Pieczone ziemniaki w mundurkach z grilla
Kto nie lubi pieczonych ziemniaków w mundurkach? Smaczne, aromatyczne, a do tego pasują do każdej potrawy. Bez względu na to, czy obok nich na talerzu leży grillowana karkówka, stek czy ryba – jako dodatek sprawdzają się znakomicie. Jak zrobić pieczone ziemniaki? Sprawdź!
Ziemniaki w polskiej kuchni są często niedoceniane, a tymczasem pod cienką skórką mają wszystkie najcenniejsze składniki odżywcze takie jak: potas, magnez, fosfor, żelazo, sód, wapń, beta-karoten oraz witaminy z grupy B, H, K i PP. Tradycyjne gotowanie pozbawia ziemniaki większości tych składników. Ale pieczenie w mundurkach już nie!
Przepis na ziemniaki pieczone w całości
Pieczone ziemniaki w mundurkach można przygotować na dwa sposoby. Możesz je zawinąć w folię aluminiową i piec na rozgrzanym grillu około 2 godziny. Innym sposobem jest podgotowanie ziemniaków w mundurkach (przez około 10 minut) i przełożenie ich na blachę. Tak przygotowane ziemniaki należy piec w mundurkach przez około 20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Bez względu na metodę przyrządzania ziemniaki należy jeszcze przed przyrządzeniem dokładnie umyć i wyszorować, a następnie osuszyć i ponakłuwać wykałaczką.
To Cię może zainteresować: Zapiekanka z grilla. 3 proste i szybkie przepisy
Przepisów i porad na to, jak zrobić pieczone ziemniaki jest mnóstwo. Mamy dla Ciebie kilka z nich, które na naszym grillu sprawdzają się najlepiej. Poznaj najlepsze przepisy na pieczone ziemniaki w mundurkach.
Ziemniaki w mundurkach z ziołami
Składniki:
- ziemniaki
- masło
- czosnek
- pietruszka
- koperek
- ulubione zioła
- ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie oczyść, osusz, a następnie podgotuj. Masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanymi ziołami i dopraw solą. W każdym z ziemniaków zrób nacięcie i włóż w nie łyżeczkę przygotowanej masy, posyp ziołami i zawiń w folię aluminiową. Połóż ziemniaki na rozgrzaną kratę na grillu. Grilluj do zarumienienia.
Ziemniaki w mundurkach po wiejsku
Składniki:
- ziemniaki
- śmietana 18%
- masło
- ser żółty
- sól
- pieprz
- koperek
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie oczyść, osusz i podgotuj. W środku każdego ziemniaka wydrąż otwór. Uzyskaną masę ziemniaczaną, połącz ze śmietaną i masłem. Dopraw do smaku przyprawami. Na koniec dodaj starty ser żółty i posiekany koperek. Wypełnij ziemniaka przygotowanym farszem, ułóż na ruszcie i zapiekaj około 20-30 minut.
Sprawdź też: Domowe placki ziemniaczane z grilla, z sosem jogurtowo szczypiorkowym
Ziemniaki w mundurkach na bogato
Składniki:
- ziemniaki
- boczek
- masło
- ser cheddar
- sos barbecue
- czosnek
- ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyj, osusz i podgotuj je w mundurkach. Odcedź i poczekaj aż ostygną. Każdego z nich przetnij na pół. Masło rozpuść w rondelku i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Każdego ziemniaka polej przygotowaną mieszanką. Tak przygotowane grilluj na ruszcie przez około 4 minuty z każdej strony. Na gorące ziemniaki połóż ser, boczek i polej całość sosem barbecue. Przed podaniem możesz udekorować ziemniaki w mundurkach kwaśną śmietaną i posiekanym świeżym szczypiorkiem.
Smacznego!
Masz swoje ulubione przepisy na pieczone ziemniaki w mundurkach? Podziel się nimi w komentarzu pod artykułem.
Szukasz więcej przepisów? Wejdź na nasz kanał na YouTubie!
Komentarze (1)
Uwielbiam pieczone ziemniaki, samemu daje zawsze dużo przypraw. Mocno posypuje papryką słodką, wędzoną i ostrą oraz majeranek, tymianek, trochę imbiru. Robię też często w smaku podobne jak te wyciągane z ogniska, aby to wykonać trzeba trochę więcej roboty ale także polecam do wypróbowania. Przepis jaki podajesz jest super nawet jak się czyta to już pobudza się smakowa wyobraźnia.