Kanapka Reuben
Kanapka Reuben to absolutny klasyk amerykańskiego BBQ, który my w Polsce dopiero zaczynamy poznawać. Ta kanapka była wymyślona na początku XX wieku przez żydowskiego imigranta mieszkającego w USA – dlatego mamy w niej wpływy wschodnioeuropejskich kuchni – kiszoną kapustę, sos chrzanowy, żytni chleb i oczywiście wołowinę w oryginalnej wersji – z koszernej, przedniej części krowy.
Często przygotowujesz na grillu burgery i znudziła Ci się klasyczna wersja tego dania? Mamy dla Ciebie ciekawą propozycję. Kanapka Reuben – mało znany w Polsce klasyk amerykańskiego BBQ. Zaskocz gości alternatywną wersją dania z mięsem wołowym!
Kanapka Reuben powinna być przygotowywana w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza. Jeżeli grillujesz na gazówce – odkręć prawy i środkowy palnik ma maximum, a lewy wyłącz. Jeżeli grillujesz na węglowym grillu – rozpal 2/3 komina brykietu, przesyp do koszy i zsuń do środka.
Sprawdź także: Jakie są rodzaje steków i jak je grillować?
Składniki
- 450 g mielonej wołowiny
- 50g łoju
- 125g boczku pokrojonego w kostkę
- 2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól, pieprz
- Sos:
- 125 ml majonezu
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 1 łyżeczka sosu Worcester
- 1 łyżczeka koperku drobno posiekanego
- 1/2 łyżeczki octu winnego
- sól
- 8 kromek żytniego chleba
- 2 łyżki masła roztopionego
- 200 g sera ementaler
- 200 g kiszonej kapusty
Przygotowanie:
- Zmiel wołowinę razem z łojem, a następnie wymieszaj z boczkiem pokrojonym w kostkę, łyżeczką majonezu, łyżeczką czosnku granulowanego, solą oraz pieprzem.
- Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników uformuj kotlety o grubości 2,5 cm.
- W mniejszej misce wymieszaj wszystkie składniki do sosu: majonez, śmietanę, ketchup, chrzan, drobno posiekany ząbek czosnku, sos worcester, drobno posiekany koperek, ocet winny oraz sól.
- Rozgrzej ruszt w swoim grillu do temperatury 180-200 stopni Celsjusza. Jeżeli grillujesz na gazówce – odkręć prawy i środkowy palnik ma maximum, a lewy wyłącz. Jeżeli grillujesz na węglowym grillu – rozpal 2/3 komina brykietu, przesyp do koszy i zsuń do środka.
- Grilluj burgery po 2 minuty z każdej strony, w wysokiej temperaturze, a następnie przesuń w strefę temperatury pośredniej i grilluj jeszcze 6-8 minut. Kiedy kotlety uzyskają złocistą barwę, zdejmij je z rusztu za pomocą łopatki
- Kromki chleba posmaruj z jednej strony masłem , a z drugiej przygotowanym wcześniej sosem. . Na posmarowane kromki połóż plasterek sera , kotlet z grilla , drugi plasterek sera oraz kiszoną kapustę .
- Przykryj kanapkę i grilluj całość w wysokiej temperaturze po 2 minuty z każdej strony.
- Kanapka Reuben gotowa! Smacznego!