Koniec 2021 zbliża się wielkimi krokami. To doskonała okazja, by zrobić coś, na co nie mamy czasu na co dzień – na przykład przygotować pyszne sylwestrowe przekąski z grilla! Poznaj 7 naszych propozycji, którymi urozmaicisz ten wyjątkowy dzień w roku i zachwycisz swoich gości!
Sylwestrowe przekąski z grilla – poznaj 7 przepisów!
Sylwester to wyjątkowa okazja na spotkanie ze znajomymi, którą trzeba uczcić wyjątkowym menu. Jeśli organizujesz wieczór sylwestrowy i chcesz zaskoczyć rodzinę oraz przyjaciół ciekawymi przekąskami, to sprawdź nasze przepisy na sylwestrowe przekąski z grilla! Przygotowanie ich jest szybkie i proste, a z pewnością umilą Tobie i bliskim oczekiwanie na Nowy Rok!
Bataty z dipem jogurtowym [przepis]
Bataty to słodka odmiana ziemniaków, wywodząca się z Ameryki Środkowej i Południowej. Cechuje się dużo większą ilością cennych składników, niż ich tradycyjna odmiana, którą znajdziemy na polskim stole. Pyszne bataty z dipem jogurtowym to idealny wybór dla fanów wegetariańskiego jedzenia! Przyrządzenie tej przekąski jest szybkie i niezwykle proste, a z pewnością zachwyci wszystkich swoim bogatym smakiem i aromatem.
Składniki:
- 4 nieduże bataty
- 100 g sera gorgonzola
- 150 g tłusty jogurt grecki
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka tymianku
- sól do posolenia wody oraz do smaku dipu
- olej rzepakowy do posmarowania batatów na grillu
Najpierw rozpal boczny palnik swojego grilla, a następnie zagotuj wodę i wrzuć do niej bataty. Gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Możesz także przygotować je wcześniej w domu. Po ostygnięciu warzyw natnij je w kostkę, uważając, by nie przeciąć ich na wylot. Następnie rozgrzej grilla do 250 stopni i natłuść bataty olejem. Potem grilluj warzywa metodą bezpośrednią przez 8 minut. Po upływie 4 minut przewróć je na drugą stronę, by uniknąć przypalenia. Możesz wykorzystać do tego trzyczęściowy zestaw Weber. Na końcu przygotuj dip, mieszając jogurt, gorgonzolę, miód i tymianek, a całość dopraw solą. Zaserwuj sobie i bliskim pyszne bataty z dipem jogurtowym. Smacznego!
Stek z ananasa z grilla [przepis]
To idealny wybór dla fanów słodko-pikantnego smaku jedzenia, który świetnie sprawdzi się jako przystawka do innych dań serwowanych na sylwestrowej imprezie. Ananas to doskonała opcja dla osób dbających o sylwetkę, ze względu na małą ilość kalorii oraz zawartość cennych składników, takich jak: cynk, miedź, żelazo i fosfor. Wystarczy Ci zaledwie 15 minut, byś mógł cieszyć się razem z bliskimi tą pyszną i zdrową przekąską!
Składniki:
- ananas
- łyżeczka wędzonej papryki
- garść świeżej mięty
- papryczka chilli
- łyżka oliwy miętowej
- olej (do posmarowania owocu)
Najpierw rozgrzej swojego grilla do temperatury 240 stopni. W międzyczasie obierz ananasa. Następnie ułóż owoc na desce do krojenia i ostrym nożem odetnij pióropusz z około 2 cm zapasem oraz odkrój spód. Potem poprowadź nóż od góry i odetnij kolejno boki owocu. Na końcu wykrój jego twardy środek. Pokrój ananasa na plastry o grubości 2 cm. Przed położeniem go na ruszt natrzyj olejem i dopraw także sproszkowaną papryką. Następnie grilluj owoc przez 3 minuty z obu stron. Na końcu grillowania posyp danie świeżą miętą i papryką chilli oraz skrop oliwą miętową. Smacznego!
-
Deska do krojenia Weber (7005)175.00 zł
Pizza z grilla elektrycznego [przepis]
Pizza z grilla w 15 minut? To możliwe! To uniwersalne danie, które świetnie sprawdzi się podczas sylwestrowego wieczoru i nie tylko. Dzięki różnorodności dodatków, które możesz położyć na swojej pizzy, stworzysz jej najróżniejsze odmiany i z pewnością uda Ci się zadowolić wszystkich gości. W końcu, kto nie lubi pizzy?
Składniki:
- 1 kg mąki
- 0,6 l ciepłej wody
- 3 dojrzałe pomidory
- 100 g mozzarelli
- 14 g świeżych drożdży
- 20 g soli
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka cukru brązowego
- posiekana bazylia
Najpierw przygotuj ciasto, wsypując do miski i mieszając drożdże z ciepłą wodą oraz dodając mąkę i sól. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut, aż zrobi się elastyczne, przykryj i odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Następnie podziel ciasto na 8-10 kulek i zawijaj brzegi każdej kulki do środka, żeby napowietrzyć ciasto. Odłóż na 30 minut w ciepłe miejsce. Potem posmaruj olejem i zgrilluj pomidory w temperaturze 180-200 stopni. Następnie po ostudzeniu, obierz je ze skórki i wytnij twardy środek. Po włożeniu ich do miski zmiażdż zawartość i dopraw cukrem, solą, pieprzem, bazylią oraz octem. Przygotuj placek np. poprzez delikatne rozciąganie na desce i posmaruj go pomidorami. Posyp pizzę mozzarellą i połóż na niej swoje ulubione dodatki. Potem rozgrzej grilla do temperatury między 280-315 stopni. Następnie grilluj pizzę przez 3-5 minut na nagrzanym wcześniej kamieniu do pizzy. Na końcu przełóż gotową pizzę na talerz i zaserwuj przyjaciołom oraz rodzinie. Smacznego!
