Wędzone szparagi
Przed Wami przepis na wędzone szparagi, które zyskują niepowtarzalny aromat i smak dzięki wędzeniu w profesjonalnej wędzarni Borniak. Wykonanie tego dania jest proste i szybkie. Zapraszamy do wypróbowania!
Wędzenie to jedna z najstarszych technik przyrządzania potraw, uwielbiana również przez miłośników grillowania i nie tylko. Kiedy łączymy ją z wyjątkowym smakiem szparagów, efekt jest po prostu zachwycający. W poniższym przepisie wykorzystaliśmy możliwości wędzarni Borniak, gwarantującej nie tylko doskonałą jakość, ale także niepowtarzalny bukiet aromatyczny. Gotowi na kolejne kulinarne wyzwanie? Przygotujmy się razem do wykonania wędzonych szparagów, które z pewnością staną się prawdziwym arcydziełem na Waszym stole.
Więcej ciekawostek i porad znajdziesz w naszej recenzji: Wędzarnia Borniak
Składniki
- 250 g szparagów
- 1 czosnek
- 2 czerwone papryki szpiczaste
- 4 brązowe pieczarki
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- parmezan
- seler naciowy
Przygotowanie:
- Przygotowujemy wszystkie składniki – cebulę obieramy, bakłażana kroimy na plastry, czosnek przecinamy na pół, a ziemniaki myjemy.
- Tak przygotowane warzywa układamy w misie wędzarniczej Borniak.
- Do generatora wędzarni Borniak wsypujemy zrębki bukowe. Wędzarnię nagrzewamy do 100°C.
- Warzywa wędzimy około 40 minut.
- Wędzone szparagi wraz z innymi warzywami podajemy z tartym parmezanem.