Kokosowe naleśniki z grilla
Pora na deser! Michał Dobosz i Kacper Salzman polecają kokosowe amerykańskie naleśniki z ananasem. Sprawdź przepis na pyszny deser z grilla.
„Pamiętajmy o tym, że ciasto naleśnikowe robimy na oko – powinna nam się zgadzać konsystencja.”
Kacper Salzman
Duże kawałki grillowanego ananasa w towarzystwie puszystych pancakes – czy można wyobrazić sobie lepszy deser? Dodatek whisky i odrobina kawy sprawiają, że klasyczny ananas zyskuje niezrównany smak. Po dłuższym czasie na grillu, alkohol zawarty w whisky wyparuje, co oznacza, że deser można podać także najmłodszym.
Składniki
- ananas
- 400 ml whisky
- 200 g brązowego cukru
- odrobina kawy
- wiórki kokosowe
- jajko
- 400 ml mleka kokosowe
- 100 ml mleka
- 200 g mąki
- olej
Przygotowanie:
- Whisky irlandzką Jameson łączymy z brązowym cukrem i kawą. Odstawiamy na boczny palnik na grillu.
- Ananasa obieramy ze skóry i kroimy na duże kawałki. Smarujemy owoc olejem i grillujemy przez kilka minut na ruszcie.
- Jajko ubijamy z brązowym cukrem. Dodajemy mleko kokosowe i odrobinę mleka. Całość ubijamy. Dodajemy mąkę i ponownie ubijamy. Na koniec do przygotowanego ciasta dodajemy wiórki kokosowe. Zgrillowanego ananasa wrzucamy do sosu z whisky i odstawiamy.
- Na patelni posmarowanej oliwą smażymy naleśniki. Usmażone pancakesy podajemy z kawałkami ananasa, polane wcześniej przygotowanym sosem i posypane wiórkami kokosowymi.
Przepis wideo:
playMoże Ci się przydać:
-
Grill gazowy Weber Spirit II E-210 GBS (44010133)2,499.00 zł 2,249.00 zł