Zapiekanka z mięsem mielonym i serem feta
Przedstawiamy przepis na wyśmienite danie dla całej rodziny. Zapiekanka z mięsem mielonym i serem feta to pomysł na obiad, który z pewnością oczaruje wielu smakoszy. Zapraszamy!
Zapiekanka została przygotowana na grillu gazowym marki Enders. To proste i smaczne danie, którego wykonanie zajmie Ci nie więcej niż 1 godzinę. Jedyne czego potrzebujesz to bryftanna Switch Grid Enders. Połączenie ziemniaków, wołowiny, sera feta i przypraw to prawdziwa eksplozja smaków.
Ser feta to tradycyjny grecki ser dojrzewający z mleka koziego i owczego. Jego delikatnie kwaśny, słonawy smak nadaje temu daniu wyjątkowego charakteru. Dlatego, jeżeli szukasz sprawdzonego przepisu na domowy obiad, to zapraszamy do wypróbowania naszej propozycji. Zaczynamy!
Wskazówka: możesz również wcześniej ugotować plastry ziemniaków w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut. Skraca to czas grillowania o około 15 minut.
Sprawdź także: Niemieckie grille Enders – poznaj ich technologię.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 500 g mielonej wołowiny
- 200 g sera feta
- 200 g serka topionego
- 1 czerwona cebula
- 400 ml śmietany
- 150 ml mleka (3,5% tłuszczu)
- 4 łyżki mieszanki przypraw: sól morska, papryka słodka, pieprz czarny, cebula, czosnek, cukier trzcinowy, rozmaryn, tymianek, oregano, majeranek, kmin rzymski, nasiona kolendry, posiekane chili, ziele angielskie
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oregano
- 2 łyżki tymianku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Przygotowujemy wszystkie składniki. Mięso mielone przekładamy do miski i doprawiamy 3 łyżkami mieszanki przypraw. Dokładnie mieszamy. Następnie przykrywamy mięso i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Ziemniaki obieramy i kroimy na bardzo cienkie plasterki ok. 2-3 mm (w przeciwnym razie nie ugotują się wystarczająco szybko).
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek również obieramy i drobno siekamy, lub przeciskamy przez praskę.
- Grill gazowy Enders rozgrzewamy do 200°C i w miejscu wymiennego rusztu Switch Grid ustawiamy brytfannę Switch Grid Enders. Naczynie smarujemy oliwą i smażymy mięso mielone przez ok. 6-8 minut, aż będzie gorące i kruche.
- Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smażymy przez 2-3 minuty, aż będą lekko półprzezroczyste.
- Do mięsa dodajemy serek topiony i całość mieszamy. Następnie wlewamy śmietankę i mleko. Doprawiamy wszystko 1 łyżką mieszanki przypraw i dobrze mieszamy.
- Układamy plastry ziemniaków i posypujemy po wierzchu odrobiną oregano i tymianku. Danie gotujemy na pośrednim ogniu 180-200°C przez około 30-35 minut z zamkniętą pokrywą.
- Po tym czasie, kruszymy fetę i posypujemy zapiekankę. Całość pozostawiamy na grillu przez kolejne 5-8 minut lub do momentu aż feta się rozpuści, a ziemniaki będą ugotowane.
- Po łącznie 40-45 minutach nasza zapiekanka z mięsa mielonego i fety jest gotowa.
Smacznego!