Smash burger
15 min 4 osoby <120 zł Wideo

Smash burger

Przed Wami perfekcyjny smash burger! Soczyste mięso wołowe, rozpływający się ser cheddar i chrupiące dodatki. Do tego kremowy sos z lekko pikantną nutą. Przygotuj pyszne burgery i oczaruj swoich gości nową jakością smaku.

„W przepisie wykorzystamy praskę do burgerów – nie wyobrażam sobie smash burgera bez porządnego dogniatania mięsa do płyty żeliwnej. Przyda nam się także pokrywka do burgerów ze stali nierdzewnej: umożliwi idealne roztopienie sera na burgerze oraz utrzyma soczystość mięsa.” Marcin Chomiak

Perfekcyjny smash burger – przepis

Jeśli zastanawiasz się, co to jest smash burger, przychodzimy z pomocą. Smash burger to burger, który powstaje poprzez rozbicie mielonej wołowiny na grillu lub patelni za pomocą żeliwnej prasy. Rozbicie burgera powoduje skarmelizowanie mięsa na zewnątrz, co pozwala zachować soczystość i podbić smak. We wszystkich burgerach rodzaj użytej wołowiny ma kluczowe znaczenie. Do burgerów typu smash zalecamy użycie wysokiej jakości wołowiny o dużej zawartości tłuszczu, w proporcjach: 80/20. Ta mieszanka ma idealną ilość tłuszczu, aby nadać burgerowi smak i soczystość, nie sprawiając jednocześnie, że będzie zbyt tłusty.

Sprawdź: Jakie mięso na smash burgery wybrać?

Metoda grillowania będzie miała również wpływ na smak Twojego burgera. Zalecamy rozgrzanie grilla do wysokiej temperatury. Kiedy wołowina zostanie rozbita na grillu, powinna mieć ładny, ciemnobrązowy kolor. Oznacza to, że burger jest dobrze wysmażony i będzie smakował obłędnie. Do smash burgera przyda Ci się prasa do burgerów, którą dognieciesz mięso do rusztu. Jeżeli dodajesz ser, możesz także użyć pokrywki do burgerów ze stali nierdzewnej, która sprawi, że ser szybciej się roztopi, a mięso będzie nadal soczyste.

Smash burgera przygotowaliśmy na grillu gazowym Enders Monroe PRO 4 SIK Turbo z palnikiem rożna infrared. Burgera najlepiej przygotować na płycie żeliwnej, aby mięso nie wpadało pomiędzy żeberka rusztu.

Podczas przygotowania smash burgera przyda się także rękawica do grilla, która ochroni Twoje ręce przed poparzeniem oraz łopatka, za pomocą której bez problemu odwrócisz mięso na drugą stronę.

Przepis pochodzi z książki „Wielka księga grillowania według Webera” tom 2, str. 100-101.

Składniki

  •  Na burgery
  • 700 g mielonej wołowiny (15% tłuszczu)
  • 4 bułki do burgerów
  •  
  •  Dodatki
  • 4 plastry cebuli o grubości 3 mm
  • 8 plastrów pomidorów o grubości 5 mm
  • 4 duże liście sałaty lodowej lub rzymskiej
  • 4 plastry sera cheddar
  •  
  •  Na sos
  • 80 ml majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1/4 ostrego sosu chilli
  •  
  •  Przyprawy
  • 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki cebuli w proszku
  •  
  •  olej do posmarowania płyty do grillowania
  •  masło do posmarowania bułek, aby były chrupiące
  •  papier do pieczenia
  •  
  •  Na frytki
  • 200 g ziemniaków
  • 300 ml oleju
  •  sól

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie smash burgera zacznij od wykonania sosu. W misce średniej wielkości wymieszaj wszystkie składniki: majonez, ketchup, posiekane ogórki kiszone, musztardę i ostry sos chilli.
  2. Grill przygotuj do pieczenia metodą bezpośrednią. Rozgrzej urządzenie do temperatury około 300 stopni.
  3. Ruszt grilla dokładnie wyczyść szczotką. Żeliwną płytę do grillowania rozgrzewaj przy zamkniętej pokrywie przez 5-10 minut. Płytę żeliwną spryskaj olejem, aby smash burger nie przywierał podczas smażenia.
  4. Mielone mięso dokładnie wymieszaj (nie przyprawiaj na tym etapie).
  5. Z mielonego mięsa uformuj cztery jednakowej wielkości luźne kulki.
  6. W tym czasie przygotujemy jeszcze dodatek do smash burgera, czyli frytki. Na bocznym palniku grilla rozgrzej olej przelany do patelni.
  7. Na rozgrzany olej (170-180 stopni) wrzuć pokrojone ziemniaki i smaż do zrumienienia.
  8. Kulki mięsa umieść na rozgrzanej płycie żeliwnej. Na mięsie połóż papier do pieczenia. Dogniataj do płyty żeliwnej za pomocą prasy do burgerów – dociskaj, aż poczujesz delikatny opór. Obsyp mieszanką przypraw.
  9. Grilluj 2 minuty, po czym przewróć na drugą stronę. Obsyp mieszanką przypraw. Grilluj kolejne 2 minuty pod przykryciem.
  10. Po tym czasie otwórz pokrywę grilla, ułóż plastry sera na kotletach. Możesz ułożyć jeden burger na drugim i przykryć pokrywką ze stali nierdzewnej, aby ser dokładnie się roztopił. Potrwa to kilkanaście sekund.
  11. Bułki przekrawamy na pół, delikatnie smarujemy masłem i umieszczamy na rozgrzanym grillu, aby podpiec je przed podaniem.
  12. Opieczone bułki przekładamy na talerz. Smarujemy spód i górę sosem.
  13. Na bułkę układamy dodatki: sałatę, mięso z roztopionym serem, plastry pomidora i cebuli.
  14. Smash burger gotowy! Podawaj z frytkami. Smacznego! 

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Burger z dżemem figowym i kozim serem 30 min 4 osoby Burger z dżemem figowym i kozim serem
Fit burger z grilla 30 min >5 osób Fit burger z grilla
Burger z grilla po góralsku 60 min 3 osoby Wideo Burger z grilla po góralsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *