Przyprawa z wędzonego pora
90 min 2 osoby <30 zł

Przyprawa z wędzonego pora

Zapraszamy do kulinarnego eksperymentu, w trakcie którego przygotujemy wyjątkową przyprawę z wędzonego pora, korzystając z nowoczesnej wędzarni marki Borniak. Dzięki temu przepisowi, odkryjecie, jak łatwo można wykonać własną, naturalną przyprawę, która doda niepowtarzalnego charakteru potrawom.

Przedstawiamy pomysł na przygotowanie własnej przyprawy, idealnie komponującej się z grillowanymi potrawami. Oczywiście, w tej kulinarnej wyprawie towarzyszyć nam będzie marka Borniak, znana z produkcji nowoczesnych wędzarni, których potencjał przetestujemy w ramach tego przepisu.

Wędzony por stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnej soli, co sprawia, że warto przyjrzeć się bliżej tej propozycji i uwzględnić ją w codziennej diecie. Przygotowanie przyprawy nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, a jedynie kilku prostych składników oraz odrobiny wolnego czasu. Zanim jednak przystąpimy do działania, nasz por zostanie poddany dwudniowej kąpieli w 10% solance. Warto uwzględnić ten czas w planowaniu kulinarnych działań. Zaczynajmy!

Sprawdź także: Jakie drewno do wędzenia wybrać?

Składniki

  •  Kilka porów (min. 4)
  •  10% solanka

Przygotowanie:

  1. Pory myjemy, usuwamy korzenie i kroimy wzdłuż.
  2. Następnie warzywa na 2 dni trafiają do 10% solanki.
  3. Po tym czasie, wyjmujemy pora, osuszamy i oddzielamy od siebie warstwy.
  4. Tak przygotowane płaty układamy w misach perforowanych i wkładamy do wędzarni.
  5. Wędzarnię napełniamy zrębkami bukowymi i rozgrzewamy do 150°C. Wędzimy około 1 godziny.
  6. Gdy liście staną się złocistobrązowe, można przystąpić do mielenia na pyłek.
  7. Do tego będzie potrzebny tradycyjny młynek do kawy lub tradycyjny moździerz.
  8. Przyprawa z wędzonego pora gotowa!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Krem z wędzonej dyni Hokkaido 2h 3 osoby Krem z wędzonej dyni Hokkaido
Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i serkiem śmietankowym 60 min 3 osoby Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i serkiem śmietankowym
Ziemniaki na grilla z serem, porem i szpinakiem 90 min 5 osób Wideo Ziemniaki na grilla z serem, porem i szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *