Dania z grilla są zdrowsze niż te pieczone czy smażone na głębokim tłuszczu. Mają też mniej kalorii, dlatego świetnie sprawdzają się, kiedy dbamy o sylwetkę. Warunek jest tylko jeden – muszą być odpowiednio przygotowane. Poznaj zasady zdrowego grillowania i przekonaj się, że grill na diecie jest możliwy.

Po pierwsze: grill na diecie – tylko na dobrym sprzęcie

Grillować można na grillu węglowym, gazowym, elektrycznym…lub patelni grillowej. Ostatnia z możliwości owszem pozwala piec bez tłuszczu i bez wychodzenia z domu. Ale czy o to chodzi? Raczej nie.

Mimo że najpopularniejszy jest grill węglowy, to najzdrowsze będzie grillowanie na urządzeniu gazowym lub elektrycznym. Potrawy na nich przygotowane są zdrowsze.

Dlaczego? Podczas grillowania na sprzęcie węglowym wytopiony z mięsa tłuszcz ścieka na rozżarzony węgiel, spala się i przekształca w lotne szkodliwe związki, które osadzają się na jedzeniu.

Pamiętaj, żeby przed każdym grillowaniem dokładnie wyczyścić ruszt. Stare zanieczyszczenia i tłuszcz, które oblepiają pieczone produkty, mogą powodować problemy gastryczne.

Po drugie: kupuj tylko sprawdzone produkty

Wiadomo, że na polskim grillu pojawia się najczęściej kiełbasa, kaszanka i karkówka. Niestety, dość rzadko królują na nim warzywa i ryby, które zdecydowanie są lepsze dla  figury. Jeśli urządzasz grill na diecie, to zamiast pochłaniać kolejny plaster boczku z gęstym sosem – sięgnij po warzywa (pieczarki, ziemniaki, papryka, bakłażan, cukinia). Na deser zafunduj sobie zdrowe, ale słodkie owoce (ananas, banan, jabłko).

Produkty kupuj u sprawdzonych, lokalnych dostawców – zamiast w supermarkecie. Twój organizm na pewno będzie Ci wdzięczny. Pod żadnym pozorem nie wkładaj do koszyka gotowych mięs w supermarkecie. Nie chcesz nawet wiedzieć, co się znajduje w ich marynatach.

Zobacz także: Cała prawda o gotowym jedzeniu na grilla

Jeśli nie wyobrażasz sobie grilla bez mięsa, sięgnij po drób lub indyka. Będzie zdrowiej, a równie smacznie. Pożegnaj karkówkę, żeberka, boczek i kiełbasę z grilla. Zawierają one dużo cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. A to, jak dobrze wiesz negatywnie odbija się na zdrowiu.

grill na diecie – kolorowa sałatka

Po trzecie: grill na diecie – dobierz kolorowe dodatki

Na dietetycznym grillu oprócz potraw z rusztu powinny pojawić się sałatki ze świeżych warzyw z dodatkiem oliwy. Taka porcja zdrowia na talerzu zawiera dużo witaminy A, C oraz E, które mają działanie antyoksydacyjne.

To może Cię zainteresować: Grill w stylu eko. 6 prostych zasad

Mięsa przyprawiaj świeżymi ziołami – świetnie pomagają w trawieniu. Jeśli kochasz sosy to postaw na te pomidorowe lub na bazie jogurtu. Są zdecydowanie lepsze (i lżejsze) dla organizmu niż ketchup, musztarda czy majonez.

Grillowane dania popijaj świeżo wyciskanymi sokami lub wodą z cytryną. Alkoholu staraj się unikać chyba, że na stole pojawi się czerwone wino.

Po czwarte: zawsze na czas

Mięsa na ruszcie nie spuszczaj z oka. Długie grillowanie to stanowcza przesada. Zwęglone produkty są szkodliwe dla zdrowia. Substancje wytwarzane podczas intensywnego pieczenia są rakotwórcze, ciężkostrawne i pozbawione wartości odżywczych. Bez względu na to czy grillujesz warzywa, owoce czy mięso – grilluj  je bezpośrednio na ruszcie lub używaj do tego celu koszy (tacek ze stali szlachetnej).

Na pierwszy rzut oka grillowanie na diecie może wydawać się czymś abstrakcyjnym. A to błąd, bo nawet dbając o sylwetkę możesz wyczarować pyszne dania z rusztu. Wystarczy, że kilka tradycyjnych potraw zastąpisz zdrowymi, smacznymi i aromatycznymi posiłkami i nie zapomnisz o sprawdzonych zasadach grillowania na diecie. Możesz się nimi delektować, nie martwiąc się o dodatkowe kalorie!

Szukasz porad na temat grillowania? Wejdź na nasz kanał na YouTubie!