Grillowane burgery z indyka
Impreza sylwestrowa tuż, tuż… Jeśli zdecydowaliście się na powitanie Nowego Roku w gronie przyjaciół w domu, to pewnie na Was spoczywa przygotowanie sylwestrowego menu. Przekąski na imprezę powinny być proste, smaczne i efektowne. Właśnie takie są nasze grillowane burgery z indyka. W końcu zabawa bez pysznego jedzenia nie będzie taka udana. Na domówce sylwestrowej burgery z indyka sprawdzą się idealnie!
Musimy przyznać, że te grillowane burgery z indyka są najlepszymi, jakie kiedykolwiek przygotowałyśmy. Są też kompromisem pomiędzy zdrowym jedzeniem (które oczywiście uwielbiamy), a fast foodem. Jest to również posiłek pożywny – bogaty w białko zwierzęce z kotlecika drobiowego, białko roślinne z hummusu, zdrowe tłuszcze z awokado, węglowodany złożone z żytniego pieczywa, a także witaminy z warzyw. Grillowane burgery z indyka z pewnością dodadzą mnóstwa energii Waszym gościom.
To Cię może zainteresować: Przekąski z grilla idealne na imprezę Sylwestrową
Po raz pierwszy zdecydowałyśmy się na przyrządzenie burgerów w wersji grillowanej. Jest to naszym zdaniem najbardziej praktyczna metoda. Grillowanie dodaje unikalnego smaku. Poza proponowanym przez nas posiłkiem, gości można poczęstować także innymi przekąskami z rusztu: frytkami z batatów, warzywami, czy kiełbaski z grilla.
Zabieramy się do pracy!
Życzymy smacznej i udanej imprezy oraz szczęśliwego Nowego Roku!
Ewa i Natalia
LALA company
www.lalacompany.pl
Składniki
- Grillowane burgery z indyka – kotleciki
- 400g mięso mielone z indyka
- 1 jajko
- łyżka musztardy
- 50 g cebula
- 10 g czosnek
- 30 g oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- papryka wędzona
- Grillowane burgery z indyka – guacamole
- 1 miękkie awokado
- 5 g czosnek
- 2 łyżki soku z limonki
- sól
- Grillowane burgery z indyka – dressing kolendrowy
- 100 g jogurt naturalny
- 15 g świeża kolendra
- łyżka musztardy
- sól
- pieprz
- Grillowane burgery z indyka – pozostałe
- okrągłe bułki żytnie
- 80 g hummus
- 50 g kozi ser (rolada)
- 50 g burak marynowany
- 50 g rukola
- kolendra
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek drobno siekamy. Mięso mielone z indyka mieszamy z jajkiem, musztardą, oliwą, posiekaną cebulą i czosnkiem. Za pomocą prasy do hamburgerów marki Weber, formujemy kotleciki. Dzięki niej mają idealny kształt, a każdy kotlecik jest identyczny.
- Następnie grillujemy mięso (około 4 minuty z każdej strony). 2 minuty przed ściągnięciem mięsa z grilla, umieszczamy na ruszcie plasterki buraka oraz bułki przekrojone na pół – będą bardziej chrupiące.
- W międzyczasie przygotowujemy guacamole oraz sos kolendrowy do burgera z burakiem. Obrane, miękkie awokado blendujemy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z limonki i szczyptą soli.
- Aby przygotować sos do burgera z hummusem, łączymy jogurt z posiekanymi listkami kolendry, miodem, musztardą oraz przyprawami.
- Po zgrillowaniu składników zaczynamy tworzyć burgera z indyka. Spód bułki smarujemy hummusem, następnie kładziemy rukolę. Układamy kotlecika, plaster buraka oraz plaster koziej rolady. Wierzch dekorujemy listkami kolendry. Grillowanego burgera z indyka zamykamy drugą połową bułki oraz spinamy za pomocą wykałaczki, aby całość została nienaruszona. Burgera z indykiem podajemy z dressingiem kolendrowym.