Dla większości miłośników grillowania, grill węglowy z pokrywą jest czymś bez czego nie wyobrażają sobie tradycyjnego grillowania. Pokrywa sprawia, że urządzenie jest bardziej funkcjonalne, pozwala na kontrolę temperatury i grillowanie nawet przy złej pogodzie. Jednak niewielu wie, że historia powstania pierwszego grilla węglowego w takiej formie jaką znamy do dziś, jest dość… zaskakująca. Zatem jak to się właściwie wszystko zaczęło?

Pasja grillowania

Stworzenie okrągłego grilla z pokrywą całkowicie zrewolucjonizowało podejście do grillowania. Okres przed jego wynalezieniem był okresem cegły. W Stanach Zjednoczonych budowano więc grille otwarte z tego właśnie materiału. Nie można było ich nazwać jednak funkcjonalnym urządzeniem a korzystanie z nich nie należało do najprzyjemniejszych zajęć. Ze względu na brak pokrywy, niemożliwe było grillowanie w czasie złej pogody, otwarta forma sprawiała, że płomienie często paliły jedzenie a popiół osadzał się na ubraniu grillującego i na potrawach na ruszcie. Taka sytuacja złościła bardzo ogromnego fana grillowania – Gregora Stephena. Postanowił on więc szukać rozwiązania tego problemu i stworzyć grilla, który znacznie zwiększy standard jakości grillowania.

Narodziny kulistego grilla i rewolucja w sztuce grillowania

Gregore Stephen był nie tylko miłośnikiem przyrządzania potraw na ruszcie ale także uwielbiał żeglarstwo i to właśnie podczas pewnego rejsu wpadł na swój genialny pomysł. Do stworzenia kulistego grilla z pokrywą zainspirowała go boja unosząca się na powierzchni wody. Postanowił on podzielić ją na pół, w dolnej części umieścił ruszt a górnej użył jako pokrywy. Jego nowatorski pomysł szybko stał się nowym wyznacznikiem jakości grillowania i niemalże od razu zyskał ogromną aprobatę.

grill węglowy weber

Prototyp umożliwił nie tylko większą kontrolę nad grillem ale także przyczynił się do rozpowszechniania metody pośredniej i bezpośredniej grillowania. George Stephen postanowił założyć w 1952 roku firmę Weber-Stephen Products LLC i zająć się profesjonalną produkcją grilli. Decyzja ta sprawiła, że już niebawem dawne grille kamienne stały się jedynie przeżytkiem a ich nowe kuliste odpowiedniki na stałe zagościły w amerykańskich ogrodach.

Sukces, który trwa do dziś

Po śmierci Georga 1993 roku, rodzinną firmę przejmuje jego syn i kontynuuje to co rozpoczął jego ojciec. Firma Weber cały czas rozwija się i proponuje coraz to nowsze optymalne rozwiązania dla swoich klientów.  Swoją ofertę grilli poszerzyła o modele gazowe i elektryczne, a także o akcesoria do grillowania i publikację książkowe o tematyce grillowania. Od samego początku firma stawiała na wysoką jakość swoich produktów,  dbałość o najmniejsze detale oraz najlepsze możliwe rozwiązania. Takie podejście i prawdziwa pasja do sztuki grillowania zaowocowała światowym sukcesem, który trwa do dziś.

grill węglowy weber