Grill360 Przepisy Grillowanie wołowiny T-Bone Stek z grillowanymi warzywami i sosem czosnkowym

T-Bone Stek z grillowanymi warzywami i sosem czosnkowym

T-Bone Stek z grillowanymi warzywami i sosem czosnkowym
Przyrządzanie steków sprawia mi ogromną frajdę, wobec tego przygotowałem dla Was kolejną solidną porcję wołowiny z dodatkami w postaci aromatycznych ziemniaczków, pieczarek, papryki i dipu na bazie grillowanego czosnku.

Rodzaj steku, który użyłem w przepisie to znany większości T-bone, który swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznej kości w kształcie litery T dzielącej rostbef i polędwice. Mięso to znajduje się w tylnej części kręgosłupa.

Mój T-bone Limousine, bo tak brzmi pełna nazwa steku, pochodzi z młodego bydła, z polskiej hodowli w Kutnie. Osobiście polecam zajrzeć do sklepu Befsztyk.pl, który oferuje doskonałej jakości wołowinę i szeroką gamę cięć.

T-Bone Stek – Przygotowanie:

Grillowanie zacząłem od opieczenia czosnku w całości. Wcześniej odciąłem jego górną część, wierzch skropiłem oliwą i zawinąłem w folię aluminiową.

Stek nasmarowałem olejem. Świeżo mielony pieprz, pieprz cayenne, cukier brązowy, sól czosnkowa, sól gruboziarnista himalajska i świeżo mielony kumin posłużyły mi jako mieszanka przypraw, w której następnie obtoczyłem wołowinę.

Mięso przełożyłem na rozgrzany ruszt i grillowałem 2 – 3 minuty.

W międzyczasie, nieobrane, ale oczyszczone ziemniaki pokroiłem w łódeczki i ułożyłem je na aluminiowej tacce.

Dodałem oliwę, mielony pieprz, sól, słodką czerwoną paprykę oraz gałązki rozmarynu. Obok ziemniaczków znalazły się kapelusze pieczarek i pokrojona papryka.

Mój T-bone postanowiłem podać z masłem, które wcześniej połączyłem z drobno posiekanymi listkami świeżej bazylii.

T-Bone Stek

W momencie, gdy przekładałem stek na drugą stronę, zdjąłem z rusztu czosnek.

Jego miękkość dało się wyczuć pod palcami. Kiedy wystarczająco ostygł, wycisnąłem go do miseczki i roztarłem przy pomocy widelca. Po chwili dodałem jogurt grecki, sól i pieprz. W ten sposób otrzymałem dip do ziemniaczków.

Wysmażony stek przełożyłem na strefę pośrednią na 10 minut aby doszedł.

Po upływie zakładanego czasu zdjąłem mięso z grilla i przełożyłem je na talerz. Kiedy odpoczęło, ułożyłem na nim wcześniej przygotowane masełko bazyliowe. Obok podałem zgrillowane warzywa i dip czosnkowy.

Brzmi pysznie? Zachęcam do skorzystania z przepisu. Danie jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego zachwyca smakiem.

Polecam,

Michał Dobosz.

Autorski_przepis_Michała_Dobosza_na_TBone_stek

SKŁADNIKI:

T-Bone Stek:

  • stek T-Bone
  • olej
  • świeżo mielony pieprz
  • pieprz cayenne
  • cukier brązowy
  • sól czosnkowa
  • sól gruboziarnista
  • świeżo mielony kumin

Masełko bazyliowe do steku:

  • masło
  • listki świeżej bazylii

Pieczone ziemniaki:

  • ziemniaki
  • słodka papryka
  • gałązki świeżego rozmarynu
  • sól
  • pieprz czarny

Dip do ziemniaków:

  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • jogurt grecki
  • sól
  • pieprz

Czas przygotowania:

15 minut

Czas grillowania:

15 minut (około 3 minuty sam stek)

Akcesoria: 

zestaw noży do steków

ruszt na steki

Autor przepisu: Michał Dobosz
autor tekstu Monika Mykicka

GD Star Rating
loading...
T-Bone Stek z grillowanymi warzywami i sosem czosnkowym, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

PODOBNE ARTYKUŁY

Warzywa na grillu: czas i metody grillowania

decofire
0 1636