Kofta jagnięca z sosem jogurtowym
30 min 5 osób <120 zł Wideo

Kofta jagnięca z sosem jogurtowym

Dzisiaj odrobina orientalnej nuty! Przedstawiamy przepis, który skradnie Wasze serca. Kofta jagnięca z grilla to fenomenalne danie – inne niż wszystko, czego do tej pory próbowaliście.

„Na gotowe i uformowane mięso zakładamy folię spożywczą. Warto zrobić to dokładnie, aby mięso nie przeszło smakami i zapachami produktów z lodówki. Kofte umieszczamy w lodówce od 1 do 8 godzin. Dzięki temu będzie bardzo aromatyczna i soczysta.” Marcin Chomiak

Kofta jagnięcia – przepis

Kofta to rodzaj klopsika wywodzącego się z Bliskiego Wschodu i Indii. Słowo kofta pochodzi od perskiego słowa kūfta, które oznacza ubijać lub mielić, co odnosi się do mielonego mięsa zwykle używanego do przyrządzania przepisów na koftę. Jeżeli chcesz przygotować bardzo delikatny kebab kofta, zalecamy dwukrotne zmielenie mięsa albo poproszenie w sklepie mięsnym o podwójne zmielenie mięsa.

Gdzie kofta jest dziś powszechnie spożywana?

Kofta obecnie cieszy się popularnością w wielu częściach świata, w tym na Bliskim Wschodzie, w Indiach, Pakistanie i Grecji. W każdej kulturze kofta została dostosowana do lokalnych gustów i składników. W rezultacie istnieje niezliczona ilość sposobów na delektowanie się koftą, dzięki czemu jest to pyszne i wszechstronne danie. Być może jedliście tę potrawę w formie kotleta, kebaba lub szaszłyka.

Jak powstaje kofta? Jak podaje się koftę?

Kofta jest tradycyjnie przygotowywana z mielonej wołowiny lub jagnięciny, chociaż coraz popularniejsze stają się wersje z kurczakiem, rybą lub wegetariańskie z fasolą czy warzywami. Koftę powszechnie podaje się z sosem jogurtowym, często w połączeniu z ryżem lub podpłomykiem. W Indiach kofta jest często podawana w sosie curry, natomiast w kuchni afgańskiej i bliskowschodniej kofta jest powszechnie spożywana w stylu kebaba. Kofta jest również popularnym składnikiem potraw takich jak kofte piyaz.

W większości przepisów kofta jest zazwyczaj doprawiana przyprawami takimi jak kumin, kolendra i papryczka chili, a następnie może być grillowana, pieczona lub smażona na patelni.

W naszym przepisie koftę przygotowaliśmy na grillu gazowym Enders Monroe PRO 3 SIK Turbo Shadow Series.

Mięso możesz nabić na bambusowe lub drewniane szpadki do szaszłyków. Możesz także zakupić specjalne, wielorazowe szpadki do szaszłyków wykonane ze stali nierdzewnej. To bardzo ekologiczne i ekonomiczne rozwiązanie – szpadki będziesz mógł wykorzystać wiele razy podczas grillowania.

Składniki

  •  Na kofte
  • 1 kg mielonej jagnięciny
  • 1/2 startej cebuli (razem z wyciekłym sokiem, około 4 łyżek)
  • 6 ząbków posiekanego czosnku
  • 4 łyżki siekanych liści kolendry razem z ognkami
  • 4 łyżki siekanych liści mięty
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo zmielonego
  •  oliwa z oliwek do wysmarowania blaszki i posmarowania mięsa
  •  
  •  Na sos
  • 250 g greckiego jogurtu naturalnego (10% tłuszczu)
  • 1 łyżka posiekanych liści mięty
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki ostrego sosu chilli (np. tabasco)
  •  
  •  Dodatkowo
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki posiekanych liści mięty
  • 1,5 łyżki posiekanych liści kolendry
  • 220 g harissy (ostrej, orientalnej przyprawy)
  •  
  •  folia spożywcza do przykrycia kofte

Przygotowanie:

  1. Jeżeli nie masz zmielonej w sklepie jagnięciny, musisz zmielić ją samodzielnie. Jagnięcinę pokrój w grubą kostkę, a następnie zmiel za pomocą maszynki do mięsa lub robota planetarnego (polecamy modele KitchenAid). 
  2. Jeżeli korzystasz z maszynki, do środka dodaj także pozostałe składniki na kofta, jeżeli nie: cebulę zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, kolendrę i czosnek posiekaj. Składniki oraz resztę przypraw dodaj do zmielonego mięsa jagnięcego i starannie wymieszaj.
  3. Tackę nasmaruj oliwą z oliwek.
  4. Mięso podziel na kilkanaście kulek i nabij na szpadki do szaszłyków.
  5. Tak uformowane mięso ułóż na tacce wysmarowanej oliwą z oliwek, szczelnie zawiń folią spożywczą i umieść w lodówce na od 1 do 8 godzin. W tym czasie mięso nabierze aromatu i stanie się bardziej zwarte.
  6. Teraz przejdziemy do przygotowania sosu: do miseczki wrzuć wszystkie składniki na sos jogurtowy i dokładnie wymieszaj. Miseczkę z sosem zawijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce.
  7. Grill gazowy rozgrzewamy do temperatury: 200-230 stopni. W tym czasie wyjmij kofta z lodówki, aby nabrała temperatury pokojowej.
  8. Kofta delikatnie przesmaruj oliwą za pomocą pędzelka.
  9.  Mięso umieść na rozgrzanym ruszcie grilla i grilluj około 8-12 minut pod zamkniętą pokrywą grilla. W połowie tego czasu otwórz pokrywę i przerzuć mięso na drugą stronę. Kofta powinna być ładnie upieczona i przyrumieniona z dwóch stron.
  10.  Mięso ułóż na talerzu i podawaj z sosem jogurtowym.
  11. Kofta jagnięca gotowa! Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Burger jagnięcy 45 min 3 osoby Burger jagnięcy
Kebab jagnięcy z grilla 30 min 4 osoby Kebab jagnięcy z grilla
Kebab z grilla 12h >5 osób Wideo Kebab z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *