Wegańskie brownie z kawałkami czekolady
Grillowanie zazwyczaj kojarzy nam się z pieczeniem na otwartym ogniu soczystych kiełbasek, pieczeni, karkówki, a także warzyw lub ryb. Natomiast dziś przychodzimy z propozycją na słodki deser prosto z grilla, który z pewnością zaskoczy wszystkich wielbicieli słodkości. Sprawdź przepis na wegańskie brownie z kawałkami czekolady i delektuj się nutą słodyczy podczas barbecue!
Dla wielu osób brownie to deser, który przywołuje beztroskie chwile dzieciństwa oraz wspomnienia domowych wypieków i pomocy w kuchni. Co więcej, to ciasto jest bardzo proste w wykonaniu – z pewnością nie raz przygotowywałeś je w swoim piekarniku. Ale czy słyszałeś kiedykolwiek o pieczeniu brownie na grillu? Jeśli nie, to właśnie dziś przychodzimy z przepisem na smaczne, idealnie wilgotne brownie prosto z rusztu!
Ten przepis to również świetna opcja dla osób, poszukujących szybkiego, w pełni wegańskiego deseru. Wykorzystanie wegańskiej czekolady i śmietanki kokosowej sprawia, że danie to jest dostępne dla tych, którzy unikają produktów pochodzenia zwierzęcego. Dzięki temu nie musisz rezygnować z bogatego smaku intensywnie czekoladowego ciasta. Do przygotowania tego przepisu potrzebujesz kilku składników oraz cyfrowego grilla węglowego i wędzarni Masterbuilt Gravity Series.
Wegańskie brownie z kawałkami czekolady prosto z grilla to niebanalny deser, który z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ciasto warto serwować z puszystą, bitą śmietaną oraz szczyptą kakao i cukru pudru.
Sprawdź także: Gravity Series 560 grill i wędzarnia Masterbuilt [RECENZJA]
Składniki
- 1 szklanka śmietanki kokosowej z puszki (schłodzonej w lodówce przez całą noc)
- 1 szklanka wegańskiej czekolady (pokrojonej na małe kawałki)
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 1 szklanka wody
- 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru pudru
- 3/4 szklanki niesłodzonego kakao w proszku
Przygotowanie:
- Rozgrzej cyfrowy grill węglowy i wędzarnię Gravity Series do 182°C.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, sól i proszek do pieczenia.
- Dodaj wodę, olej i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii, a następnie wmieszaj pokrojone kawałki czekolady.
- Patelnię żeliwną o średnicy 20 cm delikatnie posmaruj olejem i przelej do niej ciasto na brownie.
- Następnie umieść naczynie na ruszcie cyfrowego grilla węglowego i wędzarni Gravity Series na około 25-30 minut lub do momentu, gdy wierzch przestanie być błyszczący. Gotowość ciasta możesz sprawdzić również poprzez wbicie noża lub wykałaczki w środek brownie – jeśli wyjdzie czysta to znak, że ciasto jest już gotowe.
- W czasie pieczenia brownie, przygotuj bitą śmietanę.
- Śmietankę kokosową ubij na sztywną pianę.
- Następnie dodaj cukier puder oraz 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Bitą śmietanę ubijaj jeszcze przez chwilę, do momentu połączenia wszystkich składników.
- Upieczone ciasto zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
- Po ostygnięciu wegańskie brownie podawaj z bitą śmietaną. Każdy kawałek ciasta posyp kakao oraz cukrem pudrem. Smacznego!