ZBurgery to danie sycące, a przy tym łatwe w przygotowaniu – nic dziwnego, że cieszą się tak ogromną popularnością. Urządzasz grillowanie i chcesz przygotować smaczne burgery? Na końcowy efekt wpływają nie tylko Twoje umiejętności – jakość składników, a przede wszystkim mięsa jest równie ważna! Jakie mięso na burgery będzie najlepszym wyborem? Dowiedz się!

Mięso na burgery – tradycja to mięso wołowe

Dla większości z nas pierwsze skojarzenie z burgerami to Stany Zjednoczone, ale okazuje się, że pochodzą tak naprawdę z Europy! Co prawda kilka osób przypisuje sobie wynalezienie tego przysmaku, ale najprawdopodobniej był to pomysł niemieckich imigrantów z Hamburga – jego mieszkańcy przyrządzali kotlety hamburskie z siekanej wołowiny już od XV wieku!

Pierwsze wzmianki o burgerach w Ameryce pojawiły się pod koniec XIX wieku. Jeden z najstarszych lokali serwujących to danie w USA to Louis Lunch, gdzie mięso na burgery smaży się na grillu gazowym i podaje z chlebem tostowym. W historii zapisał się także Fletcher Davis – to on opatentował wersję mielonego kotleta wołowego w grzance, z dodatkiem sałaty, majonezu oraz musztardy. Z kolei amerykański kucharz Lionel Sternberger wpadł na pomysł serwowania burgerów z dodatkiem roztopionego plasterka sera, który obecnie jest obowiązkowym składnikiem każdej opiekanej bułki z wołowiną!

Burger z mięsem wołowym

Przez długi czas w Polsce burgery kojarzono jako tani produkt wątpliwej jakości, którego głównym zadaniem było szybkie zaspokojenie głodu, ale te czasy już minęły. W uznanych restauracjach opiekana bułka z wołowiną wysokiej jakości smakuje doskonale i przyciąga wielu miłośników mięsnych potraw.

Tradycyjne mięso na burgery to wołowina, ale aktualnie możemy spotkać wersję z kurczakiem, rybą lub z kotletem warzywnym. To danie, które nigdy się nie znudzi – za każdym razem możemy tworzyć inne kompozycje sosów oraz warzywnych dodatków, aby odkrywać nowe połączenia smakowe! To także świetna propozycja na imprezową potrawę – zrobienie burgera w domu wcale nie jest trudne, a funkcjonalny grill gazowy pomieści porcje nawet dla kilkunastu osób!

Jakie części wołowiny będą najlepsze na burgery?

Jako mięso na burgery najlepiej sprawdza się wołowina, ze względu na swoje właściwości – jest soczysta, miękka i rozpływa się w ustach. Obróbka termiczna w wysokiej temperaturze jej nie szkodzi i nie wysusza jej – nadal pozostanie odpowiednio nawilżona w środku.

Jakie części wołowiny sprawdzą się najlepiej jako mięso na burgery? Wybierajmy części z wysokiej jakości tuszy wołowej, do których należą:

  • Udziec wołowy
  • Antrykot
  • Rostbef
  • Łopatka

Często spotyka się również tak zwany „blend”, czyli połączenie różnych części mięsa. Amerykanie uważają, że najlepszym połączeniem jest sezonowany antrykot (Rib Eye), włókna mięśniowe z części brzusznej (Skirt Steak) oraz tłusty mostek (Brisket), wymieszane w proporcjach 4:3:2. Dobrze sprawdza się też mieszanka  steku rib eye z łopatką wołową.

Mięso wołowe na burgery

Sprawdź też: Jakie są rodzaje steków i jak je grillować?

Na co jeszcze zwracać uwagę, wybierając mięso na burgery?

