Puree z wędzonego groszku z szaszłykami z boczku
2h 2 osoby <60 zł

Puree z wędzonego groszku z szaszłykami z boczku

Dziś podzielimy się z Wami przepisem na wyjątkowe puree z wędzonego groszku w towarzystwie soczystych szaszłyków z boczku. To połączenie intensywnego smaku groszku i chrupiącego boczku zaskoczy Wasze podniebienia. Gotowi na odkrywanie nowych dań i przepisów? Zaczynamy!

To danie jest proste w wykonaniu, a jego smak zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Do przygotowania puree z wędzonego groszku oraz szaszłyków wykorzystamy wędzarnię marki Borniak, dzięki której uzyskamy doskonały smak i konsystencję składników.

Przygotuj grube patyczki do szaszłyków oraz blachę perforowaną, która pomoże w sprawnym upieczeniu groszków oraz szaszłyków z boczku. Do wędzenia wykorzystamy natomiast zrębki bukowe, dzięki którym uzyskamy pyszny smak i doskonały aromat.

Więcej o wędzarniach marki Borniak dowiecie się z naszej recenzji, klikając tutaj.

Składniki

  • 500 g zielonego groszku
  •  kilka plastrów boczku
  • 80 g masła
  • 80 ml mleka
  • 3 duże jajka
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 3 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:

  1. Groszek umieszczamy w bukowym dymie na około 40 minut w temperaturze 120°C. Po tym czasie wyjmujemy go z wędzarni i łuskamy. Następnie przechodzimy do wykonania flanu, czyli delikatnego musu.
  2. Groszek wraz z mlekiem i masłem miksujemy na gładki mus. Całość przecieramy przez sito, dodajemy jajka i śmietankę – mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Tak przygotowanym musem napełniamy szklanki wysmarowane wcześniej masłem i pozostawiamy je w kąpieli wodnej na około 1 godzinę (bez dymu) w temperaturze 150°C.
  3. W tym czasie przygotowujemy szaszłyki. Boczek zawijamy na patyczki. Za pomocą pędzelka smaryjemy syropem klonowym i wkładamy je końcówkami w otwory perforowanej brytfanny. Pieczemy do uzyskania brązowego koloru i chrupiącej konsystencji.
  4. Puree z groszku podajemy na talerzu razem z szaszłykami.
  5. Jeżeli chcesz wzbogacić smak dania, możesz dodatkowo wykonać piankę kokosową.

Smacznego!

 

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Krem z wędzonej dyni Hokkaido 2h 3 osoby Krem z wędzonej dyni Hokkaido
Golonka z grilla wędzona w azjatyckim stylu 4h 5 osób Wideo Golonka z grilla wędzona w azjatyckim stylu
Pulled pork wędzone na zimno 7h 2 osoby Pulled pork wędzone na zimno

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *