Stek Porterhouse z fermentowanym pieprzem i wędzoną solą
Michał Dobosz i Kacper Salzman polecają przepis na stek Porterhouse. Jego przygotowanie jest proste i nie wymaga wielu składników, a efekt jest zaskakujący. Sprawdź przepis na stek z grilla.
„Porterhouse to problematyczne cięcie, dlatego, że polędwica i rostbef robią się w różnym czasie. Dlatego podczas grillowania musimy sterować stekiem pomiędzy dwiema strefami temperatury. ”
Kacper Salzman
Stek Porterhouse jest zbliżony do steku T-bone, ale jest od niego większy. Wycina się go z kością, oddzielającą delikatną polędwicę od soczystego rostbefu. Porterhouse doskonale nadaje się jako danie dla 2 osób – do dobrego steka nie potrzeba wiele, dlatego w przepisie do mięsa dodaliśmy odrobinę fermentowanego pieprzu i wędzonej soli. W trakcie grillowania będziemy nawilżać mięso irlandzką whisky Jameson. Fenomenalny smak i zapach gwarantowany!
Składniki
- whisky
- fermentowany pieprz
- wędzona sól
- miód
- olej
Przygotowanie:
- Whisky irlandzką Jameson wlewamy do nawilżacza, dodajemy odrobinę octu i miodu. Całość wstrząsamy.
- Stek smarujemy olejem i wrzucamy na ruszt. Sondę do pomiaru temperatury iGrill wbijamy w najgrubszą część steku, czyli polędwicę i rostbef. Mięso stawiamy na kości na ruszcie (tzw. nagrzewanie kości). Następnie mięso kładziemy na grilla i pieczemy z obu stron. Po obróceniu steku nawilżamy mięso przygotowaną wcześniej whisky.
- Stek zdejmujemy z grilla. Wyciągamy z mięsa sondy iGrill. Kroimy na kawałki. Posypujemy solą wędzoną i sfermentowanym pieprzem.