Grillowane risotto z dynią, boczniakami i kozim serem
Same warzywa i ryż nie wystarczą do przygotowania pysznego risotto z grilla. Potrzebny nam jest jeszcze jeden składnik, który wzbogaci grillowane risotto i doda mu smaku. Dylemat między daniem z mięsem, a bez niego, tym razem rozwiązał się sam. Tego dnia na obiad zaprosiłyśmy przyjaciela wegetarianina. Na targu kupiłyśmy dodatkowo kozi ser w dwóch wersjach: rolady i twarożku. Po powrocie z zakupów zabrałyśmy się za przyrządzanie grillowanego risotto.
Spędzanie sobotniego poranka na targu to dla nas czysta przyjemność. Gwarna atmosfera, kuszące zapachy, świeże produkty… Większość zakupów zrobiłyśmy u naszej ulubionej sprzedawczyni, która z uśmiechem na twarzy, wyselekcjonowała najładniejsze warzywa. Kupiłyśmy dynię, cebulę, pietruszkę, czosnek i kapustę pak choi. Podczas spaceru między budkami naszą uwagę przyciągnął grzybowy aromat. Byłyśmy jednomyślne – grzyby w tej potrawie muszą znaleźć się obowiązkowo! Wybór padł na boczniaki.
Mając już większość składników, trzeba było podjąć ważną decyzję: co z nich powstanie?
Zdecydowałyśmy się na jedną z naszych ulubionych potraw: grillowane risotto. Klasyka włoskiej kuchni wymaga dużo czasu – ciągłego mieszania i dolewania bulionu. W ciągu tygodnia zazwyczaj łączymy ugotowany ryż z dodatkami podsmażonymi na patelni i podajemy jako ekspresowe danie jednogarnkowe. Obie dawno nie ugotowałyśmy risotto z grillowanymi warzywami z prawdziwego zdarzenia. Nie mogłyśmy się doczekać!
Kolejny składnik niezbędny do grillowanego risotto to ryż. Najbardziej popularna włoska odmiana produktu to arborio, uprawiana w północnej części kraju. Wyróżnia się charakterystyczną konsystencją po ugotowaniu oraz doskonałym smakiem.
Smacznego!
Ewa i Natalia
Lala Company
www.lalacompany.pl
Składniki
- 400 g ryż arborio
- 800 g dynia
- 4 szt. kapusta pak choi
- 150 ml wino białe wytrawne
- 1 l domowy bulion warzywny
- 2 szt. cebula czerwona
- 300 g boczniaki
- 200 g kozia rolada
- 100 g kozi twarożek
- 100 g masło
- 1 pęczek - pietruszka
- czosnek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy grilla. Dzięki żeliwnemu zestawowi marki WEBER (wok, patelnia, płyta) przyrządzenie grillowanego risotto będzie bardzo proste i wygodne.
- Dynię obieramy, pozbawiamy pestek oraz miąższu, a następnie kroimy w kostkę. Osobno gotujemy litr bulionu na włoszczyźnie (opcjonalnie mięsny wywar). Boczniaki kroimy w mniejsze plastry i marynujemy w oliwie z pietruszką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i solą.
- Risotto z grillowanymi warzywami rozpoczynamy od przyrządzenia ryżu. Do rozgrzanego woka dodajemy całe masło. Po rozpuszczeniu wrzucamy posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, wsypujemy ryż. Grillujemy tak powstałe risotto z warzywami przez 5 minut, co chwilę mieszając. Następnie dolewamy białe wytrawne wino i delikatnie mieszamy do czasu, aż alkohol odparuje. Po odparowaniu stopniowo dolewamy bulion. Chcemy osiągnąć pożądaną konsystencję ryżu, czyli al dente. Tuż przed końcem mieszamy zawartość woka z kozim twarożkiem, pieprzem i solą.
- Pokrojoną w kostkę dynię grillujemy na półtwardo. Na patelni podsmażamy zamarynowane grzyby. Po około 5 minutach dodajemy kapustę pak choi i dusimy na grillu przez kolejne 3 minuty.
- Następnie łączymy ryż z grzybami i dynią. Dodajemy też pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Surowy czosnek wrzucony tuż przed końcem grillowania dodaje wyrazistości, a risotto z grilla zyskuje mocno czosnkową nutę.
- Grillowane risotto jest już prawie gotowe. Wystarczy je tylko zwieńczyć kawałkami koziej rolady oraz oprószyć posiekaną natką pietruszki. Cóż za aromat!