Grill360 Przepisy Grillowanie wołowiny Policzki wołowe w lokalnej interpretacji sosu hoisin

Policzki wołowe w lokalnej interpretacji sosu hoisin

decofire
0 3591
Policzki wołowe w lokalnej interpretacji sosu hoisin

Masz ochotę na policzki wołowe długo duszone w słynnym kociołku żeliwnym Weber GBS (inaczej dutch oven)? Przyrządź je według naszego przepisu, a na pewno nie pożałujesz. Po czterech godzinach duszenia czeka na Ciebie prawdziwa uczta zmysłów!

Policzki wołowe – Składniki:
  • Kilogram policzków wołowych
  • 4 dymki z cebulkami
  • 4 ząbki siekanego czosnku
  • 4 śliwki węgierki wędzone
  • Szklanka soku śliwkowego
  • Pół szklanki sosu sojowego
  • Pół szklanki octu ryżowego
  • 2 łyżki pasty typu miso
  • Łyżka oleju sezamowego
  • 5 łyżeczek cukru brązowego
  • Łyżka prażonego sezamu
  • Dwie łyżki masła klarowanego

Dutch Oven-przepis-grill

Policzki wołowe – Przygotowanie:
  • Przygotuj grill do grillowania metodą pośrednią
  • Włóż kociołek bez pokrywki i zaczekaj 10 minut, aż się nagrzeje pod zamkniętą pokrywą grilla.
  • Policzki pozbaw błon i przekrój na pół. Rozpuść masło klarowane w rondelku Weber i smaż w nim policzki z obu stron. Dodaj cebulę i zeszklij ją wraz z policzkami.
  • Pozostałe składniki, poza olejem sezamowym, dodaj do naczynia i zamieszaj. Następnie nałóż na rondelek pokrywkę i zamknij pokrywę grilla.
  • Raz na pół godziny mieszaj policzki, pamiętając, że pokrywkę naczynia możesz zdjąć, mając nałożone żaroodporne rękawice.
  • Duś policzki do miękkości przez ok. 4 godziny.
  • Pod koniec duszenia dodaj łyżkę oleju sezamowego.
  • Serwuj policzki np. z ryżem jaśminowym, posypane prażonym sezamem i siekanym szczypiorem z dymki.

Czas przygotowania:
15 minut

Czas duszenia:
4 godziny 

Liczba osób – porcji:
4 os.

Akcesoria:
kociołek żeliwny Weber GBS 

 

Policzki wołowe sos-hoisin-przepis-grill

GD Star Rating
loading...
Policzki wołowe w lokalnej interpretacji sosu hoisin, 4.3 out of 5 based on 8 ratings

PODOBNE ARTYKUŁY