Rolowany boczek z rożna ze śliwką
Prawdziwa grillowa uczta nie może obyć się bez boczku. Michał Dobosz i Kacper Salzman polecają rolowany boczek nadziewany śliwką, szałwią i cebulą. To danie doskonale sprawdza się podczas spotkania z przyjaciółmi w większym gronie. Koniecznie sprawdź nasz przepis!
„Boczek przecinam w połowie, aby był cieńszy i pozwalał łatwiej się zrolować. Ewentualne kości w mięsie można powycinać, by łatwiej było zwijać mięso. ”
Kacper Salzman
Chrupiąca rolada z boczku, nadziewana słodką śliwką, czerwoną cebulą i wyrazistą szałwią to doskonały pomysł na niebanalną przystawkę. Grillowany boczek powoli wytapia tłuszcz, zostawiając w sobie pełnię smaku i aromatu. Do przygotowania dania potrzebne będzie rożno na grilla, za pomocą którego będziemy opiekali mięso.
Składniki
- boczek
- szałwia
- cebula czerwona
- śliwki suszone
- cukier
- papryka wędzona
- chilli
- cząber
- pieprz biały
- czosnek
Przygotowanie:
- Suszoną śliwkę, czerwoną cebulę i szałwię siekamy.
- Boczek solankujemy przez całą noc. Następnie przygotowujemy go do rolowania (można go przeciąć na pół i odkroić kości).
- Cukier, chilli, paprykę wędzoną, cząber, pieprz biały i czosnek mieszamy ze sobą i posypujemy mięso. Na boczku układamy posiekaną śliwkę suszoną, cebulę czerwoną i szałwię. Mięso zwijamy i wiążemy sznurkiem.
- Roladę nabijamy na rożen i wkładamy na grilla. Całość pieczemy około 2 godzin. Po tym czasie boczek zdejmujemy z rusztu i rożna, przecinamy sznurek, a mięso kroimy na grube plastry.