Grill360 Przepisy Grillowane burgery z indyka

Grillowane burgery z indyka [PRZEPIS LALA COMPANY]

decofire
0 391
Grillowane burgery z indyka [PRZEPIS LALA COMPANY]

Impreza sylwestrowa tuż, tuż… Jeśli zdecydowaliście się na powitanie Nowego Roku w gronie przyjaciół w domu, to pewnie na Was spoczywa przygotowanie sylwestrowego menu. Przekąski na imprezę powinny być proste, smaczne i efektowne. Właśnie takie są nasze grillowane burgery z indyka. W końcu zabawa bez pysznego jedzenia nie będzie taka udana. Na domówce sylwestrowej burgery z indyka sprawdzą się idealnie!

Musimy przyznać, że te grillowane burgery z indyka są najlepszymi, jakie kiedykolwiek przygotowałyśmy. Są też kompromisem pomiędzy zdrowym jedzeniem (które oczywiście uwielbiamy), a fast foodem. Jest to również posiłek pożywny – bogaty w białko zwierzęce z kotlecika drobiowego, białko roślinne z hummusu, zdrowe tłuszcze z awokado, węglowodany złożone z żytniego pieczywa, a także witaminy z warzyw. Grillowane burgery z indyka z pewnością dodadzą mnóstwa energii Waszym gościom.

To Cię może zainteresować: Przekąski z grilla idealne na imprezę Sylwestrową

Po raz pierwszy zdecydowałyśmy się na przyrządzenie burgerów w wersji grillowanej. Jest to naszym zdaniem najbardziej praktyczna metoda. Grillowanie dodaje unikalnego smaku. Poza proponowanym przez nas posiłkiem, gości można poczęstować także innymi przekąskami z rusztu: frytkami z batatów, warzywami, czy kiełbaski z grilla.

Sekret burgerów z indyka to drobiowy kotlecik. Jest on intensywny w smaku i soczysty za sprawą posiekanej cebuli, czosnku oraz musztardy.

Zabieramy się do pracy!

Burger z indyka – składniki (4 sztuki) :

Grillowane burgery z indyka – kotleciki:

  • mięso mielone z indyka 400g,
  • 1 jajko,
  • łyżka musztardy,
  • cebula 50g,
  • czosnek 10g,
  • oliwa z oliwek 30g,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka wędzona.

Grillowane burgery z indyka  – guacamole:

  • 1 miękkie awokado
  • czosnek 5g,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • sól.

burger

Grillowane burgery z indyka – dressing kolendrowy:

  • jogurt naturalny 100g,
  • świeża kolendra 15g,
  • łyżka musztardy,
  • łyżka miodu,
  • sól,
  • pieprz.

Grillowane burgery z indyka – pozostałe:

  • okrągłe bułki żytnie,
  • hummus 80g,
  • kozi ser (rolada) 50g,
  • burak marynowany 80g,
  • rukola 50g,
  • kolendra.

Sprawdź też: Pomysły na przekąski z grilla na karnawał 

burger

Burger z indyka – sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Mięso mielone z indyka mieszamy z jajkiem, musztardą, oliwą, posiekaną cebulą i czosnkiem. Za pomocą prasy do hamburgerów marki Weber, formujemy kotleciki. Dzięki niej mają idealny kształt, a każdy kotlecik jest identyczny.

burger

Następnie grillujemy mięso (około 4 minuty z każdej strony). 2 minuty przed ściągnięciem mięsa z grilla, umieszczamy na ruszcie plasterki buraka oraz bułki przekrojone na pół – będą bardziej chrupiące.

W międzyczasie przygotowujemy guacamole oraz sos kolendrowy do burgera z burakiem. Obrane, miękkie awokado blendujemy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z limonki i szczyptą soli.

burger

Aby przygotować sos do burgera z hummusem, łączymy jogurt z posiekanymi listkami kolendry, miodem, musztardą oraz przyprawami.

burger

Po zgrillowaniu składników zaczynamy tworzyć burgera z indyka. Spód bułki smarujemy hummusem, następnie kładziemy rukolę. Układamy kotlecika, plaster buraka oraz plaster koziej rolady. Wierzch dekorujemy listkami kolendry. Grillowanego burgera z indyka zamykamy drugą połową bułki oraz spinamy za pomocą wykałaczki, aby całość została nienaruszona. Burgera z indykiem podajemy z dressingiem kolendrowym.

burger

Życzymy smacznej i udanej imprezy oraz szczęśliwego Nowego Roku!

Ewa i Natalia

LALA company

www.lalacompany.pl

 

GD Star Rating
loading...
Grillowane burgery z indyka [PRZEPIS LALA COMPANY], 5.0 out of 5 based on 1 rating