Pikantne żeberka w sosie orzechowym
3h 4 osoby <120 zł

Pikantne żeberka w sosie orzechowym

Czy jest coś bardziej satysfakcjonującego niż uśmiechy gości, rozbłyskujące w blasku letniego popołudnia, kiedy na talerzach pojawia się wykwintny posiłek? Nasz przepis na pikantne żeberka w sosie orzechowym to sekret, który sprawi, że Twoi goście będą zachwyceni. Wypróbuj poniższy przepis i zmień proste składniki w prawdziwą ucztę!

Lubisz smak grillowanych żeberek, ale chcesz spróbować czegoś nowego? Dzisiaj przedstawiamy pikantne żeberka w sosie orzechowym, czyli Twój ulubiony rodzaj mięsa w całkowicie nowej odsłonie! Ten przepis to doskonały pomysł na danie główne podczas barbecue, ale też obiad lub kolację. Ponadto, pikantne żeberka w sosie orzechowym z pewnością przypadną do gustu osobom, które nigdy wcześniej nie spożywały tego rodzaju mięsa!

Wykorzystując 1,8 kg mięsistych żeberek wieprzowych oraz dobierając składniki takie jak świeży imbir, sok z limonki i pikantna czerwona papryka, zachwycisz nawet najbardziej wymagających miłośników grillowania. Dodatek masła orzechowego przenosi te żeberka na zupełnie nowy poziom smakowy.

Zanim rozpoczniesz, pamiętaj o dokładnym przygotowaniu żeberek, które będą poddane długiemu, wolnemu grillowaniu w dokładnie kontrolowanej temperaturze – to klucz do uzyskania idealnej tekstury mięsa. Gdy do tego dodasz domowy sos orzechowy, przełamany dodatkiem soku z limonki, świeżego imbiru i papryki, możesz być pewien, że tak przygotowane żeberka znikną z talerzy w mgnieniu oka!

Pikantne żeberka w sosie orzechowym zostały przygotowane na cyfrowym grillu węglowym i wędzarni Masterbuilt.

Sprawdź także: Grill i wędzarnia Masterbuilt Gravity Series 1050 [RECENZJA]

Składniki

  • 1,8 kg mięsistych żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki pokrojonej cebuli dymki
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki świeżego imbiru (startego)
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • 1/4 szklanki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Przygotowanie:

  1. Odetnij tłuszcz z żeberek i pokrój je na 4-6 kawałków.
  2. Rozgrzej cyfrowy grill węglowy i wędzarnię Masterbuilt do 130°C.
  3. Następnie na ruszcie umieść mięso kością do dołu na stojaku do żeberek.
  4. Zamknij pokrywę i grilluj metodą pośrednią (nie bezpośrednio nad źródłem ognia) przez 1-2 godziny lub do miękkości mięsa.
  5. W międzyczasie przygotuj sos. Do małego rondelka stopniowo dodawaj gorącą wodę oraz masło orzechowe. Składniki dokładnie wymieszaj (początkowo mieszanina zesztywnieje).
  6. Następnie dodaj sok z limonki, pokrojoną cebulę, imbir oraz czerwoną paprykę.
  7. Sos gotuj (cały czas mieszając) na małym ogniu do momentu podgrzania.
  8. Przygotowanym sosem polej upieczone żeberka. Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Koreańskie żeberka BBQ 5h 2 osoby Koreańskie żeberka BBQ
Empanady z szarpaną wieprzowiną 60 min 4 osoby Empanady z szarpaną wieprzowiną
Długo wędzone żeberka w glazurze z Coca-Coli 6h 2 osoby Wideo Długo wędzone żeberka w glazurze z Coca-Coli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *