Tortilla z kurczakiem, wędzonym kalafiorem i grillowanym ananasem
Tortilla z kurczakiem, wędzonym kalafiorem i grillowanym ananasem to świetny pomysł na szybki i zdrowy lunch. Poznaj przepis Michała Dobosza na smaczną tortillę z grilla.
„Do podwędzenia kurczaka na grillu użyję pelletu – nie musi być wcześniej namoczony – wystarczy wrzucić go do wnętrza grilla. ”
Michał Dobosz
Rewelacyjny smak podwędzanego kurczaka to coś, co zdecydowanie wyróżnia to danie. Dodatek w postaci wędzonego kalafiora i grillowanego ananasa sprawia, że otrzymujemy niebanalne danie, które sprawdzi się zarówno jako danie główne, jak i sycący lunch czy kolacja. Niesamowity zapach kurczaka podczas wędzenia powoduje, że trudno się oprzeć, by nie sięgnąć po kolejną porcję.
Składniki
- kurczak z wolnego wybiegu
- sucha marynata Texas Don Marco's
- cytryna
- oliwa
- ananas
- tortilla
- kalafior
- sos Orange Habanero Don Marco's
- majonez
- musztarda
Przygotowanie:
- Kurczaka z wolnego wybiegu marynujemy w cytrynie, oliwie oraz marynacie Texas Don Marco’s przez całą dobę. Mięso nasadzamy na puszkę od piwa lub jedno z akcesoriów do pieczenia mięsa na grillu. Całość podwędzamy w grillu węglowym przez około 30 minut. Do podwędzania możemy użyć mieszanki Pellet Grill z dodatkiem Orzesznika. Kalafiora myjemy i całego wkładamy na ruszt, aby go podwędzić.
- Ananasa kroimy w plastry i umieszczamy na grillu. Owoce polewamy sosem Orange Habanero Don Marco’s i grillujemy kilka minut. Kalafiora zdejmujemy z grilla, a kurczaka zostawiamy na ruszcie, żeby się zgrillował.
- Kalafiora kroimy na kawałki. Przygotowujemy sos. Majonez mieszamy z musztardą i marynatą Texas Don Marco’s i dodajemy do kalafiora. Kurczaka zdejmujemy z grilla, nacinamy i szarpiemy na kawałki. Cebulę dymkę kroimy na plasterki i dodajemy do mięsa. Całość mieszamy z wcześniej przygotowanym kalafiorem i zawijamy w tortillę.