Wędzone słodko-pikantne skrzydełka
90 min 4 osoby <30 zł

Wędzone słodko-pikantne skrzydełka

Wędzone słodko-pikantne skrzydełka to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Sprawdź nasz przepis, odkryj sekret idealnie przyprawionego mięsa oraz przygotuj je na cyfrowym grillu węglowym i wędzarni Masterbuilt! Każde skrzydełko to wyrafinowana kruchość, a zarazem soczystość. Zapraszamy do wypróbowania przepisu!

Wielu miłośników grillowania nie wyobraża sobie domowego barbecue bez doskonale przyprawionych skrzydełek. Ten rodzaj mięsa to doskonała przekąska na każdą okazję – świetnie sprawdza się jako danie główne lub jako dodatek do letnich sałatek i zimnych napojów, dlatego dzisiaj przychodzimy z pomysłem na wędzone skrzydełka! Soczystość mięsa kurczaka, połączona z charakterystycznym aromatem podczas wędzenia oraz idealnym balansem przypraw tworzy niezapomnianą symfonię smaków.

Skrzydełka są marynowane w bogatej mieszance przypraw, która łączy w sobie słodycz brązowego cukru z ostrym chilli w proszku, dymnym aromatem wędzonej papryki, pieprzem cayenne, dodającym pikanterii oraz solą, czosnkiem i cebulą w proszku, które nadają głębi smaku. Tak przygotowana kompozycja sprawia, że skrzydełka są nie tylko aromatyczne, ale mają idealnie zbalansowany słodko-pikantny smak. To danie to świetne rozwiązanie dla każdego, kto szuka wyjątkowego przepisu do podzielenia się z bliskimi.

Do przygotowania wędzonych słodko-pikantnych skrzydełek potrzebujesz mięsa, kilku przypraw oraz cyfrowego grilla węglowego i wędzarni Gravity Series od amerykańskiej marki Masterbuilt. Te urządzenia oferują ogromną wszechstronność oraz łatwość przygotowywania potraw. Pojemne ruszty żeliwne, precyzyjna kontrola temperatury, technologia DigitalFan, GravityFed oraz cyfrowy panel sterowania to elementy, dzięki którym wędzenie skrzydełek będzie czystą przyjemnością!

Sprawdź również: Gravity Series 560 grill i wędzarnia Masterbuilt [RECENZJA]

Składniki

  • 20 sztuk surowych skrzydełek z kurczaka
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżka chilli w proszku
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka soli (najlepiej koszernej)
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 2 łyżeczki cebuli w proszku

Przygotowanie:

  1. Wszystkie przyprawy wymieszaj.
  2. Surowe skrzydełka obtocz w tak przyrządzonej panierce i odstaw na 30 minut.
  3. Następnie przygotuj cyfrowego grilla węglowego i wędzarnię Gravity Series do pracy.
  4. Załaduj, rozpal i ustaw temperaturę grilla na około 150°C.
    Jeśli chcesz osiągnąć idealny smak i aromat skrzydełek, do wędzenia użyj drewna z jabłoni.
  5. Surowe skrzydełka umieść na ruszcie i piecz w temperaturze 150°C przez około 45-60 minut lub do osiągnięcia temperatury wewnętrznej 74°C. Wędzone mięso obróć w połowie.
  6. Możliwa jest również szybsza opcja na uwędzenie skrzydełek. Jeśli nie masz wystarczająco dużo czasu, aby piec mięso przez około godzinę – grilluj skrzydełka przez 30 minut w temperaturze od 190°C do 204°C, obracając kilka razy.
  7. Gotowe! Zdejmij wędzone skrzydełka z cyfrowego grilla węglowego i wędzarni Gravity Series oraz delektuj się ich wyśmienitym smakiem!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Wędzone chili w proszku 8h 2 osoby Wędzone chili w proszku
Pikantne skrzydełka z kurczaka po koreańsku 30 min 4 osoby Pikantne skrzydełka z kurczaka po koreańsku
Skrzydełka w glazurze pomarańczowo-musztardowej 90 min 2 osoby Skrzydełka w glazurze pomarańczowo-musztardowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *