Szaszłyki z grilla z cukinią, ananasem i sosem
Szukasz przepisu na delikatne szaszłyki z grilla? Proponujemy przepis na szaszłyki z polędwiczką wieprzową, ananasem i cukinią w towarzystwie sosu kolendrowego. Doskonały pomysły na spotkanie w większym gronie przyjaciół lub rodziny.
Szaszłyki z grilla to klasyka, która nigdy się nie nudzi. Dobierając nowe dodatki, możesz zaskoczyć swoich gości na wiele sposobów. W naszej propozycji prezentujemy grillowane szaszłyki z ananasem, cukinią, polędwiczką wieprzową oraz sosem z kolendrą. Słodycz ananasa bardzo przyjemnie komponuje się z delikatnym mięsem polędwiczki, natomiast cukinia sprawia, że szaszłyki są dodatkowo chrupkie. Połączenie trzech struktur w daniu oraz kremowego sosu na bazie jogurtu naturalnego to doskonała kompozycja.
Sprawdź także: Jak zorganizować udane garden party?
Aby przygotować szaszłyki z grilla, musisz zaopatrzyć się w szpadki do szaszłyków. W sklepach znajdziesz wiele różnych rodzajów takich szpadek: od ekologicznych bambusowych, po szpadki ze stali nierdzewnej wielokrotnego użytku. Inne akcesoria do grillowania szaszłyków znajdziesz tutaj.
Składniki
- 300 g polędwiczki wieprzowej
- 200 g cukinii (jedna bardzo mała)
- 2 plastry ananasa o grubości 2 cm
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól i pieprz
- Sos
- 4 małe kawałki ananasa
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- 1 duża garść kolendry świeżej
- 1 łyżka majonezu
Przygotowanie:
- Przygotuj wszystkie składniki, obierz polędwiczkę z błony, aby podczas grillowania była bardziej miękka.
- Mięso pokrój w kawałki 3×3 cm, wymieszaj z solą i pieprzem oraz olejem, wciśnij ząbek czosnku. Dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 15 minut.
- Obierz ananasa ze skóry i pokrój w kostkę 2×2 cm oraz pokrój cukinię w grubą kostkę.
- Przygotuj sos: wrzuć do blendera wszystkie składniki: jogurt, majonez, kolendrę i kawałki ananasa.
- Zblenduj jogurt z majonezem, kolendrą i ananasem. Całość dopraw solą i pieprzem.
- Nadziej na szpadki składniki szaszłyka na przemian.
- Rozgrzej grilla do 220 stopni, dopraw jeszcze odrobiną soli szaszłyk i grilluj 5 minut z zamknięta pokrywą.
- Po 5 minutach odwróć szaszłyk na druga stronę, koniecznie użyj rękawicy do grillowania, bo szpikulce są bardzo gorące.
- Po kolejnych 5 minutach, jak szaszłyk jest już ładnie opieczony, podawaj go z kolendrowym sosem.
- Szaszłyki z grilla z cukinią i ananasem gotowe!