Karp to jedna z potraw, bez której nie wyobrażamy sobie naszego wigilijnego stołu. Nic w tym dziwnego – jest smaczny, jak również cieszy się w Polsce długoletnią tradycją. Czy wiesz, że do przygotowania go możesz użyć także swojego grilla? Przyrządzona w ten sposób ryba posiada niesamowity smak i aromat! Zapoznaj się z naszym przepisem i zrób świątecznego karpia, którym zachwycisz swoich bliskich!

Jak wybrać dobrego karpia na święta?

Przede wszystkim zwróć uwagę na świeżość ryby – ma ona bardzo duży wpływ na jej smak i aromat. Nikogo zapewne nie zdziwi fakt, że nie warto kupować najtańszych ryb – zwykle są gorzej karmione i krócej hodowane, co odbija się na jakości i smaku ich mięsa. Świeży karp będzie się charakteryzował sprężystą skórą, intensywnie czerwonymi skrzelami oraz błyszczącymi i wypukłymi oczami. Skóra karpia powinna być również gładka, bez nieestetycznych plam i odbarwień. Łuski nie mogą mieć także białego nalotu – może być on objawem grzybicy. Warto zwracać uwagę, aby ryba nie była poobijana i nie miała wklęśnięć ani uszkodzonej skóry. U świeżego karpia będziemy mogli dostrzec także zaokrąglony brzuch.

Innym istotnym elementem jest zapach ryby. Niektóre z karpi są hodowane w specjalnych stawach, przez co posiadają charakterystyczny mulasty zapach. Nie jest to wada, jednak jeśli za nim nie przepadasz, lepiej będzie sięgnąć po zwierzę hodowane w stawie o żwirowym dnie. Natomiast wystrzegaj się ryb, których woń ewidentnie wzbudza u Ciebie wątpliwości. Jeśli chodzi o rozmiar, najlepiej wybrać karpia ważącego między 1,2 a 1,5 kg. Większe osobniki często są bardziej tłuste i mniej soczyste, przez co smakują gorzej.

Dwa karpie położone na drewnianej desce z plastrami cytryny

Sprawdź także: Jak grillować ryby i owoce morza – praktyczne porady

Karp z grilla na święta – przepis

Przepisów na przygotowanie tej tradycyjnej wigilijnej ryby jest wiele i z pewnością znajdziesz taki, który najbardziej spełni Twoje oczekiwania! My proponujemy przyrządzenie karpia z użyciem grilla elektrycznego bądź gazowego. Ryby przygotowywane w ten sposób charakteryzują się unikalnym smakiem oraz aromatem, który Cię z pewnością spełni Twoje oczekiwania! Wypróbuj nasz przepis na karpia z grilla i ciesz się tym pysznym daniem razem z rodziną, podczas wigilijnej kolacji!

Składniki:

  • 1 karp o wadze do 1,5 kg
  • 2 cytryny
  • sól, pieprz
  • 1/2 kostki masła
  • natka pietruszki
  • 1 duża cebula
  • olej, oliwa czosnkowa
  • rodzynki (opcjonalnie)
  • żurawina (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • deska cedrowa
  • termometr elektroniczny

Przepis na karpia z grilla:

