Puree z wędzonego groszku z szaszłykami z boczku
Dziś podzielimy się z Wami przepisem na wyjątkowe puree z wędzonego groszku w towarzystwie soczystych szaszłyków z boczku. To połączenie intensywnego smaku groszku i chrupiącego boczku zaskoczy Wasze podniebienia. Gotowi na odkrywanie nowych dań i przepisów? Zaczynamy!
To danie jest proste w wykonaniu, a jego smak zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Do przygotowania puree z wędzonego groszku oraz szaszłyków wykorzystamy wędzarnię marki Borniak, dzięki której uzyskamy doskonały smak i konsystencję składników.
Przygotuj grube patyczki do szaszłyków oraz blachę perforowaną, która pomoże w sprawnym upieczeniu groszków oraz szaszłyków z boczku. Do wędzenia wykorzystamy natomiast zrębki bukowe, dzięki którym uzyskamy pyszny smak i doskonały aromat.
Więcej o wędzarniach marki Borniak dowiecie się z naszej recenzji, klikając tutaj.
Składniki
- 500 g zielonego groszku
- kilka plastrów boczku
- 80 g masła
- 80 ml mleka
- 3 duże jajka
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 3 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie:
- Groszek umieszczamy w bukowym dymie na około 40 minut w temperaturze 120°C. Po tym czasie wyjmujemy go z wędzarni i łuskamy. Następnie przechodzimy do wykonania flanu, czyli delikatnego musu.
- Groszek wraz z mlekiem i masłem miksujemy na gładki mus. Całość przecieramy przez sito, dodajemy jajka i śmietankę – mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Tak przygotowanym musem napełniamy szklanki wysmarowane wcześniej masłem i pozostawiamy je w kąpieli wodnej na około 1 godzinę (bez dymu) w temperaturze 150°C.
- W tym czasie przygotowujemy szaszłyki. Boczek zawijamy na patyczki. Za pomocą pędzelka smaryjemy syropem klonowym i wkładamy je końcówkami w otwory perforowanej brytfanny. Pieczemy do uzyskania brązowego koloru i chrupiącej konsystencji.
- Puree z groszku podajemy na talerzu razem z szaszłykami.
- Jeżeli chcesz wzbogacić smak dania, możesz dodatkowo wykonać piankę kokosową.
Smacznego!