Grill360 Grillopedia - Encyklopedia Grillowania AKADEMIA ZDROWEGO GRILLOWANIA Czy naprawdę warto jeść chude mięso z grilla?

Czy naprawdę warto jeść chude mięso z grilla?

decofire
0 764
Czy naprawdę warto jeść chude mięso z grilla?

O tym, że chude mięso jest zdrowe, słyszymy od dawna. Jednak wiele osób uważa, że najlepsza dieta to ta wegetariańska. Jak jest naprawdę? Czy warto jeść chude mięso? Które jego rodzaje są najzdrowsze? Przeczytaj!

Dlaczego warto jeść chude mięso?

Chude mięso zawiera ważne dla organizmu składniki odżywcze:

  •  białko – buduje komórki,
  •  żelazo – zwiększa odporność i zapobiega anemii,
  •  cynk – dba o ładny wygląd skóry,
  •  witaminy B1, B6 – są potrzebne do prawidłowej pracy układu nerwowego,
  •  witamina B12 – zapobiega niedokrwistości, pomaga w budowie komórek organizmu,
  •  witamina PP – jest potrzebna do prawidłowej pracy mózgu i układu nerwowego.

Zobacz też: Mięso z grilla – czy każdy rodzaj będzie odpowiedni?

Brak mięsa w diecie powoduje niedobór tych składników, co może skutkować:

  •  nadwagą (brak białka),
  •  niedokrwistością, utrudnioną koncentracją (brak żelaza),
  •  łysieniem, trudno gojącymi się ranami, zmianami skórnymi (brak cynku),
  •  problemami z funkcjonowaniem układu nerwowego (brak witaminy PP),
  •  problemami z przemianą materii (brak witamin z grupy B).

Jakie mięso jeść? Rodzaje chudego mięsa

Kurczak

Mięso z kurczaka ma mało tłuszczu i niewiele kalorii. Zawiera za to pełnowartościowe białko, do którego przyswojenia organizm potrzebuje sporo energii. To sprawia, że spala tkankę tłuszczową.

Indyk

To jedno z najchudszych mięs. Zalecane dla osób z wysokim cholesterolem i poziomem cukru we krwi. Czy chude mięso jest zdrowe? Tak! Indyk zawiera cynk, niacynę, selen, witaminę B6 i B12 (poprawiające wygląd skóry i włosów). Mięso jest również bogate w fosfor (odpowiada za gospodarkę wodną), potas (poprawia pracę nerek), magnez (koi nerwy), żelazo (dzięki niemu tworzą się czerwone krwinki).

udka z kurczaka

Cielęcina

Cielęcina to chude i lekkostrawne mięso. Dostarcza do organizmu pełnowartościowe białko, dlatego jest szczególnie polecana dzieciom oraz osobom po przebytej chorobie. Mięso to zawiera również dużo witaminy A.

Królik

Delikatne mięso królika jest lekkostrawne i ma mało tłuszczu. Zawiera dużo witaminy B6 i B12, a także fosfor, żelazo i wapń. Ważnym składnikiem jest również kwas linolenowy, który zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę czy nadciśnienie. To mięso jest polecane szczególnie alergikom i seniorom oraz osobom, które mają problemy z układem pokarmowym.

To Cię zainteresuje: Jak przygotować mięso na grilla? – Porady eksperta Grill360

Czy chude mięso jest zdrowe?

Chude mięso jest uznawane przez dietetyków za najzdrowsze. Dostarcza do organizmu m.in. witaminę PP, która obniża cholesterol i zapobiega chorobom serca. Ma również dużo choliny, która jest wykorzystywana do leczenia chorób wątroby i alzheimera.

Jak kupować chude mięso?

  • Kupuj mięso w sprawdzonych sklepach. Nie rób zakupów na bazarach i w marketach. Produkty tam sprzedawane mogą pochodzić z niezbadanego źródła lub nie być świeże.
  • Zawsze pytaj sprzedawcę, czy mięso jest świeże. Wybieraj to najmniej przekrwione.
  • Nie kupuj mięsa mielonego. Najlepiej będzie, jeśli zmielisz je samodzielnie w domu.

Jeśli jeszcze zastanawiasz się, czy warto jeść chude mięso, powinien przekonać Cię fakt, że to właśnie chude mięso jest zalecane przez dietetyków kobietom w ciąży oraz małym dzieciom, głównie ze względu na bogactwo występujących w nim składników odżywczych, lekkostrawność i niską zawartość tłuszczu.

Szukasz więcej porad? Wejdź na nasz kanał na YouTubie! 

GD Star Rating
loading...