  1. Na początku wypatrosz karpia i dokładnie go umyj. Jeżeli nie planujesz oddzielać głowy od reszty mięsa, usuń gałki oczne i wypełnij je rodzynkami lub żurawiną.
  2. Przygotowaną rybę skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą, a także dopraw zmielonym pieprzem.
  3. Następnie wstaw rybę do lodówki na minimum 2-3 godziny.
  4. Przed grillowaniem karpia przygotuj deskę cedrową. Włóż ją do miski i zalej wodą, pozostawiając na 30 minut. Aby akcesorium mogło równomiernie nasiąknąć płynem, przyciśnij je ciężkim przedmiotem.
  5. Następnie wytrzyj deskę i posmaruj olejem stronę, na której będziesz grillować karpia.
  6. W środek ryby włóż dwa plastry masła, pietruszkę oraz plasterki cytryny. Potem natnij pod kątem skórę na boku ryby i włóż w nacięcia połówki plasterków cytryny.
  7. Na desce połóż grube plastry posiekanej cebuli, a na nich przygotowanego do grillowania karpia.
  8. Następnie ustaw pokrętła na maksymalny poziom i rozgrzej swojego grilla do uzyskania temperatury 280ºC. Następnie wyłącz środkowe palniki i połóż na ruszcie deskę cedrową z rybą.
  9. W międzyczasie skorzystaj z palnika bocznego i rozpuść w rondelku 2-3 łyżki masła i polewaj nim karpia. Aby nie dopuścić do przypalenia deski przed polaniem ryby masłem, spryskaj jej brzegi wodą.
  10. Grilluj rybę przez około 40 minut w temperaturze 180ºC. Pamiętaj, że dużo zależy także od warunków atmosferycznych i należy do nich dostosowywać proces grillowania. Jeżeli temperatura na zewnątrz wynosi mniej niż 5ºC, boczne palniki mogą nie wystarczyć. W takiej sytuacji ustaw moc środkowych palników na minimalny poziom.
  11. Na końcu sprawdź za pomocą termometru elektronicznego stopień przyrządzenia ryby – temperatura gotowego karpia powinna wynosić 60ºC.
  12. Zaserwuj pysznego, świątecznego karpia sobie i swoim bliskim. Przed podaniem warto skropić go także oliwą czosnkową i sokiem z cytryny.

Karp z grilla położony na cedrowej desce razem z grillowanymi burakami.

Przeczytaj także: Świąteczne przepisy z grilla

Karp z grilla na święta – przydatne akcesoria

Choć grillowanie zimą może nie należeć do najłatwiejszych, to z pomocą przyjdą Ci praktyczne akcesoria, dzięki którym będziesz mógł przygotować świątecznego karpia i nie tylko!

Deska cedrowa do grillowania Broil King

To doskonałe akcesorium do grillowania ryb, owoców morza, a także drobiu. Przyrządzane potrawy nabierają wyjątkowego aromatu drzewa cedrowego, który dodaje im apetyczności. Dzięki uniwersalnemu rozmiarowi 19 x 38 x 1 cm świetnie sprawdzi się do większości modeli grilli, także tych mniejszych. Możesz na niej zarówno grillować, jak i podawać potrawy na stół, dzięki czemu przyciągnie uwagę Twoich gości!

Cyfrowy termometr do błyskawicznego pomiaru temperatury Weber

Podczas przyrządzania karpia warto na bieżąco monitorować jego temperaturę, aby uniknąć przykrej sytuacji przypalenia, bądź niedopieczenia którejś z jego części. Doskonałym rozwiązaniem jest zastosowanie cyfrowego termometru marki Weber, który pozwoli Ci w szybki i precyzyjny sposób określić temperaturę ryby, bez konieczności jej rozcinania, abyś mógł w odpowiednim momencie zdjąć ją z grilla. Dzięki temu unikniesz stresu, czy Twoje danie jest odpowiednio przygotowane, a Twoi bliscy będą zachwyceni smakiem i aromatem świątecznego karpia!

Zestaw do grillowania Baron Broil King

Dzięki zestawowi czterech akcesoriów grillowanie karpia i innych dań będzie proste i komfortowe! Za pomocą silikonowego pędzelka równomiernie rozprowadzisz oliwę, a także przyprawy na całej powierzchni ryby. Z kolei praktyczna łopatka ułatwi Ci także nakładanie oraz zdejmowanie jej z rusztu. Dzięki szczypcom możesz sprawdzić stopień zarumienienia ryby z każdej strony, a szczotką z włosiem bez problemu wyczyścisz sprzęt po skończonym barbecue. Grillowanie jeszcze nigdy nie było tak proste i przyjemne!

Szukasz więcej ciekawych przepisów? Zajrzyj także na nasz kanał na Youtube!