Sezon grillowy w pełni. Biesiadujemy w ogrodzie, u znajomych, na wakacjach. We wspólnym grillowaniu uczestniczą również dzieci. Tylko, czy mogą zjeść wszystko, co pojawi się na ruszcie? Jakie dania z grilla przygotować dla dzieci, aby było zdrowo i smacznie?
Jak grillować dla dziecka?
Dania z grilla mogą jeść dzieci od 3. roku życia. Warto jednak pamiętać, by przygotować dania z grilla dla dziecka według zasad zdrowego grillowania i wybierać produkty tylko ze sprawdzonych źródeł.
To może Cię zainteresować: Zdrowe mięso. Które mięso jest najzdrowsze?
Grill, na którym pojawią się dzieci, nie powinien być rozpalony za pomocą chemicznych substancji. Najlepiej, jeśli w palenisku znajdzie się węgiel drzewny, a do pieczenia użyjesz dobrej jakości mięsa. Na pewno nie powinniśmy wybierać mięs w gotowych marynatach czy dań paczkowanych, zazwyczaj zawierają bardzo dużo konserwantów. Należy też uważać, by nie grillować mięsa za długo, ponieważ powinno być ono kruche, jędrne i apetyczne.
Dania z grilla dla dziecka – niech będzie kolorowo
Grill dla dzieci nie może obyć się bez warzyw. Wybierz te o różnych kolorach i kształtach:
- cukinia
- bakłażan
- papryka
- marchewka
- ziemniaki
- szparagi
Im większa różnorodność – tym większy apetyt u malucha. W końcu kolorowe – znaczy fajne! Nie masz pomysłu, jak zachęcić dziecko do jedzenia? Przygotuj warzywne szaszłyki.
Czy wiesz, że…
Gotowane warzywa tracą wszystkie wartości odżywcze. Tymczasem grillowanie nie pozbawia ich witamin i minerałów.
Sprawdź przepisy dla dzieci: Grill na słodko – letnia alternatywa tradycyjnego grillowania
Menu dla dziecka – jakie mięso wybrać?
Na dziecięcym ruszcie mogą znaleźć się też ryby, indyk i pierś z kurczaka. Dania przypraw ziołami, unikaj dużej ilości soli. Zamiast ketchupu i majonezu, podaj dziecku własnoręcznie zrobione sosy na bazie jogurtu. Nie używaj gotowych marynat – pełno w nich ulepszaczy smaku. Z kolei te naturalne, na bazie ziół, oliwy i cytrusów, zawierają przeciwutleniacze. Wybór jest prosty, prawda?
Na deser możesz przygotować grillowane owoce – banany, ananasy, brzoskwinie. Wystarczy, że pokroisz je w kostkę, umieścisz na grillu, a pod koniec pieczenia posypiesz orzechami. Maluchy uwielbiają słodkie przekąski, a sezonowe owoce sprawdzą się w tej roli idealnie.
Przepisy z grilla dla dzieci
Poniżej prezentujemy wybrane przepisy dla dzieci, które zostały opracowane i przygotowane przez naszych Grill Masterów.
- Pizza z grilla z białą kiełbasą i cebulą
- Szpinakowy Cheeseburger z konfiturą z czerwonej cebuli
- Przekąski z grilla: bułki nadziewane mięsem
- Grillowane banany z czekoladą
- Ciasto czekoladowe – przepis na deser z grilla
Jakie dania z grilla nie są odpowiednie dla dzieci?
Dzieci nie powinny jeść grillowanych kiełbas, ponieważ podczas pieczenia powstają w nich szkodliwe substancje – substancje, które mogą osiadać na grillowanych potrawach – nitrozaminy. Nie podawaj też maluchowi mięs grillowanych bezpośrednio na ruszcie i wymagających obróbki termicznej. Tłuszcz, kapiący na rozżarzone węgielki wytwarza rakotwórcze substancje.
Pamiętaj! Przypalone mięso jest źródłem rakotwórczych substancji, takich jak węglowodory aromatyczne, heterocykliczne aminy aromatyczne i benzopiren.
To może Cię zainteresować: Grillowanie dla dzieci może być zdrowe! – Porady Grill360
Dziecko powinno unikać:
- mięs przyprawionych gotowymi marynatami czy peklowanych – są one źródłem glutaminianu sodu i tłuszczu trans. Jeśli poddasz je grillowaniu wytworzą substancje niekorzystnie wpływające na układ trawienny dziecka.
- potraw słonych i mocno doprawionych – przetworzona żywność może doprowadzić w przyszłości do rozwoju wielu chorób jak np. nadciśnienia.
Przygotowując dania z grilla dla dzieci zawsze sprawdź, czy mięso serwowane maluchowi jest upieczone. Surowe potrawy w połączeniu z delikatnym żołądkiem dziecka skończą się zatruciem pokarmowym. Maluch zrazi się do grilla, a Ty zamiast biesiadować spędzisz cały wieczór w toalecie.
Szukasz więcej porad? Wejdź na nasz kanał na YouTubie!