Wszyscy wiedzą, że produkty im świeższe, tym lepsze. Tylko jak o to dbać, kiedy zakupy robimy raz na tydzień, a na codzienne wychodzenie do sklepu po prostu szkoda nam czasu. Jest kilka prostych trików, które sprawiają, że z kupionych towarów można korzystać dłużej. Jak przedłużyć świeżość jedzenia? Poznaj proste sposoby! Dowiedz się, jak przechowywać jedzenie w lodówce.
Jak układać jedzenie w lodówce?
Te produkty, które wymagają przechowywania w niższych temperaturach, trzymaj w lodówce. Aby zachować świeżość jedzenia, stosuj się do kilku uniwersalnych zasad.
Najwyższe półki są odpowiednie dla produktów, na których widnieje napis „po otwarciu przechowywać w lodówce”. Górna półka utrzymuje zazwyczaj temperaturę 8 stopni i jest ona stosunkowo wysoka, dlatego trzymamy na niej soki, mleko, przetwory i dżemy.
Półka środkowa to idealne miejsce na sery, jajka, jogurty, śmietanę i masło. Temperatura 4-5 stopni sprzyja również przechowywaniu ugotowanych potraw i obiadów na kolejny dzień.
Przeczytaj też: Jedzenie na chandrę. Co jeść, żeby jesienią tryskać energią?
Dolne półki utrzymują w lodówce najniższą temperaturę (około 2 stopnie), dlatego należy na nich przechowywać mięso i ryby (te, których nie mrozimy).
W szufladach temperatura wynosi do 10 stopni, a więc to najlepsze miejsce do przechowywania owoców i warzyw. Ciągłe otwieranie drzwi sprawia, że właśnie tutaj temperatura jest najwyższa, dlatego przechowujemy tu ketchup, musztardę, majonez, chrzan czy soki.
Najlepszą zasadą przechowywania żywności w lodówce jest FIFO, czyli first in first out. Oznacza ona, że produkty z krótszą datą ważności lub już otwarte ustawiamy z przodu. Jedzenie w lodówce możesz także oznaczać datą zakupu, aby pamiętać, które produkty przechowujesz już przez dłuższy czas.
Zainwestuj w pudełka
Jak przedłużyć świeżość jedzenia? Włożyć produkty do pojemników. Żywność w przeznaczonych do tego celu opakowaniach wolniej się psuje, ale też nie wydziela przykrych aromatów. Dobrym rozwiązaniem są pojemniki próżniowe – wyposażone w pompkę, która wysysa z pojemnika powietrze, dzięki czemu jedzenie znajduje się w próżni. Na rynku można dostać również specjalne pojemniki na ser i wędlinę, które powstrzymują ulatnianie się z niego zapachów.
Owoce i warzywa chowaj do specjalnie przeznaczonych do tego celu szuflad. Nie myj ich jednak przed schowaniem do lodówki, ponieważ szybciej się psują.
Postaw na przyprawy
W sypkich produktach, nawet tych przechowywanych w pojemnikach, mogą zalęgnąć się mole spożywcze. Odstraszyć można je aromatycznymi przyprawami. Mocny zapach goździków, cynamonu, wanilii i liści laurowych ułożonych w miseczce w szafce kuchennej skutecznie odstrasza szkodniki.
To może Cię zainteresować: Cała prawda o gotowym jedzeniu na grilla
Tajemnice mistrza kuchni
Jest kilka sprawdzonych trików, na to, jak przedłużyć przydatność jedzenia do spożycia. Wśród nich można znaleźć takie rady:
- jagody, truskawki, maliny, jeżyny, których nie zjesz w danym dniu, a zostały już umyte, przepłukaj w wodzie z octem. Osusz delikatnie owoce i umieść je w otwartym pojemniku wyłożonym papierem,
- arbuzy (cały owoc) lubią niskie temperatury i ciemność, dlatego najlepiej przechowywać je w piwnicy, owinięte w ściereczkę,
- morele dłużej zachowają świeżość, jeśli będziesz je przechowywał w papierze do pieczenia,
- jabłka opakowane papierem i trzymane z dala od ziemniaków, będą dłużej zdatne do spożycia,
- awokado będzie dłużej świeże, jeśli obok niego w pojemniku umieścisz przekrojoną na pół cebulę,
- banany nie ściemnieją, jeśli miejsce, w którym schodzi się kiść owiniesz folią spożywczą,
- szczypiorek i świeże zioła, aby dłużej zachowały świeżość, wystarczy drobno posiekać i zamrozić,
- pieczarki i inne grzyby przełożone do papierowej torby, drewnianego pojemnika lub miski wyłożonej papierowymi serwetkami nie będą się kurczyć i ciemnieć,
- pieczywo trzymaj w chlebaku w papierowych torbach,
- aby opóźnić proces starzenia się jajek, natrzyj ich skorupki odrobiną oleju roślinnego.