układamy w brytfannie perforowanej Borniak.
- Uruchamiamy wędzarnię i ustawiamy temperaturę 60°C. Warzywa wędzimy w dymie bukowym jedynie przez 1 godzinę.
- Następnie pozostawiamy je do momentu całkowitego wyschnięcia – czas suszenia może wynosić nawet 8 godzin lub więcej.
- Gotowe warzywa wyjmujemy z wędzarni, a następnie mielimy w młynku lub moździerzu do uzyskania konsystencji proszku.
- Tak wykonaną przyprawę przechowujemy w szczelnym słoiku.