Policzki wołowe w lokalnej interpretacji sosu hoisin
Masz ochotę na policzki wołowe długo duszone w słynnym kociołku żeliwnym Weber GBS (inaczej dutch oven)? Przyrządź je według naszego przepisu, a na pewno nie pożałujesz. Po czterech godzinach duszenia czeka na Ciebie prawdziwa uczta zmysłów!
Składniki
- 1 kg policzków wołowych
- 4 dymki z cebulkami
- 4 ząbki siekanego czosnku
- 4 śliwki węgierki wędzone
- 1 szklanka soku śliwkowego
- ½ szklanki sosu sojowego
- ½ szklanki octu ryżowego
- 2 łyżki pasty typu miso
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 5 łyżeczek cukru brązowego
- 1 łyżka prażonego sezamu
- 2 łyżki masła klarowanego
Przygotowanie:
- Przygotuj grill do grillowania metodą pośrednią
- Włóż kociołek bez pokrywki i zaczekaj 10 minut, aż się nagrzeje pod zamkniętą pokrywą grilla.
- Policzki pozbaw błon i przekrój na pół. Rozpuść masło klarowane w rondelku Weber i smaż w nim policzki z obu stron. Dodaj cebulę i zeszklij ją wraz z policzkami.
- Pozostałe składniki, poza olejem sezamowym, dodaj do naczynia i zamieszaj. Następnie nałóż na rondelek pokrywkę i zamknij pokrywę grilla.
- Raz na pół godziny mieszaj policzki, pamiętając, że pokrywkę naczynia możesz zdjąć, mając nałożone żaroodporne rękawice.
- Duś policzki do miękkości przez ok. 4 godziny.
- Pod koniec duszenia dodaj łyżkę oleju sezamowego.
- Serwuj policzki np. z ryżem jaśminowym, posypane prażonym sezamem i siekanym szczypiorem z dymki.