Burgery to danie sycące, a przy tym łatwe w przygotowaniu – nic dziwnego, że cieszą się tak ogromną popularnością. Urządzasz grillowanie i chcesz przygotować smaczne burgery? Na końcowy efekt wpływają nie tylko Twoje umiejętności – jakość składników, a przede wszystkim mięsa, jest równie ważna! Jakie mięso na burgery będzie najlepszym wyborem? Dowiedz się!

Mięso na burgery –tradycja to mięso wołowe

Dla większości z nas pierwsze skojarzenie z burgerami to Stany Zjednoczone, ale okazuje się, że pochodzą tak naprawdę z Europy! Co prawda kilka osób przypisuje sobie wynalezienie tego przysmaku, ale najprawdopodobniej burgery to pomysł niemieckich imigrantów z Hamburga. Pierwsze wzmianki o burgerach pojawiły się pod koniec XIX wieku. Jeden z najstarszych lokali z burgerami w USA to Louis Lunch, gdzie mięso smaży się na grillu gazowym i podaje z chlebem tostowym.

Burger z mięsem wołowym

Aktualnie możemy spotkać burgery z kurczakiem, rybą lub w wersji wegetariańskiej, ale tradycyjne mięso na burgery to wołowina. Wielu wielbicieli burgerów uznaje tylko i wyłącznie mięso wołowe. Przez długi czas w Polsce burgery kojarzono, jako tani produkt wątpliwej jakości, którego głównym zadaniem było szybkie zaspokojenie głodu, ale te czasy już minęły. W uznanej restauracji bułka z dobrej jakości wołowiną smakuje doskonale i potrafi kosztować dość dużo. Zrobienie burgera w domu nie jest jednak trudne i możemy zaoszczędzić, przygotowując posiłek na grillu.

Jakie części wołowiny będą najlepsze na burgery?

Jako mięso na burgery najlepiej sprawdza się wołowina, ze względu na swoje właściwości – jest soczysta, miękka i rozpływa się w ustach. Obróbka termiczna w wysokiej temperaturze jej nie szkodzi i nie wysusza jej – nadal pozostanie odpowiednio nawilżona w środku.

Jakie części wołowiny sprawdzą się najlepiej jako mięso na burgery? Wybierajmy części z wysokiej jakości tuszy wołowej, do których należą:

  • udziec wołowy
  • antrykot
  • rostbef
  • łopatka

Często spotyka się również tak zwany „blend”, czyli połączenie różnych części mięsa. Amerykanie uważają, że najlepszym połączeniem jest sezonowany antrykot (rib eye), włókna mięśniowe z części brzusznej (skirt steak) oraz tłusty mostek (brikstek), wymieszane w proporcjach 4:3:2. Dobrze sprawdza się też mieszanka  steku rib eye z łopatką wołową.

Mięso wołowe na burgery

Sprawdź też: Jakie są rodzaje steków i jak je grillować?

Na co jeszcze zwracać uwagę, wybierając mięso na burgery?

Na zakupach dość często możemy zauważyć gotowe kotlety na burgera – są łatwo dostępne niemal wszędzie! Co prawda cena i wygoda mogą być kuszące, ale jeśli chcesz przygotować dobrego burgera – pod żadnym pozorem nie kupuj gotowego mięsa! W składzie takiego produktu zazwyczaj mamy sporo szkodliwych substancji, a zawartość mięsa jest mała! Czy gotowy produkt broni się chociaż smakiem? Najczęściej burger tego typu jest bardzo suchy i niesmaczny.

Zalecane jest kupowanie mięsa na burgery w kawałku, które następnie należy zmielić własnoręcznie w domu. Mamy wtedy pewność, że mięso pochodzi z wartościowej części i nie ma w sobie domieszek niskiej jakości i niewiadomego pochodzenia. Coraz więcej sklepów oferuje też mielenie na miejscu. Na co zwracać uwagę? Mamy kilka wskazówek:

  • Burger będzie smakować najlepiej, jeśli mięso będzie zawierać w sobie 20-30% tłuszczu, który jest głównym nośnikiem smaku.
  • Z wyglądu mięso powinno być dobrze ukrwione i poprzerastane drobnymi żyłkami tłuszczu.
  • Kupuj mięso na burgery w sklepie, który cieszy się dobrą opinią – dobrze jest mieć gwarancję, że mięso jest świeże i wysokiej jakości.
  • Mięso powinno być zmielone na średnich oczkach – zbyt drobno zmielone może szybko wyschnąć i utracić walory smakowe. Natomiast zbyt grubo zmielone będzie ciężko do uformowania.

mięso-na-burgery-wołowe

Zaczynasz dopiero przygodę z własnoręcznym przygotowywaniem burgerów i obawiasz się, że wydasz dużo pieniędzy na mięso, a burgery nie wyjdą Ci dobrze? Możesz kupić na początek mielone mięso wołowe w opakowaniu. Pamiętaj jednak, że składy różnych producentów mogą się znacząco różnić między sobą  poszukaj najlepszego, bez zbędnych dodatków.

Jak przygotować mięso na burgery?

Masz już odpowiednie mięso na burgery i zastanawiasz się co robić dalej? Zanim rozpoczniesz grillowanie, musisz odpowiednio przygotować mięso. Co należy robić? Oto wskazówki:

  • Pierwszym krokiem jest zmielenie mięsa na średnich oczkach. Coraz więcej sklepów mięsnych oferuje mielenie wybranego kawałka na miejscu, ale możesz też zrobić to we własnej kuchni, na maszynce do mielenia. Jeśli masz więcej czasu, możesz zastosować technikę podwójnego mielenia – najpierw na sitku 4,5, później na mniejszym.
  • Następnie odpowiednio uformuj burgery – wymieszaj mięso razem i wyrabiaj ręką. Burger będzie gotowy, gdy nie będzie się rozpadać. Wyrabianie nie powinno trwać długo – chcemy uzyskać efekt miękkiego i kruchego burgera. Uformuj mięso, które będzie miało średnicę większą o 1/3 od bułki – podczas grillowania w wysokiej temperaturze zmniejszy się.
  • Dopraw mięso po uformowaniu – wystarczy trochę soli i pieprzu.
  • Jeśli chcesz uzyskać burgery z chrupiącą skórką – przypudruj je mąką przed ułożeniem na ruszcie. Zapobiegnie to też utracie tłuszczu, który wydobywa walory smakowe.

Dla usmażonego burgera potrzebujemy też odpowiedniej bułki. Unikaj paczkowanych bułek z supermarketu – są pozbawione smaku i nadmuchane. Odpowiednie pieczywo powinno być miękkie, lekko chrupiące i mocniej zbite – dobrze się sprawdzi bułka pszenna, lekko maślana. Zastanawiasz się jaki sos będzie najlepszy? Unikaj gotowych sosów do hamburgera, znacznie lepszym wyborem będzie sos BBQ lub po prostu ketchup.

Szukasz porad o grillowaniu? Wejdź na nasz kanał na YouTubie!