Grill360 GRILLOWY LIFESTYLE Jak zachować świeżość jedzenia? Sprawdzone rady

Jak zachować świeżość jedzenia? Sprawdzone rady

decofire
0 780
Jak zachować świeżość jedzenia? Sprawdzone rady

Wszyscy wiedzą, że produkty im świeższe, tym lepsze. Tylko jak o to dbać, kiedy zakupy robimy raz na tydzień, a na codzienne wychodzenie do sklepu po prostu szkoda nam czasu. Jest kilka prostych trików, które sprawiają, że z kupionych towarów można korzystać dłużej. Jak przedłużyć świeżość jedzenia? Poznaj proste sposoby!

Zacznij od lodówki

Te produkty, które wymagają przechowywania w niższych temperaturach, trzymaj w lodówce. Aby zachować świeżość jedzenia stosuj się do kilku uniwersalnych zasad.

Najwyższe półki są odpowiednie dla produktów, na których widnieje napis „po otwarciu przechowywać w lodówce”. Górna półka utrzymuje zazwyczaj temperaturę 8 stopni i jest ona stosunkowo wysoka, dlatego trzymamy na niej soki, mleko, przetwory i dżemy.

Półka środkowa to idealne miejsce na sery, jajka, jogurty, śmietanę i masło. Temperatura 4-5 stopni sprzyja również przechowywaniu ugotowanych potraw i obiadów na kolejny dzień.

Przeczytaj też: Jedzenie na chandrę. Co jeść, żeby jesienią tryskać energią?

Dolne półki utrzymują w lodówce najniższą temperaturę (około 2 stopnie), dlatego należy na nich przechowywać mięsoryby (te, których nie mrozimy).

W szufladach temperatura wynosi do 10 stopni, a więc to najlepsze miejsce do przechowywania owocówwarzyw. Ciągłe otwieranie drzwi sprawia to, to na nich temperatura jest najwyższa, dlatego przechowujemy tu ketchup, musztardę, majonez, chrzan czy soki.

Najlepszą zasadą przechowywania żywności w lodówce jest FIFO, czyli first in first out. Oznacza ona, że produkty z krótszą datą ważności lub już otwarte ustawiamy z przodu.

Zainwestuj w pudełka

Jak przedłużyć świeżość jedzenia? Włożyć produkty do pojemników. Żywność w przeznaczonych do tego celu opakowaniach wolniej się psuje, ale też nie wydziela przykrych aromatów. Dobrym rozwiązaniem są pojemniki próżniowe – wyposażone w pompkę, która wysysa z pojemnika powietrze, dzięki czemu jedzenie znajduje się w próżni. Na rynku można dostać również specjalne pojemniki na ser i wędlinę, które powstrzymują ulatnianie się z niego zapachów.

Owoce i warzywa chowaj do specjalnie przeznaczonych do tego celu szuflad. Nie myj ich jednak przed schowaniem do lodówki, ponieważ szybciej się psują.

słoiki

Postaw na przyprawy

W sypkich produktach, nawet tych przechowywanych w pojemnikach, mogą zalęgnąć się mole spożywcze. Odstraszyć można je aromatycznymi przyprawami. Mocny zapach goździków, cynamonu, wanilii i liści laurowych ułożonych w miseczce w szafce kuchennej skutecznie odstrasza szkodniki.

To może Cię zainteresować: Cała prawda o gotowym jedzeniu na grilla

Tajemnice mistrza kuchni

Jest kilka sprawdzonych trików, na to, jak przedłużyć przydatność jedzenia do spożycia. Wśród nich można znaleźć takie rady:

  • jagody, truskawki, maliny, jeżyny, których nie zjesz w danym dniu, a zostały już umyte, przepłukaj w wodzie z octem. Osusz delikatnie owoce i umieść je w otwartym pojemniku wyłożonym papierem,
  • arbuzy (cały owoc) lubią niskie temperatury i ciemność, dlatego najlepiej przechowywać je w piwnicy, owinięte w ściereczkę,
  • morele dłużej zachowają świeżość, jak będziesz je przechowywał w papierze do pieczenia lub wytłoczce do jajek,
  • jabłka opakowane papierem i trzymane z dala od ziemniaków, będą dłużej zdatne do spożycia,
  • avocado będzie dłużej świeże, jeśli obok niego w pojemniku umieścisz przekrojoną na pół cebulę,
  • banany nie ściemnieją, jeśli miejsce, w którym schodzi się kiść owiniesz folią spożywczą,
  • szczypiorek i świeże zioła, aby dłużej zachowały świeżość wystarczy drobno posiekać i zamrozić,
  • pieczarki i inne grzyby przełożone do papierowej torby, drewnianego pojemnika lub miski wyłożonej papierowymi serwetkami nie będą się kurczyć i ciemnieć,
  • pieczywo trzymaj w chlebaku w papierowych torbach,
  • aby opóźnić proces starzenia się jajek, natrzyj ich skorupki odrobiną oleju roślinnego.

Szukasz więcej porad? Wejdź na nasz kanał na YouTubie!

GD Star Rating
loading...

PODOBNE ARTYKUŁY