Szybkie i proste przekąski na grilla
Proste i smaczne przekąski urozmaicą menu grillowe i będą świetnym dodatkiem do dań mięsnych. Szybkie w przygotowaniu sprawią, że nie stracisz za dużo czasu, a Twoi goście będą nimi zachwyceni.
Wypasione marchewki
Składniki:
- marchewki
- naturalny kremowy serek
- koperek
- szczypiorek
- ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Zagotuj wodę z odrobiną soli. Włóż do niej obrane marchewki i gotuj tak długo, aż będą miękkie. Kremowy, naturalny serek kanapkowy zmieszaj z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ugotowane warzywa możesz wydrążyć lub przeciąć na pół i zrobić z nich łódeczki. Wypełnij marchewki przygotowanym wcześniej serkiem. Gotowe!
Zobacz też: Tapas z kurczaka – przepisy na dania z grilla Weber
Wytrawne precle
Składniki:
- solone precelki
- ser pleśniowy
- konfitura z żurawiny
Przygotowanie:
Ser pleśniowy pokrój w kostkę o wielkości zbliżonej do precli. Na każdym preclu ułóż kawałek sera i posmaruj żurawinową konfiturą. Na tak powstałą masę połóż kolejnego precla. Przekąska sprawdzi się świetnie w towarzystwie czerwonego wina.
Kanapki z Andaluzji
Składniki:
- wiejski chleb
- chorizo
- puszka ciecierzycy
- cebula
- pietruszka
- ulubione przyprawy
- oliwa, ocet
Przygotowanie:
Chorizo obierz ze skóry i pokrój na talarki. Oliwę rozgrzej, dodaj posiekaną wcześniej cebulę i kiełbasę. Smaż kilka minut na małym ogniu. Całość przełóż do oliwy i zmieszanej z octem. Ciecierzycę odsącz z zalewy i rozgnieć widelcem. Dodaj pietruszkę i wymieszaj. Kromki wiejskiego chleba posmaruj przygotowaną masą, a całość posyp smażoną kiełbaską. Smacznego!
To Cię może zainteresować: 10 produktów, które zawsze powinieneś mieć w lodówce
Wrapy z salami
Składniki:
- salami
- serek śmietankowy
- szczypiorek
- ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Na papierze do pieczenia rozłóż plastry salami tak, aby jeden nachodził na drugi. Rozsmaruj na nich serek śmietankowy. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem lub innymi ulubionymi ziołami i dopraw do smaku przyprawami. Tak przygotowaną przekąskę zwiń w roladę i pokrój na plastry o grubości nie mniejszej niż 1 cm.
Łosoś z ogórkiem
Składniki:
- zielony ogórek
- serek topiony lub mascarpone
- wędzony łosoś
- koperek
Przygotowanie:
Świeżego, zielonego ogórka obierz ze skóry i pokrój na grube plastry. Na każdy z nich połóż warstwę serka topionego lub mascarpone oraz kawałek wędzonego łososia. Całość udekoruj koperkiem.
Warzywa z musem z awokado
Składniki:
- ulubione świeże warzywa (np. marchewka, papryka, seler)
- 2 awokado
- sok z połowy cytryny
- 3 ząbki czosnku
- łyżka sosu sojowego
- łyżka syropu klonowego
Przygotowanie:
Ulubione świeże warzywa (marchewka, papryka, seler, kalarepa) umyj, obierz ze skóry (jeśli to konieczne) i pokrój w słupki.
Dwa dojrzałe awokado umyj, obierz ze skóry, przekrój na pół, wyciągnij pestkę i umieść w blenderze. Dodaj sok z cytryny, łyżkę sosu sojowego, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i łyżkę syropu klonowego. Zmiksuj. Dip przełóż do miseczki, a pokrojone wcześniej warzywa umieść w kubku lub na talerzu wokół miski z sosem.
Roladki z cukinii
Składniki:
- cukinia
- suszone pomidory
- mozzarella w kulkach
- ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Cukinię umyj i pokrój na cienkie plastry. Podsmaż z obu stron, aby zyskała rumiany kolor (1-2 minuty). Posyp ją ulubionymi przyprawami. Na każdym plastrze cukinii ułóż kawałek suszonego pomidora i mozzarelli. Zwiń wszystko w roladkę i zepnij wykałaczką.
Na zdrowie!
Szukasz przepisów na grilla? Wejdź na nasz kanał na YouTubie!