Grill360 Przepisy Grzyby z grilla. 5 prostych przepisów

Grzyby z grilla. 5 prostych przepisów

decofire
0 612
Grzyby z grilla. 5 prostych przepisów

Polska kuchnia pachnie grzybami, szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Na stołach coraz częściej pojawiają się prawdziwki, maślaki czy kurki. Bogactwo lasów świetnie smakuje, ale i dostarcza wielu składników odżywczych. Pod warunkiem, że grzyby grillujemy, a nie gotujemy czy smażymy. Poznaj proste i smaczne przepisy na grzyby z grilla.

Grzyby, wbrew potocznym opiniom, zawierają sporo składników odżywczych takich jak białko, błonnik oraz witaminy B, C, D i E. Mają w sobie również śladowe ilości tłuszczu,  przez co są niskokaloryczne. Jak dowodzą badania hiszpańskich naukowców z La Rioja, grillowanie grzybów zwiększa aktywność przeciwutleniaczy i zawartość polifenoli.

Czy wiesz, że…

Według pracowników Centrum Badań Technologicznych nad Grzybami smażenie grzybów leśnych sprawia, że tracą one białko i węglowodany oraz są bardziej kaloryczne. Gotowanie z kolei, powoduje spadek aktywności przeciwutleniaczy, które chronią przed nadciśnieniem, cukrzycą i nowotworami.

Jakie grzyby na grilla?

Wszystkie grzyby jadalne nadają się na ruszt. W Polsce wciąż najpopularniejsze są pieczarki z grilla, ponieważ można je kupić także poza sezonem. Jesienią jednak na ruszcie warto upiec leśne grzyby jak np. borowiki, podgrzybki, kurki, rydze czy maślaki.

To Cię zainteresuje: Przepis na „Niezły bigos” z grilla

5 prostych przepisów na grzyby z grilla

Grillowane grzyby: borowiki z pietruszką

Składniki:

  •  kilka dużych borowików
  •  3 łyżki natki pietruszki
  •  oliwa z oliwek
  •  sok z cytryny
  •  czosnek
  •  ulubione przyprawy
  •  parmezan

Przygotowanie:

Grzyby obierz i pokrój na plastry. Czosnek posiekaj razem z natką pietruszki. Borowiki natrzyj przygotowaną mieszanką i przypraw do smaku. Skrop je oliwą i połóż na ruszcie. Grilluj kilka minut aż zmiękną i pokryją się brązowymi pasami. Upieczone grzyby posyp startym parmezanem.

Grillowane grzyby: pieczarki z grilla

Składniki:

  •  12 dużych pieczarek
  •  oliwa z oliwek
  •  suszony koperek
  •  ulubione przyprawy

Przygotowanie:

Grzyby obierz i wytnij im nóżki. Skrop oliwą i przypraw do smaku. Posyp suszonym koperkiem. Grilluj kilkanaście minut na patyku do szaszłyków lub bezpośrednio na ruszcie.

Zobacz również: Szybkie i proste przekąski na grilla [PRZEPISY]

Grillowane grzyby: maślaki w marynacie

Składniki:

  •  pół kilo grzybów
  •  4 ząbki czosnku
  •  2 łyżki soku z cytryny
  •  1/3 szklanki oliwy z oliwek
  •  sól
  •  pieprz

Przygotowanie:

Rozgnieć czosnek. Oliwę z oliwek połącz z sokiem z cytryny, przyprawami i czosnkiem. Grzyby obierz, umyj i osusz. Tak przygotowane włóż do miski z marynatą i odstaw na około pół godziny. Następnie grilluj je kilka minut na dobrze rozgrzanym ruszcie.

pieczarki

Grillowane grzyby: pieczarki faszerowane na grilla

Składniki:

  •  kilka dużych pieczarek
  •  2 ząbki czosnku
  •  ser feta
  •  pieprz
  •  oliwa
  •  pół papryczki chili
  •  natka pietruszki

Przygotowanie:

Pieczarki obierz i umyj. Z papryczki chili usuń nasiona i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Fetę pokrój w kostkę. Pietruszkę posiekaj. Wszystko połącz z oliwą z oliwek i pieprzem. Każdą pieczarkę posmaruj oliwą i napełnij farszem. Tak przygotowane grzyby grilluj kilkanaście minut.

Grillowane grzyby: szaszłyki z grzybów leśnych

Składniki:

  •  grzyby leśne
  •  papryka
  •  cebula
  •  wiejska kiełbasa
  •  bazylia
  •  oliwa z oliwek
  •  patyki do szaszłyków

Przygotowanie:

Grzyby obierz, umyj i osusz. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój na kawałki. Wiejską kiełbasę pokrój w plastry. Na patyk do szaszłyków nałóż warzywa, grzyby i kiełbasę. Całość skrop oliwą z oliwek i oprósz przyprawami. Piecz kilkanaście minut z każdej strony.

Z czym jeść grillowane grzyby?

Grzyby z grilla można jeść z każdym rodzajem mięsa. Świetnie wydobędą smak zarówno wieprzowiny czy wołowiny. Sprawdzą się również jako przystawka. Jednym z popularnych sposobów przygotowania grillowanych grzybów są też szaszłyki. Bez względu na to, którą formę przyrządzania wybierzesz, opiekaj grzyby od kilku do kilkunastu minut z każdej strony, a na ruszcie ułóż je kilka centymetrów od źródła ognia.

Masz swoje ulubione przepisy na grzyby z grilla? Podziel się nimi w komentarzu pod artykułem.

Szukasz przepisów na grilla? Wejdź na nasz kanał na YouTubie!

GD Star Rating
loading...