Wędzone szparagi
60 min 2 osoby <60 zł

Wędzone szparagi

Przed Wami przepis na wędzone szparagi, które zyskują niepowtarzalny aromat i smak dzięki wędzeniu w profesjonalnej wędzarni Borniak. Wykonanie tego dania jest proste i szybkie. Zapraszamy do wypróbowania!

Wędzenie to jedna z najstarszych technik przyrządzania potraw, uwielbiana również przez miłośników grillowania i nie tylko. Kiedy łączymy ją z wyjątkowym smakiem szparagów, efekt jest po prostu zachwycający. W poniższym przepisie wykorzystaliśmy możliwości wędzarni Borniak, gwarantującej nie tylko doskonałą jakość, ale także niepowtarzalny bukiet aromatyczny. Gotowi na kolejne kulinarne wyzwanie? Przygotujmy się razem do wykonania wędzonych szparagów, które z pewnością staną się prawdziwym arcydziełem na Waszym stole.

Więcej ciekawostek i porad znajdziesz w naszej recenzji: Wędzarnia Borniak

Składniki

  • 250 g szparagów
  • 1 czosnek
  • 2 czerwone papryki szpiczaste
  • 4 brązowe pieczarki
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  •  parmezan
  •  seler naciowy

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy wszystkie składniki – cebulę obieramy, bakłażana kroimy na plastry, czosnek przecinamy na pół, a ziemniaki myjemy.
  2. Tak przygotowane warzywa układamy w misie wędzarniczej Borniak.
  3. Do generatora wędzarni Borniak wsypujemy zrębki bukowe. Wędzarnię nagrzewamy do 100°C.
  4. Warzywa wędzimy około 40 minut.
  5. Wędzone szparagi wraz z innymi warzywami podajemy z tartym parmezanem.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Wędzony ryż z kaczką 90 min 2 osoby Wędzony ryż z kaczką
Grillowane szparagi z szynką prosciutto 30 min 2 osoby Grillowane szparagi z szynką prosciutto
Gazpacho z grillowanych warzyw 45 min 2 osoby Gazpacho z grillowanych warzyw

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *