Koreańskie żeberka BBQ
Witajcie w kulinarnej podróży do aromatycznej kuchni koreańskiej! Dziś pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na koreańskie żeberka, które rozgrzeją Wasze podniebienie i dostarczą niezapomnianych doznań smakowych.
Żeberka po koreańsku wyróżniają się intensywnym smakiem, dzięki marynacie opartej na koreańskim sosie BBQ, a także specjalnie przygotowanym przyprawom, które nadadzą im charakterystycznego posmaku. Dodatkowo, nasze żeberka zostaną uwędzone w wędzarni marki Borniak, dzięki czemu mięso stanie się kruche, soczyste i dosłownie rozpłynie się w ustach.
Do wykonania tego przepisu będzie Ci potrzebny stojak na żeberka. Gotów? Zaczynajmy!
Chcesz znać więcej ciekawostek na temat przygotowania żeberek? Przeczytaj nasz pordanik: Grillowanie żeberek – 5 praktycznych porad
Składniki
- 1,5 kg żeberek
- koreański sos BBQ Kalbi
- olej sezamowy
- mieszanka przypraw do żeberek (papryka, pieprz, pomidor, cebula, czosnek, sól kuchenna, oregano, pietruszka, cukier)
- kimchi
- 1 seler naciowy
- 7 brązowych pieczarek
- 1 cukinia
- 6 papryczek podłużnych w różnych kolorach
- 1 główka czosnku
- 1 batat
- 1 por
Przygotowanie:
- Przygotowujemy wszystkie składniki.
- Płaty żeberek przecinamy, doprawiamy mieszanką przypraw i układamy na stojaku.
- Następnie rozgrzewamy wędzarnię Borniak do 110°C i pozostawiamy mięso na około 4-5 godzin.
- Do wędzarni wkładamy również wszystkie warzywa ułożone w misie do wędzenia. Czosnek przecinamy na pół. Warzywa wędzimy znacznie krócej, do uzyskania miękkości.
- Na koniec żeberka należy kilkakrotnie posmarować koreańskim sosem BBQ (Kalbi) i odrobiną oleju sezamowego.
- Gotowe! Koreańskie żeberka BBQ podajemy z kimchi i wędzonymi warzywami.