Na zakupach dość często możemy zauważyć gotowe kotlety na burgera – są łatwo dostępne niemal wszędzie! Co prawda cena i wygoda mogą być kuszące, ale jeśli chcesz przygotować dobrego burgera – pod żadnym pozorem nie kupuj gotowego mięsa! W składzie takiego produktu zazwyczaj mamy sporo szkodliwych substancji, a zawartość mięsa jest mała! Czy gotowy produkt broni się chociaż smakiem? Najczęściej kotlet tego typu jest bardzo suchy i niesmaczny.

Zalecane jest kupowanie mięsa w kawałku, które następnie należy zmielić własnoręcznie w domu. Mamy wtedy pewność, że pochodzi z wartościowej części i nie ma w sobie domieszek części niskiej jakości i niewiadomego pochodzenia. Coraz więcej sklepów oferuje też mielenie na miejscu. Na co jeszcze zwracać uwagę, kupując mięso na burgery? Mamy kilka wskazówek:

  • Burger będzie smakować najlepiej, jeśli mięso będzie zawierać w sobie 20-30% tłuszczu, który jest głównym nośnikiem smaku.
  • Mięso powinno być zmielone na średnich oczkach – zbyt drobno zmielone może szybko wyschnąć i utracić walory smakowe. Natomiast zbyt grubo zmielone będzie trudno uformować.
  • Wybrana część powinna być dobrze ukrwiona i poprzerastana drobnymi żyłkami tłuszczu.
  • Kupuj mięso na burgery w sklepie, który cieszy się dobrą opinią – dobrze jest mieć gwarancję, że jest świeże i wysokiej jakości.

mięso-na-burgery-wołowe

Zaczynasz dopiero przygodę z własnoręcznym przygotowywaniem burgerów i obawiasz się, że wydasz dużo pieniędzy na mięso, a burgery nie wyjdą Ci dobrze? Możesz kupić na początek mielone mięso wołowe w opakowaniu. Pamiętaj jednak, że składy różnych producentów mogą się znacząco różnić między sobą – poszukaj najlepszego, bez zbędnych dodatków.

Jeśli kupujesz gotowe burgery, zwróć uwagę na pochodzenie wołowiny – mięso powinno pochodzić ze szlachetnej odmiany. Wybieraj produkty, które posiadają certyfikaty potwierdzające bezpieczeństwo dla zdrowia i bogactwo w wartości odżywcze.

Zobacz też: Kiełbasa na grilla – jaką wybrać?

Jak przygotować mięso na burgery?

Masz już odpowiednie mięso na burgery i zastanawiasz się, co robić dalej? Zanim rozpoczniesz grillowanie, musisz odpowiednio przygotować zakupiony kawałek wołowiny. Jeśli wybrany sklep nie oferuje opcji mielenia mięsa na miejscu, będziesz potrzebować maszynki do mielenia. Przyda się także prasa do burgerów, dzięki której uformowanie kształtu kotleta będzie znacznie łatwiejsze. Co dokładnie należy robić? Oto wskazówki:

  • Pierwszym krokiem jest zmielenie mięsa na średnich oczkach. Coraz więcej sklepów mięsnych oferuje mielenie wybranego kawałka na miejscu, ale możesz też zrobić to we własnej kuchni, na maszynce do mielenia. Jeśli masz więcej czasu, możesz zastosować technikę podwójnego mielenia – najpierw na sitku 4,5, później na mniejszym.
  • Następnie odpowiednio uformuj burgery – wymieszaj zmielone mięso razem i wyrabiaj ręką przez minutę. Burger będzie gotowy, gdy nie będzie się rozpadać. Wyrabianie nie powinno trwać długo – chcemy uzyskać efekt miękkiego i kruchego burgera. Uformuj mięso, które będzie miało średnicę większą o 1/3 od bułki – podczas grillowania w wysokiej temperaturze zmniejszy się. Jeśli chcesz, by kształt każdego kotleta był idealny, wykorzystaj prasę do burgerów.
  • Dopraw mięso po uformowaniu – wystarczy trochę soli i pieprzu.
  • Jeśli chcesz uzyskać burgery z chrupiącą skórką – przypudruj je mąką przed ułożeniem na ruszcie. Zapobiegnie to też utracie tłuszczu, który wydobywa walory smakowe.

