Grill360 Grillopedia - Encyklopedia Grillowania AKADEMIA ZDROWEGO GRILLOWANIA Grillowane risotto z dynią, boczniakami i kozim serem

Grillowane risotto z dynią, boczniakami i kozim serem [PRZEPIS LALA COMPANY]

decofire
0 87
Grillowane risotto z dynią, boczniakami i kozim serem [PRZEPIS LALA COMPANY]

Inspiracji na przepis na risotto z grilla postanowiłyśmy poszukać na targu. Obie wiedziałyśmy, że chcemy przygotować danie, które zawiera naszą ukochaną dynię. Uwielbiamy ją i wykorzystujemy na co dzień w przeróżnych przepisach, na słono oraz na słodko, do zup kremów, przekąsek, śniadań, obiadów. Mimo to wciąż nam jej mało!

Spędzanie sobotniego poranka na targu to dla nas czysta przyjemność. Gwarna atmosfera, kuszące zapachy, świeże produkty… Większość zakupów zrobiłyśmy u naszej ulubionej sprzedawczyni, która z uśmiechem na twarzy, wyselekcjonowała najładniejsze warzywa. Kupiłyśmy dynię, cebulę, pietruszkę, czosnek i kapustę pak choi. Spacerując między budkami naszą uwagę przyciągnął grzybowy aromat. Byłyśmy jednomyślne – grzyby w tej potrawie muszą znaleźć się obowiązkowo! Wybór padł na boczniaki.

Zobacz też: Szybkie i proste przekąski na grilla [PRZEPISY]

Mając już większość składników trzeba było podjąć ważną decyzję: co z nich powstanie?

Zdecydowałyśmy się na jedną z naszych ulubionych potraw: grillowane risotto. Klasyka włoskiej kuchni wymaga dużo czasu – ciągłego mieszania i dolewania bulionu. W ciągu tygodnia zazwyczaj łączymy ugotowany ryż z dodatkami podsmażonymi na patelni i podajemy jako ekspresowe danie jednogarnkowe. Obie dawno nie ugotowałyśmy risotto z grillowanymi warzywami z prawdziwego zdarzenia. Nie mogłyśmy się doczekać!

Kolejny składnik niezbędny do grillowanego risotto to ryż. Najbardziej popularna włoska odmiana produktu to arborio, uprawiana w północnej części kraju. Wyróżnia się charakterystyczną konsystencją po ugotowaniu oraz doskonałym smakiem.

Może Cię zainteresować: 6 pomysłów na śniadanie z grilla [PROSTE PRZEPISY]

Same warzywa i ryż nie wystarczą do przygotowania pysznego risotto z grilla. Potrzebny nam jest jeszcze jeden składnik, który wzbogaci grillowane risotto i doda mu smaku. Dylemat między daniem z mięsem, a bez niego, tym razem rozwiązał się sam. Tego dnia na obiad zaprosiłyśmy przyjaciela wegetarianina. Na targu kupiłyśmy dodatkowo kozi ser w dwóch wersjach: rolady i twarożku. Po powrocie z zakupów zabrałyśmy się za przyrządzanie grillowanego risotto.

risotto

RISOTTO Z GRILLA – PRZEPIS:

Składniki na grillowane risotto (6 porcji)

  • ryż arborio – 400 g
  • dynia – 800 g
  • kapusta pak choi – 4 sztuki
  • wino białe wytrawne – 150 ml
  • domowy bulion warzywny – 1 l
  • cebula czerwona – 2 sztuki
  • boczniaki – 300 g
  • kozia rolada – 200 g
  • kozi twarożek – 100 g
  • masło – 100 g
  • pietruszka – 1 pęczek
  • czosnek – ile dusza zapragnie
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania risotto z grilla:

Rozgrzewamy grilla. Dzięki żeliwnemu zestawowi marki WEBER (wok, patelnia, płyta) przyrządzenie grillowanego risotto będzie bardzo proste i wygodne.

Dynię obieramy, pozbawiamy pestek oraz miąższu, a następnie kroimy w kostkę. Osobno gotujemy litr bulionu na włoszczyźnie (opcjonalnie mięsny wywar). Boczniaki kroimy w mniejsze plastry i marynujemy w oliwie z pietruszką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i solą.

risotto

Risotto z grillowanymi warzywami rozpoczynamy od przyrządzenia ryżu. Do rozgrzanego woka dodajemy całe masło. Po rozpuszczeniu wrzucamy posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli wsypujemy ryż. Grillujemy tak powstałe risotto z warzywami przez 5 minut, co chwilę mieszając. Następnie dolewamy białe wytrawne wino i delikatnie mieszamy do czasu aż alkohol odparuje. Po odparowaniu stopniowo dolewamy bulion. Chcemy osiągnąć pożądaną konsystencję ryżu, czyli al dente. Tuż przed końcem mieszamy zawartość woka z kozim twarożkiem, pieprzem i solą.

risotto

Pokrojoną w kostkę dynię grilujemy na półtwardo. Na patelni podsmażamy zamarynowane grzyby. Po około 5 minutach dodajemy kapustę pak choi i dusimy na grillu przez kolejne 3 minuty.

Następnie łączymy ryż z grzybami i dynią. Dodajemy też pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Surowy czosnek wrzucony tuż przed końcem grillowania dodaje wyrazistości, a risotto z grilla zyskuje mocno czosnkową nutę.

risotto

Grillowane risotto jest już prawie gotowe. Wystarczy je tylko zwieńczyć kawałkami koziej rolady oraz oprószyć posiekaną natką pietruszki. Cóż za aromat!

Smacznego!

Ewa i Natalia

Lala Company

www.lalacompany.pl

GD Star Rating
loading...
Grillowane risotto z dynią, boczniakami i kozim serem [PRZEPIS LALA COMPANY], 5.0 out of 5 based on 1 rating

PODOBNE ARTYKUŁY

Grillowanie na diecie? Tak! 4 zdrowe zasady

decofire
0 201