Policzki wołowe w lokalnej interpretacji sosu hoisin
4h 4 osoby <120 zł

Policzki wołowe w lokalnej interpretacji sosu hoisin

Masz ochotę na policzki wołowe długo duszone w słynnym kociołku żeliwnym Weber GBS (inaczej dutch oven)? Przyrządź je według naszego przepisu, a na pewno nie pożałujesz. Po czterech godzinach duszenia czeka na Ciebie prawdziwa uczta zmysłów!

Składniki

  • 1 kg policzków wołowych
  • 4 dymki z cebulkami
  • 4 ząbki siekanego czosnku
  • 4 śliwki węgierki wędzone
  • 1 szklanka soku śliwkowego
  • ½ szklanki sosu sojowego
  • ½ szklanki octu ryżowego
  • 2 łyżki pasty typu miso
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 5 łyżeczek cukru brązowego
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • 2 łyżki masła klarowanego

Przygotowanie:

  1. Przygotuj grill do grillowania metodą pośrednią
  2. Włóż kociołek bez pokrywki i zaczekaj 10 minut, aż się nagrzeje pod zamkniętą pokrywą grilla.
  3. Policzki pozbaw błon i przekrój na pół. Rozpuść masło klarowane w rondelku Weber i smaż w nim policzki z obu stron. Dodaj cebulę i zeszklij ją wraz z policzkami.
  4. Pozostałe składniki, poza olejem sezamowym, dodaj do naczynia i zamieszaj. Następnie nałóż na rondelek pokrywkę i zamknij pokrywę grilla.
  5. Raz na pół godziny mieszaj policzki, pamiętając, że pokrywkę naczynia możesz zdjąć, mając nałożone żaroodporne rękawice.
  6. Duś policzki do miękkości przez ok. 4 godziny.
  7. Pod koniec duszenia dodaj łyżkę oleju sezamowego.
  8. Serwuj policzki np. z ryżem jaśminowym, posypane prażonym sezamem i siekanym szczypiorem z dymki.

Zobacz również:

Nowy Stek z grilla 30 min 2 osoby Wideo Stek z grilla
Smash Burger Tacos 30 min 2 osoby Wideo Smash Burger Tacos
Wołowy szpik kostny z grilla 30 min 4 osoby Wołowy szpik kostny z grilla