Grill360 Grillopedia - Encyklopedia Grillowania AKADEMIA ZDROWEGO GRILLOWANIA Dziecko na grillu. Co może zjeść?

Dziecko na grillu. Co może zjeść? [PORADNIK]

Dziecko na grillu. Co może zjeść? [PORADNIK]

Sezon grillowy w pełni. Biesiadujemy w ogrodzie, u znajomych, na wakacjach. We wspólnym grillowaniu uczestniczą również dzieci. Tylko, czy mogą zjeść wszystko, co pojawi się na ruszcie?

Jak grillować dla dziecka?

Dania z grilla mogą jeść dzieci od 3. roku życia. Warto jednak pamiętać, by przygotować dla nich dania według zasad zdrowego grillowania i wybierać produkty tylko ze sprawdzonych źródeł.

Grill, na którym pojawią się dzieci, nie powinien być rozpalony za pomocą chemicznych substancji. Najlepiej, jeśli w palenisku znajdzie się węgiel drzewny, a do pieczenia mięsa lub ryb użyjesz tacek czy folii aluminiowej, które zapobiegają skapywaniu tłuszczu. Należy też uważać, by nie grillować mięsa za długo, ponieważ powinno być ono kruche, jędrne i apetyczne.

Menu na grilla dla dziecka

Grill dla dzieci nie może obyć się bez warzyw. Wybierz te o różnych kolorach i kształtach: cukinia, bakłażan, papryka, marchewka, ziemniaki, szparagi. Im większa różnorodność – tym większy apetyt u malucha. W końcu kolorowe – znaczy fajne! Nie masz pomysłu, jak zachęcić dziecko do jedzenia? Przygotuj warzywne szaszłyki.

Czy wiesz, że…

Gotowane warzywa tracą wszystkie wartości odżywcze. Tymczasem grillowanie nie pozbawia ich witamin i minerałów.

Sprawdź przepisy dla dzieci: Grill na słodko – letnia alternatywa tradycyjnego grillowania

Na dziecięcym ruszcie mogą znaleźć się też ryby, indyk i pierś z kurczaka. Dania przypraw ziołami i koniecznie owiń folią aluminiową. Zamiast ketchupu i majonezu, podaj dziecku własnoręcznie zrobione sosy na bazie jogurtu. Nie używaj gotowych marynat – pełno w nich ulepszaczy smaku. Z kolei te naturalne, na bazie ziół, oliwy i cytrusów, zawierają przeciwutleniacze. Wybór jest prosty, prawda?

Warzywa z grilla

Na deser możesz przygotować grillowane owoce – banany, ananasy, brzoskwinie. Wystarczy, że pokroisz je w kostkę, umieścisz na grillu, a pod koniec pieczenia posypiesz orzechami. Maluchy uwielbiają słodkie przekąski, a sezonowe owoce sprawdzą się w tej roli idealnie.

Jakich potraw z grilla nie może jeść dziecko?

Dzieci nie powinny jeść grillowanych kiełbas, ponieważ podczas pieczenia powstają w nich szkodliwe substancje –  substancje, które mogą osiadać na grillowanych potrawach – nitrozaminy. Nie podawaj też maluchowi mięs grillowanych bezpośrednio na ruszcie i wymagających obróbki termicznej. Tłuszcz, kapiący na rozżarzone węgielki wytwarza rakotwórcze

Pamiętaj!

Przypalone mięso jest źródłem rakotwórczych substancji, takich jak węglowodory aromatyczne, heterocykliczne aminy aromatyczne i benzopiren.

To może Cię zainteresować: Grillowanie dla dzieci może być zdrowe! – Porady Grill360

Dziecko powinno unikać również mięs przyprawionych gotowymi marynatami czy peklowanych. Są one źródłem glutaminianu sodu i tłuszczu trans. Jeśli poddasz je grillowaniu wytworzą substancje niekorzystnie wpływające na układ trawienny dziecka.

Nie podsuwaj dziecku potraw słonych i mocno doprawionych. Przetworzona żywność może doprowadzić w przyszłości do rozwoju wielu chorób jak np. nadciśnienia.

Zawsze sprawdź, czy mięso serwowane maluchowi jest upieczone. Surowe potrawy w połączeniu z delikatnym żołądkiem dziecka skończą się zatruciem pokarmowym. Maluch zrazi się do grilla, a Ty zamiast biesiadować spędzisz cały wieczór w toalecie.

Szukasz oryginalnych przepisów na grilla? Wejdź na nasz kanał na YouTubie!

 

GD Star Rating
loading...

PODOBNE ARTYKUŁY