Chili Con Carne – Pomysł na danie z grilla Weber
Przedstawiamy pomysł na pyszne danie z grilla. Tym razem tradycyjne pikantne Chili Con Carne. Idealnie na obiad lub kolację. W przepisie został wykorzystany specjalny kociołek żeliwny ( Dutch Oven ), który idealnie nadaje się do przyrządzania tego typu dań.
Składniki
- 200 g białej fasoli
- 1 kg łopatki wołowej
- 2 czerwone papryczki chilli
- 2 zielone papryczki chilli
- 6 szarlotek
- 6 ząbków czosnku
- 3 marchewki
- olej
- ½ butelki czerwonego wina
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki stołowe słodkiej papryki
- 2 łyżki stołowe kminu rzymskiego
- 2 puszki pomidorów bez skóry
- 500 ml wody
- sól
- pieprz
- cukier
- śmietana do podania
Przygotowanie:
W kuchni:
- Namocz fasolę na noc. Odlej wodę i opłucz ziarna kilka razy. Pokrój mięso w kostkę.
- Umyj papryczki, obierz szalotkę, czosnek, marchew i wszystko pokrój w kostkę.
Na grillu:
- Rozgrzej grilla do 200 stopni. Umieść Duch Oven pośrodku rusztu i rozgrzewaj przez 10 minut.
- Wlej trochę oleju i podsmaż warzywa.
- Opal mięso ze wszystkich stron.
- Wlej wino i podgotuj przez 15 minut pod przykrywką.
- Dodaj liście laurowe, przyprawy, pomidory i wodę.
- Przykryj i zostaw na godzinę.
- Spróbuj i dopraw wedle uznania. Podawaj ze śmietaną.