Dla usmażonego burgera potrzebujemy też odpowiedniej bułki. Unikaj paczkowanych bułek z supermarketu – są pozbawione smaku i nadmuchane. Odpowiednie pieczywo powinno być miękkie, lekko chrupiące i mocniej zbite – dobrze się sprawdzi bułka pszenna, lekko maślana. Zastanawiasz się, jaki sos będzie najlepszy? Unikaj gotowych sosów do hamburgera, znacznie lepszym wyborem będzie sos BBQ lub po prostu ketchup.

Prasa do burgerów – jaką wybrać?

Producenci funkcjonalnych grillów posiadają w swojej ofercie rozmaite akcesoria do grillowania, które mają za zadanie znacznie ułatwić przygotowywanie potraw na ruszcie. Prasa do burgerów z pewnością przyda się osobom, które nigdy wcześniej nie przygotowywały własnoręcznie tej potrawy – ten niewielki sprzęt pozwoli Ci uzyskać idealny, regularny kształt dla każdego kotleta. Jeśli chcesz sobie ułatwić formowanie mięsa, sprawdź nasze propozycje:

  • Prasa do burgerów Enders – pozwoli uformować kotleta o średnicy 11,5 cm, który dzięki karbowanej powierzchni naczynia zyska charakterystyczny wzór na powierzchni. Prasę wykonano z tworzywa sztucznego, dzięki czemu jej czyszczenie jest bardzo proste. Dodatkowym atutem jest gumowy uchwyt do podnoszenia, dzięki któremu pokrywa nie wyślizgnie Ci się z ręki.
  • W ofercie marki Enders znajdziesz także solidniejszą prasę wykonaną z emaliowego żeliwa.
  • Prasa do burgerów Napoleon – posiada aż dwie komory do formowania burgerów. Dzięki temu przygotowanie większej ilości porcji na imprezę będzie znacznie szybsze. Ponadto, umożliwia przygotowanie kotletów w dwóch różnych rozmiarach – o średnicy 6,5 cm lub 10 cm. Dzięki wykonaniu z tworzywa sztucznego wszystkie elementy prasy mogą być myte w zmywarce.
  • Praska do burgerów Broil King – propozycja od kanadyjskiego producenta umożliwia przygotowanie burgerów w trzech różnych stopniach grubości – 110 g, 140 g lub 170 g. Dzięki temu rozwiązaniu każdy miłośnik burgerów uzyska stopień najbardziej odpowiadający jego preferencjom.

Sprawdź także: Kamień do pizzy: prosty sposób na uzyskanie idealnej pizzy w domu

Przepisy na burgery

Szukasz oryginalnego przepisu na burgery, które zaskoczy Twoich najbliższych? Świetnie się składa! W naszym dziale z przepisami znajdziesz mnóstwo inspiracji – sprawdź, jak wyśmienicie smakują różne zaskakujące połączenia dodatków. To sycące, proste do wykonania danie nigdy się nie znudzi. Za każdym razem możesz dodać zupełnie inne składniki, a zamiast wołowiny przygotować burgera z szarpanego łososia, indyka lub jagnięciny. A jeśli wśród swoich gości masz osoby na diecie, wypróbuj przepis na fit burgery.

Przepisy na burgery w wersji video:

  • Burger po grecku z grilla

  • Burger z grilla po góralsku

  • Szpinakowy Cheeseburger z konfiturą z czerwonej cebuli

  • Burger wołowy z sosem miętowo-majonezowym

  • Burger wołowy z ogórkiem i musztardą

  • Cheeseburger z grilla

Szukasz porad o grillowaniu? Wejdź na nasz kanał na YouTubie!