Sylwestrowe przekąski z grilla – szaszłyki z grilla z cukinią, ananasem i sosem [przepis]
Połączenie aromatycznego mięsa, ananasa i cukinii to sposób na idealną przekąskę, która sprawdzi się na wiele okazji! Teraz możesz przygotować pyszne szaszłyki także na swoją sylwestrową imprezę! Przyrządzenie dania jest szybkie i proste, a Twoi goście z pewnością docenią jego oryginalny smak, który przywodzi na myśl orientalne wakacje.
Składniki:
- 300 g polędwiczki wieprzowej
- 200 g cukinii (jedna bardzo mała)
- 2 plastry ananasa o grubości 2 cm
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól i pieprz
- 4 małe kawałki ananasa
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- 1 duża garść kolendry
- 1 łyżka majonezu
Najpierw przygotuj polędwiczki, obierając mięso z błony oraz krojąc na kawałki 3×3. Następnie dokładnie wymieszaj z solą i pieprzem oraz olejem, a także wciśnij ząbek czosnku i odstaw na minimum 15 minut. Obierz i pokrój ananasa w kawałki 2×2, a następnie pokrój cukinię w grubą kostkę. Przygotuj sos, blendując jogurt z majonezem, kolendrą i ananasem. Następnie całość mieszanki dopraw solą i pieprzem. Nadziej na szpikulce składniki tak, by były na przemian i posyp je solą. Potem rozgrzej grilla do 220 stopni i grilluj przez około 5 minut z zamkniętą pokrywą, a następnie obróć je na drugą stronę, używając rękawicy do grillowania. Kiedy szaszłyki są już zgrillowane, podawaj je z sosem kolendrowym. Smacznego!
Sylwestrowe przekąski z grilla – cukinia z grilla [przepis]
Często to te najprostsze rozwiązania bywają najsmaczniejsze! Cukinia z grilla to pyszna przekąska, którą w dodatku przyrządzisz w zaledwie kilkanaście minut! Będzie świetną przystawką do innych przysmaków podczas sylwestrowej nocy.
Składniki:
- cukinia
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Najpierw zmiksuj dwa ząbki czosnku z solą, pieprzem i ¼ szklanki oliwy z oliwek. Następnie pokrój cukinię w podłużne paski lub w krążki. Posmaruj warzywo marynatą i odłóż na 20-30 minut. Na końcu połóż cukinię na rozgrzanym grillu i piecz przez 10-15 minut z każdej strony, do uzyskania brązowego koloru i miękkości. Smacznego!
Sprawdź także przepis: Brokuł z grilla z dipem jogurtowo-koperkowym
Homar z grilla [przepis]
Jeśli pragniesz urządzić sylwestra w bardziej luksusowym stylu, to nie może zabraknąć na nim owoców morza! Doskonałym pomysłem będzie przyrządzenie homara z grilla. Potrawa ta jest nie tylko smaczna, ale także niezwykle prosta w przygotowaniu. Z pewnością uda Ci się zachwycić nią wszystkich gości, dzięki czemu na długo zapamiętają ten wyjątkowy wieczór!
Składniki:
- homar
- masło
- 5 ząbków czosnku
- natka pietruszki
Najpierw posiekaj 5 ząbków czosnku oraz natkę pietruszki i dodaj do masła. Użyj kociołka Dutch Oven i zagotuj w nim wodę. Potem wrzuć do niego homara i zamknij pokrywę kociołka oraz pokrywę grilla. Po upływie 4 minut wyjmij ugotowanego homara. Następnie przygotuj mięso do grillowania – oddziel ogon, wyjmij jelita, odetnij szczypce i rozkrój korpus. Ustaw temperaturę grilla na 200 stopni. Potem ułóż homara na ruszcie i nałóż na niego przyprawione wcześniej masło. Na końcu grilluj homara 2 minuty z każdej strony pod zamkniętą pokrywą. Zaserwuj przysmak sobie i bliskim. Smacznego!
Tosty z krewetkami [przepis]
To prosta i smaczna przekąska, która zdecydowanie powinna znaleźć się w menu podczas sylwestrowego wieczoru w Twoim domu! Tosty z krewetkami będą przyciągać gości swoim ciekawym wyglądem, a także pięknym zapachem.
Składniki:
- chleb tostowy
- 6 szt. krewetek białych
- kilka plastrów sera Mimolette
- 2 łyżki masła czosnkowego
- mix sałat
- 1 cebula dymka
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Najpierw rozgnieć czosnek i wymieszaj z masłem i mielonym pieprzem. Potem posmaruj mieszanką chleb tostowy. Obierz krewetki i połóż na grillu na około 3-4 minuty. Po upływie tego czasu dodaj odrobinę oleju i odwróć krewetki na drugą stronę. Następnie zgrilluj chleb na rozgrzanej płycie żeliwnej po 30 sekund z każdej strony, potem odłóż na górny ruszt i połóż na nim ser Mimolette. Posól krewetki i połóż je na tostach. Potem na wierzch nałóż porcję ulubionej sałaty i posyp pokrojoną dymką. Na końcu przykryj tosty kromkami zgrillowanego chleba, posmarowanego masłem czosnkowym. Smacznego!
Przeczytaj także: Wegetariański grill: przepisy na dania bez mięsa
Odwiedź nas także na naszym kanale Youtube!